Gravid? Sæt X i kalenderen – det sker fra uge 6
Foto: Ina Agency
Sådan holder du styr på ugerne
Hvor mange uger er du henne? Et spørgsmål, som du helt sikkert vil få tit, når du er gravid.
Du tæller uger fra den første dag i din sidste menstruation - altså før du faktisk blev gravid. Det skyldes, at de fleste ved, hvornår de sidst havde menstruation, mens de færreste ved, hvornår barnet blev undfanget.
Læger regner graviditet i fulde uger. Det vil sige, at hvis du er gravid i 22. uge, så har du været gravid i 21 fulde uger.
Følg din graviditet uge for uge
Uge 6-10: Første lægebesøg
Endelig er der jackpot. Testen er positiv, du er gravid, og dermed er det allerede tid til første lægebesøg. Her beregner lægen, hvornår du har termin. Måske laver din læge også en gynækologisk undersøgelse for at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. Du får taget blodprøver, som blandt andet bliver testet for syfilis og HIV.
Lægen laver også din vandrejournal. Det er de papirer, som skal følge dig mens du er gravid, og hvor alle detaljer om din graviditet bliver skrevet ned. I snakker om, om der er særlige ting, der kan påvirke din graviditet; eksempelvis dit arbejde eller arvelige sygdomme i familien.
Selv om der er lang tid til, så er det allerede nu, du skal vælge, hvor du gerne vil føde. På hospitalet, hjemme eller på en privat klinik? Ligesom du skal tage stilling til, om du vil deltage i de to scanninger, som alle gravide får tilbudt. Det er ved de scanninger, man kan beregne risikoen for kromosomfejl (Downs syndrom) og opdage misdannelser.
Uge 8-13: Blodprøve (double-test)
Hvis du har sagt ja til de to scanninger, så skal du have lavet en double-test nu. Double-test er en blodprøve, hvor man måler koncentrationen af to hormoner. Resultatet skal bruges ved den første scanning, nemlig nakkefoldsscanningen.
Uge 11-13 uger: Nakkefoldsscanning
Du er måske begyndt at fortælle omgivelserne, at du er gravid. Nu skal du endelig se, hvad der gemmer sig i maven. Heldigvis fødes langt de fleste børn sunde og raske, men nogle få lider af alvorlige kromosomsygdomme.
Formålet med denne scanning er at undersøge, om fosteret lider af Downs syndrom (mongolisme). Ved scanningen måler man fosterets nakkefold. Ud fra tykkelsen på nakkefolden, resultatet fra double-testen og din alder kan sygeplejersken regne ud, hvor stor risiko der er, for at du er gravid med et barn med Downs.
Cirka 97 procent får lave risikotal ved nakkefoldsscanningen. Der er altså en lav risiko for, at barnet har en kromosomsygdom.
Uge 13-15: Første jordemoderbesøg
De fleste jordemodercentre bestræber sig på, at du har den samme jordemoder gennem hele din graviditet. Nu er det tid til at møde hende. I snakker om, hvordan du har det, og hvordan din graviditet er forløbet. Og så skal du høre barnets hjertelyd for første gang. Hun måler også dit blodtryk og tjekker din urin for protein og sukkerindhold.