https://imgix.femina.dk/media/f4d1a9541aeb492bae189ca2e5ed140d.jpg
Gravid

Morgenkvalme er arveligt

19. november 2010
af Marie Tromborg Petterson
Foto: All over Press
Hvis din mor led af morgenkvalme, da hun var gravid, så er der større sandsynlighed for, at du også kommer til at lide af den ubekvemme morgenrutine.

Som mor så datter. Hvis mor led af morgenkvalme, da hun var gravid, så er der større sandsynlighed for, at datter også kommer til at lide af den ubekvemme morgenrutine.

Ifølge amerikanske forskere, er svær morgenkvalme et arveligt problem, der er mere tilbøjelig til at ramme kvinder, hvis mødre også har lidt af de ubehagelige opkastninger under graviditet.

Omtrent 1 procent lider af den svære morgenkvalme - kaldet hyperemesis gravidarum (HG). I de fleste tilfælde er det så slemt, at kvinden bliver indlagt med drop for at undgå vægttab, mangel på væske og vitaminer og en syre-base-balance.

Undersøgelsen, der er blevet publiceret i "American Journal of Obstetrics and Gynecology", viser, at 33 procent af de kvinder, der oplevede HG, har en mor, der også led af HG.

Til sammenligning undersøgte man en kontrolgruppe af kvinder, der ikke oplevede svær morgenkvalme, og blandt dem, var det mindre end fem procent, hvis mødre havde haft store problemer med morgenkvalmen.

Læs: Fem gode råd til at mindske morgenkvalmen

2,3 millioner gravide undersøgt
I Norge viste resultater tidligere på året den samme tendens. Her har man undersøgt 2,3 millioner graviditeter over knap 40 år, der lider af den almindelige morgenkvalme.

Forskerne fra Folkehelseinstituttet i Oslo kunne konkludere, at døtre, hvis mødre havde lidt af morgenkvalme og opkastninger i begyndelsen af deres graviditeter, havde mere end tre gange forhøjet risiko for at komme til at lide af det samme.

Læs: Aflast din krop med 10 lette øvelser vist på film, så gør du det både lettere at føde og at få din krop igen bagefter

Læs også