neglelak
Gravid

Gør negleklipning, tandbørstning og bad til en leg

12. april 2016
af Anne Romanelli
Kender du alt for godt til skrig og skrål, når familiens mindste skal have klippet negle, børstet tænder eller i bad? Så er du ikke den eneste. Her er nogle gode råd, der gør den nødvendige pleje lidt sjovere – både for store og små!

De fleste småbørnsfamilier kan nikke genkendende til, at badesituationer - med vand i ørerne og sæbe i øjnene - kan være ret så udfordrende.

Heller ikke negleklipning eller tandbørstning forløber altid uden kaos.

Derfor må du ikke rense dit barns ører med en vatpind

Heldigvis kan mange af de pressede situationer vendes eller helt undgås, og gråd kan ændres til grin, hvis du vænner dit barn til den nødvendige pleje fra en tidlig alder og selv tager det hele afslappet og med et smil.

Prøv disse gode råd fra Neutral:

Gør badet til en sjov oplevelse

Leg med sæbeskummet i badekarret, og lad barnet selv skylle sig i ansigtet med bruseren, mens I synger en sang. Gør badningen lidt sjovere med en 'vaskesprutte':

Du skal bruge to vaskeklude og en elastik. Fold den ene vaskeklud til en bold, og svøb den anden vaskeklud rundt om. Luk den yderste vaskeklud sammen rundt om bolden med en elastik. Vaskesprutten gør det sjovere for barnet at vaske sig selv.

Video: Sådan bader du dit barn

Skab en rar og afslappet stemning

Sørg for den rette vandtemperatur, bløde håndklæder og tænd eventuelt for dit barns favoritmusik, når I skal bade. Undgå at stresse igennem badningen, og indstil dig i stedet på at være afslappet, så det smitter af på dit barn. Væn også dit barn til at vaske ansigtet fra en tidlig alder, så det ikke kommer som et chok.

Sådan lindrer du dit barns smerter ved tandfrembrud

Gør hårvask til en leg

Mange børn er ikke glade for hårvask, og derfor er det en god ide at lege sig igennem - f.eks. med en 'gemmeleg', hvor barnet får en vaskeklud til at gemme ansigtet i, mens shampooen skylles ud. På den måde undgår man også, at barnet får sæbe i øjnene. Ellers kan du prøve at aflede barnets opmærksomhed ved at stille spørgsmål, som f.eks. om barnet kan nævne navnene på vennerne i vuggestuen/børnehaven.

Lav en negleklippe-sang

Neglene skal helst klippes ofte, så de ikke river eller knækker. Men de fleste børn er ikke vilde med negleklipning. Derfor er det en god ide, at I sammen laver en sjov sang om den lille negl, der elsker at blive klippet. Er barnet stadig ikke glad for klipning, kan man klippe neglene, når barnet sover tungt.

Lad dit barn være med, når der skal børstes tænder

Mange børn kan ikke lide tandbørstning, og derfor er det en god ide, at man fra starten gør det til et hyggeligt ritual, som I dagligt gør sammen. Lad barnet få lov at prøve selv, og vis dit barn, hvordan du selv børster dine tænder og er glad for det. Navngiv hver enkelt tand, så de bliver en ven, barnet skal passe på.

Så tit skal du skifte tandbørste, håndklæder, nat- og sengetøj

Undgå irriteret hud og varige allergier

Børn har ligesom voksne risiko for at udvikle allergi. Derfor er det en god idé at vælge sæbe og shampoo uden parfume og farvestoffer, når du skal vaske dit barn. På den måde minimerer du risikoen for udslæt og kløe. Kig efter Svanemærket eller Astma-Allergi Danmarks mærke, når du køber ind.

Så gamle er børn, før de kan børste tænder selv

8 babyråd der bare er myter:

7 babyråd, der bare er myter

Læs også