Tandbørstning
Sundhed

Så tit skal du skifte tandbørste, håndklæde, nat- og sengetøj

3. februar 2016
af Anne Romanelli
De fleste ved nok, at det er en god idé at skifte familiens tandbørster, håndklæder, nattøj og sengetøj med jævne mellemrum. Men hvor tit bør de egentlig udskiftes? Få svar her!

Det er måske ikke til at se det, men din families tandbørster, håndklæder, nat- og sengetøj bliver alle ret hurtigt beskidte og fyldte med bakterier – med risikofor, at I bliver syge og i værste tilfælde udvikler allergi.

Derfor er det bedst, hvis I udskifter dem med ikke alt for lange mellemrum. Men hvor store mellemrum er der egentlig tale om?

Det har den engelske avis The Mirror søgt svaret på hos en række sundheds- og hygiejneeksperter, som kommer med følgende anvisninger:

Tandbørsten

Din tandbørste er et sandt paradis for bakterier, da de kan gemme og udvikle sig adskille steder mellem børstehårene. Eksperterne anbefaler derfor, at den kasseres hver tredje måned – eller hvis du har været syg. Husk også at rengøre tandbørsterne godt, mens de er i brug, ved at skylle dem grundigt, ryste dem tørre og stille dem oprejste for ekstra tørring bagefter, lyder rådet.

Læs også: Næsespray kan hæmme børns vækst

Vil man være endnu mere sikker på, at tandbørsten er ren, kan man fra tid til anden komme den i kogende vand i fem minutter. Det er også en god idé at opbevare tandbørsten i et lukket skab langt fra toilettet, og så er det strengt forbudt at dele sin tandbørste med andre.

Håndklæder

Familiens håndklæder er også et slaraffenland for bakterier, da de er våde tit og længe samt bliver brugt i varme og damp. Det er perfekte betingelser for, at bakterierne kan vokse.

Håndklæderne suger også vores døde hudceller til sig og giver nødigt slip på dem igen, så der går ikke længe, før håndklæderne kan betegnes som direkte beskidte. Udskift dem derfor allerede, efter de har været i brug tre gange, og vask dem ved 60 grader, siger eksperterne.

Nattøj

Nattøj bæres helt tæt på huden, som afgiver døde hudceller. Disse er fyldt med bakterier, som man i sidste ende kan risikere at blive syg af, så derfor bør man udskifte sit nattøj mindst en gang om ugen, anbefaler eksperterne.

Læs også: Nye møbler er fyldt med skadelige kemikalier

Vask nattøjet ved 30-40 grader med et aktivt vaskepulver, og ved 60 grader eller med et antibakterielt produkt, hvis der er sygdom i familien, råder de.

Sengetøj

Også i familiens sengetøj kan døde hudceller og bakterier hobe sig op, og støvmider trives perfekt her, da jeres senge er dejligt lune. Luft derfor dagligt sengetøjet ved et åbent vindue og vask det ved 60 grader hver uge.

Vask også jeres dyner hver femte måned og puder hver anden/tredje måned ved 60 grader, så du undgår, at de bliver et lager for støvmider, svampe og døde hudceller.

… Og undertøjet?

Det kommer næppe bag på mange, men eksperterne understreger i øvrigt, at det er vigtigt at skifte undertøj hver dag, da det er fyldt med mikroorganismer, som kan give urinvejsinfektion, lungebetændelse, blodinfektion og kolibakterier.

Vask undertøjet på samme måde som nattøjet – altså ved 30-40 grader med et aktivt vaskepulver, og ved 60 grader eller med et antibakterielt produkt, hvis der er sygdom i familien.

Kilde: Dagens.dk

Læs også:

Derfor skal du ikke tørre dit vasketøj indenfor

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også