https://dk-femina-backend.imgix.net/media/611f34bb678a4f8ab2a978fe1ae5e105.jpg
Gravid

Få nattesøvnen tilbage

29. december 2008
af Ulla Nielsen
Lær dit barn at sove - følg de fem gyldne råd fra søvnforsker Søren Berg.

Alle børn kan lære at falde i søvn og sove igennem! Men mange begår den fejl, at de luller, vugger eller ammer barnet i søvn, og så lærer barnet ikke at falde i søvn selv. Har I først har fået indøvet dårlige mønstre, så kan det være et langt, sejt træk at ændre dem. Søvnforsker Søren Berg fortæller her, hvad du skal gøre for at få dit barn til at sove.

Dit barn skal være mæt for at sove igennem
Populært sagt kommer søvnen, når modermælken stopper. Jo længere tid moren ammer, jo længere tid vil man have et barn, der vågner om natten. Modermælken mætter nemlig ikke lige så længe som for eksempel vælling. Børn kan derfor lære at falde i søvn og sove igennem, fra de er omkring et halvt år gamle og ikke længere har brug for modermælk.

Læs også: Massage giver nattero

Læg barnet tidligt i seng
Alt for mange børn kommer for sent i seng og får for lidt søvn. Sandsynligvis fordi forældrene også lige vil nå at være lidt sammen med dem efter en lang dag på arbejde. Men små børn, der skal tidligt op og i pasning næste morgen, har brug for at komme i seng allerede ved syv-tiden om aftenen, så de kan udvikle sig.

Lad jeres barn sove til middag, så længe det vil
Væk ikke børn fra deres middagslur. Hvis barnet har behov for at sove to timer middag, så er det, fordi det ikke har sovet nok om natten. Børn falder ikke senere i søvn, fordi de har sovet længe til middag. Og de er ikke sværere at få i seng om aftenen. Lad dem sove og tag hensyn til deres søvnbehov.

Læs også: 10 tricks - få baby til at sove

Hold øje med, om jeres barn sover tilstrækkeligt
Når jeres barn er glad og udhvilet og har ro til at spise og lege og udvikle sig, så får det søvn nok. Er det blegt, pylret og vokser det ikke helt, som det skal, tyder det på søvnunderskud. I øvrigt er søvnen altafgørende for barnets vækst. For det er om natten, kroppens produktion af væksthormoner stiger. Det er altså om natten, barnet vokser.

Lær barnet selv at falde i søvn
*Snak med barnet, læs eller syng, til det er roligt og søvnigt. Sig så godnat og forlad stille rummet.
*Når barnet kalder, går du ind, beroliger og går igen. Sådan bliver du ved aften efter aften, uge efter uge. Efterhånden skal du sidde derinde i kortere tid.
*Hvis børn lærer at sove igennem, fra de er helt små, går det nemmere. Har I først fået indøvet andre vaner, tager det tid at ændre dem.

Læs også: Massage giver nattero

Læs også