https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/mama/baby/babysoevnprim.jpg
Gravid

Få din baby til at sove med De 5 S'er

9. april 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Jordemor og babyhvisker Heidi Meyer Vallentin giver dig her en simpel metode til at få din baby til at falde til ro (og i søvn). Metoden kaldes De 5 S'er.

Heidi Meyer Vallentin har via sit arbejde som jordemor specialiseret sig i at afkode babyers usagte behov, men hun mener samtidig ikke, at det skal være den helt store raketvidenskab at få spædbørn til at føle sig veltilpasse.

Selv ikke, når de er 'oppe at køre' og har svært ved at falde ned igen - eller i søvn.

Få baby til at sove med De 5 S'er

På sin blog fortæller hun bl.a. følgende historie fra sin egen mødregruppe:

Helles baby blev sur i dag. Sådan rigtigt sur og stakkels Helle prøvede alt hvad hun kunne, men den lille frøken var ikke tilfreds. Efter en rum tid var både bebs og mor godt opkogte så jeg tilbød at tage over. Lige give Helle en pause, måske skulle lillepigen bare have lidt "change of scenery" og komme lidt væk fra mors lugt for at snappe ud af sit skrige-spree..

Jeg gik lidt væk med frøkenen, svøbte hende stramt i dynen og kunne mærke at hun reagerede godt på det allerede. Lagde hende på mit skød, sidelæns med numsen ind mod min mave og hendes hovede på mine knæ. Imens jeg rystede med benene så hendes lille hovede nikkede frem og tilbage, sagde jeg SHH SHH SHH og gav hende faste rytmiske klap på numsen. DET VIRKEDE! hun faldt til ro med det samme. Efter et par minutter kunne jeg sætte mig ind til bordet og fortsætte rutinen derinde. Baby lå og kiggede roligt rundt. helt baby-doped på min gode behandling af hendes stimulicentre i hjernen.

Mødrene kiggede også lidt overraskede på os, det var noget af en quick fix -og så faldt putten i søvn!Jeg kunne så fortælle de damer, at det ikke var trylleri men en simpel teknik, der hedder De 5 S'er:

Svøb, Sut, Svinge, Sidelæns og SHHHHHHHH!

Øvrige råd til at få baby til at sove

Heidi Meyer Vallentin råder desuden til følgende, når man vil have sin nyfødte til at sove:

* Varm et svøb eller blødt babytæppe i tørretumbleren, ovnen eller på radiatoren og pak din nyfødte stramt ind i et lunt svøb, læg baby sidelæns på dit skød i svøbet.

* Tag snippen af dynen op omkring hovedet, så der er et let tryk på toppen af hovedet.

* Skærm din babys øjne fra stimuli med din hånd, undgå øjenkontakt.

* Skub babys hånd op til munden.

* Tænd for en køkkenmaskine eller hårtørrer eller download en app med whitenoise.

Fakta om Heidi Meyer Vallentin

* Jordemor på Herlev Fødegang.

* Har desuden i 4 år arbejdet med graviditet, fødsel og barsel hos Annerley Midwives i Hong Kong, hvor hun blev introduceret for fagområdet 'babyhvisken' og specialiserede sig i dette.

* Heidi Meyer Vallentin beskriver babyhvisken som en måde 'at søge en dybere forståelse for det usagte behov hos babyen. Hvad er det, baby forsøger at fortælle os med sit kropssprog eller med sin opførsel i form af rutiner og vaner?'.

* Evnen til at babyhviske skyldes en kombination af en særlig medfødt evne og bred faglig erfaring med babyer.

* Læs mere om babyhvisken her

* Du kan følge Heidi Meyer Vallentin på hendes blog, Meyermor, som du finder her.

* Heidi Meyer Vallentin er i øjeblikket på barsel og blogger med aktuelle historier fra sin egen hverdag. Hun kombinerer fakta med dagligdag i en ærlig og humoristisk stil uden filter.

Verdens mest effektive godnathistorie fås nu på dansk!

En lille godnathistorie om en kanin storsælger verden over. Ganske enkelt fordi dens teknikker får barnet til at falde i søvn på få minutter! Nu er den endelig oversat til dansk og kan købes til en overkommelig pris:

Her kan du købe bogen (set til 88,95 kr.) >>

Læs også:
10 tricks til at få baby til at sove
Få dit barn på 0-17 måneder til at sove (Video)
Hvem skal styre amningen - dig eller din baby?

Læs også