Veer er ikke spildt arbejde selv om du ender med et akut kejsersnit
Gravid

Dine veer før akut kejsersnit er ikke 'spildt arbejde'

13. juni 2018
Redigeret d. 13. juni 2018 (udgivet første gang d. 4. september 2015) - af Heidi Meyer Vallentin, foto: Panthermedia
Jordemor Heidi Meyer Vallentin forklarer her, hvorfor du ikke skal ærgre dig over at have gennemgået (måske flere timers) smertefulde veer - for så at ende med et akut kejsersnit.

Følgende indlæg er skrevet af jordemor og blogger Heidi Meyer Vallentin:

Jeg hører så ofte mødre, der er endt ud i akut kejsersnit, ærgre sig over, at de ikke bare planlagde kejsersnittet fra starten af. De føler, det har været spild af kræfter, når det nu alligevel endte med, at deres barn blev nødt til at komme ud ved operation.

Nogle har måske haft voldsomme forløb og kunne godt være de mange hårde timer (dage?) foruden. Men der er også kvinder, der har haft stille og rolige ‘akutte’ kejsersnit, som oplever, at det hele er gået uproblematisk ved kejsersnittet – men at deres veer før kejsersnittet nærmest håner dem med en nederlagsfølelse over den naturlige fødsel, de måtte lide for, men mistede.

Der er selvfølgelig forskellige måder at reagere og bearbejde sin mistede (vaginale) fødsel på, men en ting, jeg synes er super vigtig at få formidlet til akutte ’kejser-inder’, er, at deres veer før indgrebet IKKE har været spildt arbejde..!

Video: Akut kejsersnit vs. planlagt kejsersnit

Sådan hjælper veer dit barn

Veer hjælper med at forberede dit barns lunger til vejrtrækningen uden for livmoderen.

Gennem hver ve er der en midlertidig reduktion i blodtilførslen til fosteret, hvilket medfører, at barnets hjerterytme bliver langsommere.

Fosterets forsvarssystem reagerer ved at øge hormonproduktionen af såkaldte cathecholaminer, som hjælper til at dirigere blodtilførslen til de vigtigste organer samtidig med, at hormonerne hjælper til at forberede fosterets lunger til livet uden for livmoderen ved, at væsken i lungerne absorberes.

Dette nedsætter risikoen for den mest udbredte og farligste komplikation ved kejsersnit, Infant RDS (respiratory distress syndrome). RDS er en meget alvorlig lungesygdom, der ofte kræver lange indlæggelser og kan være en stor risiko for barnet.

Babyer, der fødes ved kejsersnit har udtalt lavere niveau af catecholaminer, end børn der fødes vaginalt. Derfor er et akut kejsersnit, efter veer, i mindre risiko for, at barnet udvikler RDS og andre komplikationer.

Følg Heidi Meyer Vallentins blog her

Heidi Meyer Vallentins blog byder på tips og gode råd til graviditet, fødsel og barsel, fortalt uden filter og med personlige historier.

Video: Smertelindring under fødslen

Læs også