Vi er blevet meget kreative med børnenes navne, siden navneloven blev ændret i 2006.
Gravid

Derfor kalder vi vores børn for Dyne, Badr og Altan

7. marts 2016
af Anne Romanelli
I 2006 blev navneloven lavet om, og danskerne kunne frit vælge for- og efternavne. Det satte gang i en lavine af nye påhit, for mange vil gerne kalde deres børn - og sig selv - noget helt unikt. Men hvorfor er det så vigtigt for os? Det giver navneforskere deres bud på her.

I dag er det et særsyn, hvis et barn har blot ét enkelt for- og efternavn, og næsten alle børn under 6 år har helt unikke navne.

For når små børn får navn i dag, så er der ifølge DR2-programmet 'Undskyld, hvad var navnet?' to tendenser: Navnene må gerne have lidt kant, og det gør heller ikke noget, at der er mange af dem.

Dét siger dit barns navn - om dig!

Vi er med andre ord gået ’amok’ i at være kreative og opfindsomme med især fornavne, siden navneloven blev liberaliseret i 2006, så vi stor set frit kunne vælge vores navne.

Siden da er over 20.000 nye fornavne kommet til – og blevet godkendt.

Her kan du købe søde træbogstaver med dit barns navn >>

https://imgix.femina.dk/navn.jpg

Vi vil give børnene identitet via deres navne

Der er altså stor interesse for at give ikke mindst børnene nogle helt unikke navne, men hvorfor er det egentlig så vigtigt for os?

- Vi vil gerne give dem noget identitet med. Der ligger noget styrke i deres navn, som de kan få med i bagagen, forklarer en far i det førnævnte DR2-progam.

Han hedder selv noget så almindeligt som Jens, mens hans fire børn hedder hhv. Kastanje Bi Ærteblomst, Alfa Elisabeth Calendula, Bjørn Frederik Dexter og Bowie Leo Hector.

5 gode råd når du vælger børnenavne

Og fremtidsforsker Liselotte Lyngsø forklarer, at netop det med at give børnene en identitet via deres navne er noget, som vægter højere og højere for danskerne:

- I dag iscenesætter vi vores identitet som aldrig før. Dét at have retten til at vælge dit eget navn er vigtigt. Vi har oplevet det længe med sociale medier, hvor du skal logge dig på med et kaldenavn, så vi er allerede i den bølge med specielle navne. Her er de unge allerede rigtig gode til at opfinde navne, og det kan være en god investering for den enkelte, siger hun.

Her kan du købe seje wallstickers og tavler med dit barns navn >>

Dyne, Badr og Altan…

DR2-programmet lister i den forbindelse 20 af de meget specielle navne, der siden er kommet til siden 2006, og som alle er blevet godkendt:

Aloha

Lucky Luke

Befri

Ok

Tung

Sok

Syver

Havvand

Skak

Nitte

Dreng

Og

Cello

Dyne

Fru

Memo

Badr

Altan

Gift

Offer

Top 50: De mest populære drengenavne i 2015

Top 50: De mest populære pigenavne i 2015

Stort set alle navne godkendes

Det er i dag Ankestyrelsen, der afgør, hvilke navne der bliver godkendt, og ifølge navneforsker Michael Lerche Nielsen kan man slippe igennem med næsten alt:

- Hvis der bliver sagt nej, så er det nok i dag i højere grad tilfælde, hvor man eksempelvis kan risikere en forveksling mellem et fornavn og efternavn. Man kan også bare ved at kaste et blik på de næsten 20.000 godkendte navne, der er i dag, se, at der er mange spøjse navne, og at mange af dem også skyldes nye stavemåder som følge af numerologien. Der skal nok ret meget til, før folk får et nej i dag, vurderer han.

Joey Moe vælger babynavn hos numerolog: Dét skal min søn hedde!

Børn får også flere efternavne

Når vi samtidig ser flere og flere børn med mange efternavne, er der også en god forklaring på dét, mener Liselotte Lyngsø:

- Det skyldes blandt andet, at vi er i en tid med stærke individualister. Kvinderne i dag vil ikke opgive deres navne, og det vil mændene heller ikke, så skal man være fair over for alle, så får vi altså de her meget lange navne, fortæller hun.

Disse børnenavne vil hitte i fremtiden

Du kan finde hele listen af godkendte navne på borger.dk. Hvis det navn, du gerne vil have, ikke er på listen, kan du søge om at få det godkendt ved at sende en ansøgning til dit bopælssogn.

27 stjerners MEGET kreative børnenavne:

Læs også