Det et ikke nødvendigvis negativt, hvis du skælder ud på din mand under fødslen.
Gravid

Derfor er det godt, når du skælder ud på din mand under fødslen

12. august 2015
Af Anne Romanelli
Har du dårlig samvittighed over, at du måske skældte lige lovligt meget ud på din mand under fødslen af jeres barn? Så læs med her – for det var faktisk et positivt tegn, at du gjorde det!

Det er slet ikke unormalt, at en fødende kvinde taler i noget skarpere vendinger til sin partner end ellers.

Og selvom det nok umiddelbart ikke er rart for manden at blive skældt ud for at kærtegne sin fødende kæreste på den 'forkerte' måde, så er kvindens verbale stikpiller til ham faktisk en god ting, mener parterapeut Anette Buur Bangsgaard.

Guide til den gode fødselshjælper >>

Skældud under fødsel er et tegn på tillid

De betyder nemlig, at hun har tillid til, at han er der for hende i en situation, som hun måske ikke har overskud til at overskue, hvordan hun tackler.

Hendes overskud er udelukkende fokuseret på at føde sit barn, og hun handler ud fra urinstinkter i stedet for de mere velovervejede.

– Den selektive skældud, som primært er rettet imod partneren under fødslen, er dels et udtryk for at kvindens diplomati er slidt væk grundet situationens grad af pres og ubehag. Derudover er den selektive skældud en tillidserklæring og en markering af relationens fortrolighed: Det er dér, den fødende har en forventning om, at den anden er der for hende – også selvom hun står ved, at hun har mistet sit overskud og den konstruktive tone, siger Anette Buur Bangsgaard ifølge go.tv2.dk

Skældud under fødsel er et tegn på nærhed

Familieterapeut Pia Rasmussen er enig og mener også, at man bør se kvindens måske voldsomme reaktioner over for manden som noget positivt. Det er et tegn på, at kvinden føler sig nært knyttet til manden, forklarer hun.

– Ens partner er ens nærmeste. Vi har en forventning om, at partneren er den, der kender os allerbedst – at de kan aflæse vores mindste vink. Men kvinder er meget bedre til at aflæse andres behov, hvor mændene er en del bagud. Og jeg tror, det er derfor, vi bliver så sure under fødslen, for ’Kan du dog ikke se, at jeg har det smadder hårdt?’ og ’Kan du ikke se, hvad du skal gøre?’. Det er det samme, børn gør i forhold til deres forældre, når de kaster sig skrigende ned på gulvet og forsøger at få os til at forstå deres behov. Det er en frustration: ’Mor du er min nærmeste allierede her, så kan du dog ikke forstå?’, fortæller familieterapeuten.

Læs også:

Nybagte fædre: En fødsel er skræmmende
Hvad er en gennemsnitsfødsel?
Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel
Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?
10 råd til at klare veerne

Se også:

SJOV VIDEO: To mænd prøver vesimulator
Video: Smertelindring under fødslen
Video: Hospitalsfødsel vs. hjemmefødsel

MAMA.dk anbefaler:

Få god fødselsforberedelse med den populære bog 'Fantastisk Fødsel' , der bl.a. indeholder konkrete fødselsteknikker, fakta om fødslen, personlige fødselsfortællinger fra kendte og ukendte kvinder, gode råd om tiden efter fødslen samt tips til træning, kost og selvforkælelse. Og så finder du i bogen også QR-koder til voiceguides, så du nemt selv kan forberede dig på din fødsel.

Du kan købe 'Fantastisk Fødsel' her >>

Sådan kan du selv lytte til dit fosters hjertelyd og bevægelser - og optage lydene til evigt minde!

Med den populære AngelSounds ultralydsmonitor kan I lytte til jeres ufødte barns hjertelyd og bevægelser - en fantastisk oplevelse for enhver kommende mor og far. Allerede fra 12. uge i graviditeten kan I med AngelSounds høre barnets hjertelyd, og der er også mulighed for at høre hvis barnet hikker, sparker mm. Med AngelSounds kan du også optage hjertelydene, så I (og jeres barn) kan lytte til de smukke lyde senere i livet, eller I kan sende optagelserne pr. e-mail til f.eks. bedsteforældre.

Køb AngelSounds ultralydmonitor her >>

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs også