Gravid

Babyudstyr - vi køber alt for meget!

15. juni 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Det er ærgerligt at købe meget mere babyudstyr til barnet, end der egentlig er brug for. Få gode råd til hvilket babyudstyr, du har brug for.

2000 kr. Så meget bruger forældre i gennemsnit på overflødigt babyudstyr. Vent med at købe babyudstyr, til du kender dit barns behov, råder sundhedsplejerske.

Allerede inden barnet er kommet til verden har mange købt det første babyudstyr. Men det kan være svært at vurdere, hvilken slags babyudstyr der egentlig vil blive brug for, og det giver en risiko for fejlkøb.

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der har hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk, kender godt til kommende forældres tvivl om, hvilket babyudstyr skal bruge.

- Jeg har indtryk af, at de kan være meget i tvivl, når jeg har talt med de kommende forældre. Og at de egentlig har brug for at have en samtale om indkøb af babyudstyr, siger Helen Lyng Hansen og forstætter:

- Du kan købe et hav af ting til barnet, og forældrene vil altid barnet det bedste. Så det er i bedste mening, når de investerer i en masse babyudstyr. Forældre i dag er også ofte lidt oppe i årene og har en større økonomisk formåen end førhen, siger hun.

Alt er ikke for alle
Når der kan opstå usikkerhed blandt forældre om, hvilket babyudstyr der skal købes, så hænger det blandt andet sammen med, at det er let at søge informationer på nettet. Og har andre haft gode erfaringer med nogle bestemte produkter, bliver man opmærksom på, at det måske også er noget, man selv får brug for.

- Kommende forældre læser meget og finder meget information rundt omkring, så de vælger babyudstyr meget bevidst. Men de bliver også oplyst om, at der eksisterer en masse babyudstyr, og det kan skabe tvivl om, hvor meget der er nødvendigt, siger netsundhedsplejersken.

Læs også:Her er de syv største synder i børneopdragelsen

Spørg fagpersonalet til råds
Det bedste råd Helen Lyng Hansen kan give forældrene, er at vente med en del af udstyret, til de har lært barnets behov at kende. Hun anbefaler også, at forældrene spørger sundhedsplejersken, når hun kommer på besøg.

- Sundhedsplejersken kan fortælle, hvilket babyudstyr det er smart at vente med at købe. Ofte kommer behovet jo helt an på, det barn man får. Og det kender man jo ikke, før man står med barnet i armene. Jeg mener, der ligger en opgave hos sundhedsplejersken i at rådgive forældrene om, hvad det enkelte barn og dets forældre kan have gavn af. Og også hvad der frarådes, siger hun.

Også for gravide
Hvis du endnu ikke har født, men alligevel er famlende i forhold til, hvilket babyudstyr der er nødvendigt, så er der alligevel mulighed for at komme i kontakt med sundhedsplejen i din kommune.

- Sundhedsplejersken kommer ikke på graviditetsbesøg i alle kommuner, men du kan ringe til sundhedsplejen i din kommune og spørge, hvis der er noget du er i tvivl om. Som gravid kan du også benytte dig af sundhedsplejerskernes åbent hus arrangementer, siger Helen Lyng Hansen.

Hvis dit barn er smart klædt på, viser du overskud og styr på tingene. Læs hvorfor på Mama.dk

Læs også