Mødre har markant mindre fritid end fædre, viser undersøgelse.
Familieliv

Stor forskel: Så meget fritid har mødre og fædre

26. november 2015
af Anne Romanelli
En undersøgelse viser, at der er markant forskel på, hvor meget fritid mødre og fædre i småbørnsfamilier hver især har. Se her, hvor meget der er tale om.

Kristeligt Dagblad har – via analyseinstituttet YouGov – foretaget en undersøgelse blandt forældre med børn i alderen 0-5 år, og konklusionen er, at småbørnsfædre har markant mere tid til sig selv og egne interesser end småbørnsmødre:

  • 63 % af mødrene angiver, at de har 2 timer eller mindre om ugen til egne interesser.
  • 33 % af fædrene angiver, at de har 2 timer eller mindre om ugen til egne interesser.
  • 3 % af mødrene angiver, at de har 7 timer eller mere om ugen til egne interesser.
  • 22 % af fædrene angiver, at de har 7 timer eller mere om ugen til egne interesser.

Familieforsker: Skræmmende bevis på dårlig ligestilling

Familieforsker Per Schultz Jørgensen mener, at undersøgelsens resultat er ’’et skræmmende bevis på, hvor dårligt ligestillingen egentlig er ført igennem’:

- Det viser, at det stadig er moderen, der bærer størstedelen af omsorgsarbejdet både i praksis med at hente og bringe og med indkøb, men også når de kommer hjem, og der skal ordnes ting og sager. Det er virkelig et genuint og ægte klart bevis på, at ligestillingen, som vi prøver at gennemføre i småbørnsfamilien, er stødt på grund. Og det er den blandt andet, fordi vi ikke har øremærket barsel til mænd, der ville kunne guide fædrene til at tage et større ansvar, siger han til Kristeligt Dagblad.

Mandeforsker ved Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke, er enig og mener, at det skyldes, at mænd har mindre samvittighedskvaler ved at prioritere sig selv:

- Det er fortsat sådan, at det er kvinderne, der fungerer som de primære omsorgspersoner og påtager sig en form for hovedansvar for hjem og børn. Det kommer så - ikke overraskende - også til udtryk i fordelingen af fritid mellem de to køn. Jeg tror langt hen ad vejen, at det handler om, at mænd er mindre tilbøjelige til at få dårlig samvittighed over at prioritere sig selv, vurderer han.

Familieterapeut: Så forfærdeligt er det heller ikke

Familieterapeut Ingrid Ann Watson ser derimod ikke det store problem i, at der er forskel på mødres og fædres børnefri ’timetal’ – så længe der generelt er balance i forholdet:

- Jeg tror såmænd slet ikke, at det er så forfærdeligt, at der er den forskel. Aktiviteter, ansvar og opgaver behøver ikke at være ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder for at skabe et velfungerende familieliv og et balanceret parforhold. Det vigtige er, at begge parter føler sig set og hørt og ikke oplever, at den enes fritidsaktiviteter fylder det hele, siger hun.

Læs også