Familieliv

Mors stemme har betydning for barnets overlevelse

af Anne Romanelli 20. maj 2016
En ny undersøgelse viser, at børn bliver mere følelsesmæssigt påvirkede, når de hører mors stemme. Og at de helst vil lytte til gode råd fra mor. Det betyder, at mor spiller en ekstra stor rolle for barnets overlevelse.

Studier har tidligere vist, at et barn altid reagerer særligt på mors stemme.

Bl.a. kan et barn genkende sin mors stemme blandt mange andre, og en baby, der blot er 1 dag gammel, sutter ekstra hårdt på sutten, når han hører mors stemme.

Nu har forskere fra Stanford University i USA så undersøgt, præcist hvad det er, der sker med barnets hjerne, når det hører mors stemme. Det skriver Politiken.

Genkendte mors stemme med 97 % nøjagtighed

Forskerne scannede hjernen hos 24 børn i alderen 7-12 år, mens lyttede til enten mors stemme eller fremmede kvindestemmer i et sæt høretelefoner.

Ordene, der blev sagt i høretelefonerne, var bare volapyk, hvilket skulle sikre, at det ikke var ordenes betydning, men udelukkende kvindernes stemmer, som børnene skulle forholde sig til.

Mor taler mere med baby end far

Lydklippene var meget korte - nogle mindre end et sekund, og alligevel kunne børnene genkende deres mors stemmer med mere end 97 procents nøjagtighed.

Mors stemme skal sikre barnets overlevelse

Man fandt i den forbindelse ud af, at lyden af mors stemme øger aktiviteten i flere områder i børnenes hjerne – særligt i de hjerneområder, der har med følelser og belønning at gøre.

- Det belønningssystem, som hjernen har, genanvender man til alle mulige forskellige ting, og fra det aktuelle studie kan vi konstatere, at mors stemme virker som god mad og dejlig musik på børnehjernen. Barnet bliver altså belønnet af at lytte til mor - uanset hvad hun siger - og det skaber grobund for, at mor og barn knytter sig endnu tættere til hinanden, siger hjerneforsker og professor Morten Kringelbach fra Aarhus Universitet og uddyber:

Derfor sover far fra babys gråd om natten

- Det, at mors stemme øger barnets følelsesmæssige engagement og giver gevinst i belønningscenteret, gør også, at barnet hellere vil lytte til gode råd fra mor end en vildt fremmed. Som f.eks. at holde fingrene fra stikkontakten eller lade være med at gå over den farlige vej. Det vil sikre barnets overlevelse.

Her sker de fleste babyulykker

Undersøgelsen konkluderer også, at mors stemme sandsynligvis øger børnenes empati og opmærksomhed.

Læs også:

Mor og far snakker forskelligt med baby - og det er godt!

Teenageres hjerner lukker ned, når mor taler

Vi snakker helt forkert til vores børn - gør dette i stedet!

Kendte tvillingemødre:

Kronprinsesse Mary

Kronprinsparrets børneflok voksede til dobbelt størrelse, da Mary i 2011 fødte tvillingerne Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Fyrstinde Charlene af Monaco

Også i Monaco var der royal tvillingeglæde, da fyrstinde Charlene i 2014 fødte prinsesse Gabriella Therèse Marie og prins Jacques Honoré Rainier - de første kongelige tvillinger i Monacos historie. 

Mariah Carey

Popdivaen har tvillingerne Moroccan og Monroe (født 2011) fra sit tidligere ægteskab med skuespilleren Nick Cannon. Mon det er tilfældigt, at den musiske mor har valgt disse navnesammensætninger til børnene, som i daglig tale kaldes 'Roc and Roe'?

Celine Dion

Sangerinden har tvillingerne Eddy og Nelson fra 2010 samt endnu en søn, René-Charles fra 2001. Alle tre børn har hun fået med sin manager René Angelil, som desværre døde af kræft den 14. januar 2016. 

Lise Nørgaard

'Matador'-forfatteren er mor til tvillingerne Anne og Bente, som i 1960'erne og 70'erne selv var kendte navne, idet de var et af verdens bedste doublepar i badminton.

Julia Roberts

'Pretty Woman'-stjernen fødte de supernuttede rødhårede tvillinger Hazel og Phinneaus i 2004, og dermed blev sønnen Henry fra 2007 storebror. Faderen til alle tre børn er kameramanden Daniel Moder.

Bettina Aller

Aller-direktøren blev i en alder af 48 år mor til tvillingerne Marco og Louis i 2010. Den eventyrlystne mor har opkaldt den ene tvilling efter den opdagelsesrejsende Marco Polo, mens den anden er opkaldt efter jazz-musikeren Louis Armstrong. Bettina Aller har desuden de ældre børn Emily og Christopher.

Angelina Jolie

Hollywood-parret Angelina Jolie og Brad Pitt havde allerede fire børn i fovejen, da skuespillerinden i 2008 fødte tvillingerne Knox og Vivienne. 

Marcia Cross

'Desperate Housewives'-stjernen havde næsten opgivet håbet om at blive mor, da hun i 2007 fik tvillingedøtrene Eden og Savannah kort før sin 45 års fødselsdag.

Sarah Jessica Parker

'Sex and the City'-stjernen havde i forvejen sønnen James sammen med sin skuespillermand Matthew Broderick, da parret i 2009 blev forældre til tvillingerne Tabitha og Marion via en surrogatmor. 

Mai-Britt Vingsøe

Radioværten fødte tvillingerne Noah og Filuca i 2002, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning. Tvillingerne har hun fra sit forhold til eksmanden Jason Watt, mens datteren Tillie Fia (født i 2008) er fra ægteskabet med Brian Andersen. Ham er Mai-Britt siden også blevet skilt fra.

Jennifer Lopez

Latin-silden, der både er skuespiller, sanger, danser og modedesigner, fik hænderne endnu mere fulde, da tvillingerne Max og Emme kom til verden i 2008. Lopez har børnene fra sit tidligere ægteskab med sangeren Marc Antony. 

Maibritt Saerens

'Krøniken'-skuespilleren blev mor til tvillingerne Annabelle og Roberto i 2010 og priser sig lykkelig for at have fået dem med manden Bent Jacobsen, da hun har udtalt, at hun ikke ville kunne overskue at stå med hele slæbet selv. Hun sender derfor ofte venlige tanker til kollegaen Mia Lyhne - se næste billede.

Mia Lyhne

'Klovn-'stjernen blev alenemor til tvillingerne Asta og Andrea i 2010, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning med en anonym sæddonor. Mia Lyhne var 39 år, da hun blev mor, og har udtalt, at hun syntes, at det var flovt at få børn alene. Læs mere her >>