https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/moedregruppe/modregruppe3-prim.jpg
Familieliv

Mødregruppen - del 3

18. juni 2013
af Søs Lytjohan
Når baby rykker ind, rykker sexlivet ud. Sådan går det tit, og Mødregruppen kender da også alt til at miste lysten til sex, kys og kram - og til at den spontane romantiske sommerhustur eller middag bliver forstyrret af praktisk pusletaskepakning.

Hvordan er jeres sexliv, efter I er blevet mødre?

Tanja: For mig har selve lysten til sex ikke været væk, men jeg har bare været så træt, at jeg ikke har haft energi. Der har dog været stor forståelse fra min mands side, og det har været rart. Vi ved begge, at det er en periode i vores liv lige nu, og at vi nok skal have mere sex igen, når Karlo er blevet ældre.

Monica: Det gør virkelig ondt at have sex et stykke tid efter, man har født, man bliver tør som en ørken dernede. Når jeg ved, det gør ondt, foreslår jeg, at vi ikke har sex hele tiden. Det kan i hvert fald godt tælles på én hånd, hvor mange gange jeg har taget initiativ til sex, efter Uma blev født. Nu er det som tidligere dernede, og når vi har sex tænker jeg 'Gud, hvor er det fedt det her! Det vil jeg hver dag', men jeg ved godt, det ikke sker.

Rosanna: Da jeg havde født, havde jeg det dårligt med min krop og havde ikke den der kvindelige selvtillid, jeg havde før. Derfor synes jeg, det var rigtig svært at komme i gang igen. Jeg synes dog også, det er vigtigt at erkende, at kærligheden ikke forsvinder, blot fordi sexlysten gør det. Så længe man husker at vise omsorg og kærlighed på en anden måde. Desværre er der en tendens i samfundet, der siger, "hvis dyrker I ikke sex ofte, så må der være noget galt i jeres forhold".

Læs også: Mødregruppen del 1

Hvordan har jeres parforhold ændret sig?

Monica: Vi forestillede os, at Uma skulle være en del af vores liv. Men vores liv drejer sig om hende og hendes behov. Og det påvirker måden, vi er sammen som par. Man kan blive gift og skilt, men et barn binder en sammen for altid. Alt er anderledes efter vi fik et barn, fordi alt vi laver er på hendes præmisser og ikke vores. Der kommer vores grundlæggende forskelle også frem. Jeg tænker, at vi skal huske ekstra bleer og sutter, det gør min mand ikke rigtig. Han tager det som det kommer.

Tanja: Før tog vi ofte spontant i sommerhus en fredag efter arbejde, men den spontanitet er helt væk. Det var bare lige hjem efter arbejde, pakke en hurtig taske og så af sted. Det tager noget længere tid nu, for man pakker ikke lige en hurtig taske. Så skal man have en rejseseng, barnevogn, 40 bodies og bleer med. Og så skal han lige skiftes igen, inden vi kører!

Lotte: Jeg er overbevist om, at ammehjerne er et sandt begreb. Jeg begyndte at opføre mig anderledes overfor min mand, efter vi fik Emilia, talte til ham på en anden måde og mistede sexlysten. Da jeg ammede, var jeg bare en madmaskine, der skulle stå til rådighed hele døgnet for denne baby. Det er lidt som at få en lænke på, også bliver der lige skruet ned for alle andre lyster i kvindekroppen. Jeg er blevet mig selv igen, efter jeg er stoppet med at amme, og det har været godt for vores forhold. Nu har også jeg lyst til sex igen.

Hvordan har jeres intime forhold ellers været?

Lotte: Lysten til at kysse, kramme og holde hånd har været lige så meget væk, som lysten til sex var væk. I den periode blev jeg gjort til sådan en, der sagde nej til alt. Og det er en irriterende rolle at have. For det er ikke sådan, jeg ser mig selv. Så jeg er glad for, at ammehjernen er væk igen.

Monica: Mødre på barsel får utrolig meget omsorg, nærhed og nusseri i løbet af dagen, mens vi er sammen med vores børn. Når vores mænd så kommer hjem fra job, er vi fyldt op af nærkontakt, og vi kan godt komme til at glemme vores mænd. De har jo været på arbejde hele dagen og har ikke fået noget fysisk kontakt. Det prøver jeg at huske, at min mand mangler.

Læs også: Mødregruppen del 2

Hvordan plejer I jeres forhold?

Rosanna: Vi har altid gået meget ud, og det var vigtigt for mig, at vores parforhold ikke skulle ændres på det punkt. Selvfølgelig ville vi ikke gå ud hver uge, men jeg ville ikke have, at vi skulle glemme hinanden. Derfor har vi aftalt, at vi snart skal på date, hvor vi både skal ud og spise og drikke drinks. Det skal vi begynde at gøre hver anden måned. Det ligger også i forældrerollen, at vi skal pleje vores forhold. Vi har ikke kun et ansvar for at give mad og kærlighed til barnet.

Monica: Du Uma var mindre, og jeg ammede, tog vi nogle gange ud og spiste. Det krævede selvfølgelig lige, at vi huskede ekstra bleer, sutter og alt muligt, men så sad vi der og så hinanden i øjnene og var helt nyforelskede bagefter.

Læs også: Mødregruppen - del 4

Læs også