https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/moedregruppe/moedregruppen2-prim.jpg
Familieliv

Mødregruppen - del 4

18. juni 2013
af Søs Lytjohan
Lettere til tårer, nye prioriteringer – og en helt ny krop. Når du bliver mor for første gang, er du ikke længere (helt) den samme. Uanset om du vil det eller ej. Her fortæller mødregruppen om de forandringer, der er overgået dem, efter baby kom til verden.

Hvad er forskellen på at være mor frem for kvinde uden børn?

Rikke: Det er gået op for mig, at jeg er blevet mere imødekommende, efter jeg er blevet mor. Jeg er begyndt at give folk en kommentar med på vejen.

Christine: Det er jeg også! Forleden så jeg posten, da jeg gik med barnevognen, og så siger jeg til ham, "I frost og slud skal posten ud". Det ville jeg ikke have gjort før.

Sine: Jeg er også blevet mere modig på det punkt. I toget mod Jylland stod der nogle unge fyre på toilettet og røg og drak, lige ved siden af familiekupeen. Da sagde jeg til dem "Hvad bilder I jer ind? Stå der og ryge med børn lige ved siden af!" Og så undskyldte de mange gange og slukkede for cigaretterne.

Oplever I det anderledes nu end før, når andre taler om børn?

Asta: Ja, nu triller tårerne ned ad mine kinder, når det er voldsomme nyheder om børn. Jeg kan ikke overskue, når børn bliver udsat for forfærdelige ting.

Rie: Jeg er blevet ekstrem sårbar overfor børn. Før tænkte jeg, at det hele nok skal gå, men nu tænker jeg, at børn virkelig skal beskyttes.

Sine: Det er altid forfærdeligt, når børn bliver mobbet, men nu kommer det nært på en helt anden måde. Hvis Linus bliver drillet og mobbet en dag, vil jeg blive utrolig ked at det. Bare tanken om det gør helt ondt inden i.

Læs også: Mødregruppen del 1

Har moderskabet påvirket jeres prioriteringer?

Christine: Prioriteringerne har ændret sig til det nære. Før jeg blev gravid, tog jeg for eksempel med til alle former for festarrangementer. I dag vælger jeg at tage ud med nære veninder, og dem jeg virkelig gerne vil se.

Asta: Jeg glemmer at prioritere mig selv. Det er først når jeg ligger i sengen og skal til at falde i søvn, at jeg tænker, det ville have været rart at være taget i dampbad i dag.

Janni: Jeg får faktisk ny energi af at se veninder til en kop kaffe eller af at tage i svømmehallen alene. Det er 'mig'-tid, der lader mig op til 'vi'-tid. Og jeg vil gerne have en masse 'vi'-tid.

Eva: Jeg elsker at tage lange bade og bruge lang tid på at smøre mig ind i bodylotion. Jeg prioriterer et langt luksusbad frem for den ekstra søvn.

Rikke: Jeg synes bare, man skal huske, at babyer kan holde til meget mere, end man lige tror. Vi har lige været i Thailand en måned, og det gik jo fantastisk. Selvfølgelig havde jeg hjemmefra tjekket, hvor det nærmeste hospital lå og sådan noget. Men det var en ren afslapningstur, hvor vi havde tid til at være sammen og nyde hinanden.

Læs også: Mødregruppen del 2

Føler I jer stadig sexede som mor?

Asta: Min krop har ændret sig meget igennem graviditeten, hvor jeg tog næsten 40 kilo på. Det har været svært at tilpasse mig i min nye krop og størrelse, men det er mit eget selvbillede, der har været svært at forholde mig til. Min kærest synes stadig, at jeg er lækker.

Christine: Inden jeg fik en stor mave, følte jeg mig bare lasket og usexet, men da det blev tydeligt, at jeg var gravid, så jeg bare skide lækker ud. Men nu skal jeg jo lige tilbage i form igen. Jeg skal på ferie i næste uge og føler mig ikke klar til en bikini. Det er fandeme underligt at skulle ud og købe en badedragt. Men det er dejligt, at Adam synes, at min krop er mere lækker, efter jeg har været gravid, selvom jeg ikke selv er helt tilfreds endnu.

Har forholdet til jeres mænd ændret sig?

Sine: Han er ekstrem omsorgsfuld sammen med vores søn, og det er da utrolig sexet at se den side af ham også! Men jeg har da også råbt nogle helt urimelige ting af Søren om natten, og det troede jeg ikke, at jeg skulle, inden jeg fødte.

Rie: Jeg synes også, at vi er blevet intime på en anden måde, og vores kærlighed til hinanden er helt klart blevet større. Men når vi er sammen, så skal vi koncentrere os for tale om andet end bleskift og babymad.

Christine: Jeg føler, at min kæreste ser mig med en anden type respekt, end han gjorde tidligere. Og det samme har jeg for ham. Han har kæmpe respekt for, at jeg har gået og båret på vores barn og født det. Nu er vi blevet forældre, og vi har begge et stort ansvar nu. Men jeg kan godt være bange for, at min kæreste begynder at synes, at jeg er uinteressant, fordi jeg ikke laver så mange forskellige og kulturelle ting som før.

Janni: Man bryder nogle grænser i forhold til sin partner. Før var han et individ, vi var ham og mig. Nu er han far, han er ikke kun min mand eller min kæreste, han er blevet far. Han er blevet mere omsorgsfuld, og jeg har mere respekt for ham. Det er nye kvaliteter, jeg ser hos ham.

Føler I, at jeres familie og veninder behandler jer anderledes nu?

Rikke: Når jeg er sammen med for eksempel mine forældre, så er det ikke længere mig, der har deres største opmærksomhed. Deres fokus er lidt rykket fra deres barn til deres barnebarn. Mine forældre synes da stadig, det er dejligt at se mig, men de viser Arthur mere opmærksomhed. For eksempel ringede mine forældre kun for at høre, hvordan det gik med Arthur, efter han fik en vaccine. Det er lidt mærkeligt, at de ikke længere kun ringer for at høre, hvordan det går med mig.

Eva: Da vi var hjemme og besøge min familie i Italien, brugte vi tiden på at vise vores søn frem til familie og venner dernede. Min mor kidnappede ham for en kort stund for at vise ham frem til sine naboer. Det er utrolig rørende, at se sine forældre være så begejstrede for et lille væsen. De elsker at bruge tid med ham, og det gør mine svigerforældre også.

Rie: Jeg føler ikke den store forskel. Men jeg har mistet nogle muligheder på jobbet. Da jeg blev gravid skulle en ny afdeling startes op, men det gav ikke rigtig mening, at jeg skulle være en del af det, fordi jeg snart skulle på barsel. Og det er ærgerligt, at jeg ikke fik muligheden for at bygge noget nyt op og få den karrieremulighed.

Læs også:
Mor i den bedste alder
(3 kvinder taler ud om at blive mor i hhv. 20'erne, 30'erne og 40'erne)

Læs også