https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/moedregruppe/moedregruppen2-prim.jpg
Familieliv

Mødregruppen - del 2

13. juni 2013
af Søs Lytjohan
Dine forældre og svigerforældre sidder med en ny titel som bedsteforældre. Men giver det dem også ret til at blande sig, når de har meget erfaring, mens du ingen har? Og hvordan føles det egentlig, når de kommer med gode og velmenende råd? Vi har spurgt mødregruppen.

Har I oplevet nye konflikter med jeres forældre og svigerforældre, efter I selv blev forældre?

Laura: Ja, jeg kan huske en situation med min mor, hvor Erik lå på puslebordet, og jeg var ved at skifte ham. Så kom min mor ind, så bleen og sagde prompte: "Sådan skal det ikke se ud". Der blev jeg helt urolig, for hun har jo alligevel fem børn, så hun må jo vide, hvad hun taler om! Men samtidig havde Erik været så glad rigtig længe, og bleen havde set sådan ud i den periode også, så der tænkte jeg, at det ikke måtte betyde noget. Men jeg sad tilbage med én stor blanding af følelser indeni. Min erfarne mor sagde én ting, min mavefornemmelse sagde en anden. Så da hun var gået, skyndte min mand og jeg os også ind på nettet og fandt ud af, at alt var helt i orden.

Monica: Jeg synes, der er stor forskel på, om det er mormor eller farmor, der siger noget. Der skal mere til, at min mor overskrider en grænse, end at min svigermor overskrider den. Vi havde for eksempel på et tidspunkt barnevognen stående oppe ved mine svigerforældre. Min svigermor ville bare være sød og hjælpe, så hun havde rengjort den og brugt en masse skyllemiddel, så den duftede rigtig meget af skyllemiddel. Det er selvfølgelig sødt, men jeg tænkte, at det hverken var rart eller sundt for Uma at ligge i. Jeg sagde ikke noget til min svigermor, men vaskede det hele igen, da vi kom hjem.

Rosanna: Jeg er helt enig. Min svigermor er meget hurtig til at drage konklusioner uden at have belæg for dem. Jeg har også flere gange stået i en situation, hvor bedsteforældrene har draget nogle konklusioner omkring Elins behov, hvis hun for eksempel har været ked af det. Så konkluderer de for eksempel, at un er sulten eller træt, selvom jeg ved, det ikke er rigtigt. Det overskrider min grænse.

Læs også: Disse ting gør din baby glad

Har I haft oplevelser, hvor I tænkte, at det var godt, de blandede sig?

Laura: Der er et eksempel med min mor, hvor hun lavede en kobling mellem råd og handling. Barnevognen var gået i stykker i bremsen, og min mor sagde lidt anklagende, at NU skulle jeg altså til at få den lavet. Hun var kvik og kunne godt selv høre, at det lød anklagende. Hun vidste, at jeg havde meget at se til, fordi jeg var ved at aflevere eksamensopgave, samtidig med at jeg var helt nybagt mor. Hun tilføjede derfor hurtig: "Jeg kommer i morgen og henter Erik og barnevognen, og så får vi den lavet". Det var super godt set af hende.

Rosanna: Det handler også meget om formuleringen, at der bliver sagt 'kan' og ikke 'skal'. Jeg kan ikke lide, når der kommer nogen og siger, hvad jeg SKAL gøre i forhold til Elin. Jeg er hendes mor, og jeg ved bedst. Men forslag og råd om noget, jeg KAN gøre, er velkomne. så har jeg selv et valg.

Monica: Første gang Uma havde feber, skrev jeg med det samme til min mor. Hun var meget rolig og sagde, at det skulle nok gå, at jeg bare skulle synge lidt for hende og sørge for, at hun fik vand og mælk nok. Og den rolighed gav også mig ro.

Tror I, der kommer flere konflikter, når jeres børn bliver ældre?

Laura: Der kommer helt sikkert en konflikt, når det kommer til hvor meget sukker Erik må få. Min mor vil jo gerne have, at hendes børnebørn skal hygge sig, når de er hos hende. Hun er virkelig en sød kvinde, men her kommer vi til at få en konflikt.

Monica: Ja, den snak med sukker kommer også hos os. Da jeg var barn, var vores lørdagsslik stort set kun gulerødder, så jeg ikke så bange for at Uma, får for meget sukker hos mine forældre, men hos farmor er der nærmest sukker ad libitum. Måske er løsningen bare, at man kan give hende noget mad med og sige, at det kun er det, hun må få at spise?

Læs også: Baby - udvikling de første to år

Har I haft oplevelser, hvor I godt kunne have tænkt jer, at jeres forældre og svigerforældre havde været mere på banen?

Monica: Ja, jeg savner faktisk lidt mere involvering fra mine svigerforældres side, de må gerne lade høre fra sig lidt oftere og ringe eller skrive og spørge til, hvordan det går. Jeg ved godt, at de har travlt med linedance, og hvad de ellers går til. De er jo også vildt glade, når vi kommer på besøg, men de kommer ikke så ofte hjem til os. Det ville da ikke gøre noget, hvis de gav lyd fra sig lidt oftere.

Laura: Jeg tror også, at når de blander sig lidt, så skal vi egentlig vende den om og tænke, at det er fedt, at de melder sig på banen. De vil jo faktisk bare det bedste for vores børn. Vi bør påskønne det! Og jeg tror måske, vi selv er skyld i, at de ikke blander sig så meget. De er blevet skræmte, for der er sket så meget i samfundet, siden de selv havde børn, så hvad er nu rigtig og forkert. Og vi vil så gerne være selvstændige, så derfor lader de os også være det.

Rosanna: Jeg har sagt til min mor, hvor taknemlig jeg egentlig er for, at hun viser interesse og kærlighed. Men samtidig er jeg også utrolig glad for, at mine forældre har et liv fyldt med aktiviteter, selvom de faktisk er pensionerede. De har begge utrolig travlt, og selvom jeg måske nogen gange godt kan savne dem lidt, så respekterer og acceptere jeg det. Ligesom vi vil have, at de respekterer os.

Læs også: Mødregruppen - del 3

Læs også