https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/knibeoevelser1prim.jpg
Familieliv

Knib dig til en stærk bækkenbund

18. august 2014
af Christina Prynning
foto: Pantherstock
Husk så de knibeøvelser! Du har sikkert hørt det tusinde gange før, men hvorfor er det egentlig så vigtigt at træne den bækkenbund? Vi har taget en snak med jordemoder Pia Hern om hvilke fordele du får ud af et stærkt underliv - før, under og efter graviditeten.

Vi kvinder ved forbløffende lidt om vores eget underliv, og derfor er mange af os i rigtig dårlig kontakt med alle de muskler, der er dernede. Det er faktisk ofte først når vi bliver gravide, at vi bliver tvunget til at tage stilling til, hvad der foregår dernede, og det er en skam.

Ifølge Pia Hern kan god kontakt til underlivet være afgørende for både din graviditet, dit fødselsforløb og dit sexliv. I første omgang skal vi dog lige finde ud af, hvad bækkenbunden egentlig er for en størrelse, og hvad den skal bruges til.

Bækkenbunden er en muskel, der holder alle de indre organer i bugen. I virkeligheden kan du kalde det for en slags hængekøje, der sørger for, at organerne har et eftergivende underlag. Bækkenbunden består af flere forskellige lag og er formet som et ottetal, der løber rundt om urinrøret, endetarmsåbningen og skedeåbningen. Rent muskulært hjælper bækkenbunden os med at kunne styre lukkefunktionerne i både urinrør, skede og endetarmen. Sagt på en anden måde, er det de muskler, der sørger for, at vi kan give slip og spænde, når vi har brug for det. Men det kræver, at vi lære at bruge den.

Ni måneder er hårdt arbejde

Under din graviditet skal din bug bære på mange ekstra kilo, og det ligger et stort pres på din bækkenbund. Som følge heraf vil den naturligvis blive svækket. Også under selve fødslen vil den blive påvirket.

"At føde et barn er jo ikke ligefrem noget vi gør hver dag," siger Pia Hern. "Derfor vil der sandsynligvis opstå blå mærker og andre hævelser i din bækkenbund, og det er helt normalt hvis du efterfølgende føler dig lammet og har svært ved at knibe sammen, fordi du er hævet og øm. Bare det at skulle tisse kan være lidt af en udfordring kort efter fødslen."

Heldigvis er det som regel en kortvarig følelse, og så handler det bare om at være lidt tålmodig. Det er faktisk ikke så meget selve fødslen, men i højere grad det langvarige pres på din bækkenbund som følge af din graviditet, der gør, at den bliver slappere.

Træn op til maraton

Til gengæld spiller din bækkenbund en ret stor rolle under selve fødslen. Bækkenbundens muskler sørger indirekte for, at barnet roterer rigtigt ned i bækkenet, men de kommer først rigtigt på arbejde under presseperioden, hvor musklerne hjælper dig med at presse og hjælper barnet på vej det sidste stykke.

"Det er det vigtigt, at du har en fornemmelse af din bækkenbund. Hvis ikke du har det, så svarer det lidt til at løbe en maraton uden at være trænet i dine benmuskler," påpeger Pia Hern.

Hvis du ikke kan mærke forskel på, hvornår du er spændt dernede, og hvornår du slapper af, så kan det potentielt gå hen og blive en fødselshindring for dig. Ved at komme i kontakt med din bækkenbund får du en fornemmelse af, hvor vigtige musklerne er for at kunne gennemføre en fødsel.

Desværre er der mange kvinder, der ikke opdager det før de skal føde, og her kan det godt gå hen at være for sent. Der er nemlig rigtig mange kvinder, der helt ubevidst begynder at spænde i underlivet og i balderne, når de skal til at føde. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du lærer at give slip, så du ikke gør det sværere at få barnet ud.

"Jo mere kontrol du har over din bækkenbund, jo lettere vil det være at presse et barn ud - det er der ingen tvivl om," siger Pia Hern.

Læs også: Flad mave efter fødslen

Kom hurtigt i gang efter fødslen

Der findes flere øvelser, du kan begynde at lave allerede meget hurtigt efter du har født, og det er faktisk en fordel at komme hurtigt i gang.

"Det nytter selvfølgelig ikke noget, at du tvinger dig selv til at lave 30 knibeøvelser en time efter du har født. Start i stedet stille og roligt og genopbyg din bækkenbund over noget tid," siger Pia Hern. En af fordelene ved at komme hurtigt i gang med at træne efter fødslen er, at træningen giver øget blodgennemstrømning til området. Hvis der er kommet skader, små hævelser eller blå mærker indvendigt, vil du derfor hele hurtigere.

Hvis du allerede efter fødselen planlægger barn nummer to, er det også en fordel at gå i skarp træning. Der vil nemlig komme et endnu større pres på din bækkenbund, når du har to graviditeter tæt på hinanden. Og jo hurtigere du får trænet din bækkenbund op, jo bedre rustet vil du være til næste graviditet.

4 øvelser der styrker din bækkenbund - læs mere her

Læs også