Kærligheden blomstrer i opgangen
Familieliv

Jenny og Jonas bor i samme opgang: "Vores børn skulle ikke dele badeværelse, bare fordi vi mødte hinanden"

23. februar 2022
Af Per-Ola Ohlsson. Bearbejdet af Nina Sommer.
Foto: Tommy Holl/Aller Foto & Video.
Da parret mødte hinanden, havde de begge børn fra tidligere forhold. Så i stedet for at flytte sammen valgte de at bo hver for sig i samme opgang.

Det er en normal onsdag aften, og mørket er ved at lægge sig uden for vinduerne i lejligheden på femte sal i den vestlige del af den svenske by Borås. Jenny Stenlund og Jonas Eriksson på 48 år og 49 år har slået sig ned i køkkenet efter aftensmaden.

– Der er et værre rend på trappen med gryder og pander, fortæller Jenny med et grin.

– Vi spiser ikke med alle vores børn hver dag, men det sker dog ofte, og så smiler naboerne, når de ser Jenny løbe af sted med maden, fortæller Jonas.

Fænomenet kaldes på svensk "nærboer", en blanding af kærester og naboer, og det dækker over par, der flytter tæt på hinanden.

Ofte er det enlige forældre, der møder hinanden, når deres børn er i teenagealderen, og som synes, det er en god måde at dele hverdagen på og stadig tage hensyn til deres børn. Netop det var tilfældet for Jonas og Jenny for knap tre år siden.

Havde mødt hinanden før

– Vi var egentlig stødt på hinanden før. Jonas var hjemme hos mig og min eksmand og lave noget renoveringsarbejde for 15 år siden, men dengang skete der ikke noget mellem os, fortæller Jenny.

Hun vidste godt, hvem Jonas var, men det blev kun til en hilsen, hvis de herefter tilfældigt stødte på hinanden.

– Jenny var en sød pige, men vi var kun venner på det tidspunkt. Jeg var lykkeligt gift i over 20 år, og jeg havde ingen interesse i andet end min kone, fortæller Jonas.

Både Jonas og Jenny blev gift tidligt og stiftede familie. Hun har døtrene Isa, 26, Tea, 18, og Tyra, 14. Han har datteren Tova, 21, og sønnen Elis, 17.

Men hverken Jonas’ eller Jennys ægteskab holdt. Jenny blev først skilt og flyttede i en lejlighed i det centrale Borås. Nogle år efter var det Jonas’ tur til at blive skilt.

Ville møde nye mennesker

En weekendaften, hvor børnene ikke var hos ham, gik han i byen for at møde nye mennesker.

– Jeg lagde et opslag ud på Instagram om, at jeg sad på det her værtshus. Jenny så det og svarede mig. Jeg foreslog hende, at hun kunne komme ned og drikke en øl med mig, fortæller Jonas, mens Jenny overtager.

Det ville være mærkeligt, hvis vores næsten voksne børn skulle være tvunget til at flytte sammen med nogle nye mennesker - Jonas.

– Det kunne jeg ikke, da mine døtre var hos mig den weekend. Men jeg foreslog, at vi skulle mødes tirsdagen efter i stedet for, siger hun.

Det var meningen, at Jonas ville svare med en tommelfinger, der pegede opad. I stedet blev det en kysseemoji – en fejl, der måske blev afgørende for deres fremtid.

– Jonas gav sine store fingre skylden. Men jeg var både overrasket og glad, da han sendte den af sted, siger Jenny, mens hun griner.

En tirsdag i december nogle dage senere mødtes de til en middag på en hyggelig restaurant. De snakkede uafbrudt, og det viste sig, at de havde mange fælles interesser. Den aften gik de hver til sit, men først da begge var enige om at mødes igen. De efterfølgende dage snakkede de sammen hver dag. De havde lysten til at lære hinanden at kende, og begge kunne mærke tiltrækningen.

– Der gik nogle uger, før vi kaldte os selv kærester. Vi var lidt forsigtige i starten og ville tage det stille og roligt, men der var ingen tvivl om, at vi var forelskede, fortæller Jonas.

Ny lejlighed

Ligesom Jenny boede han i sin egen lejlighed i Borås. Jonas havde dog planer om at flytte i en nybygget lejlighed, kort tid efter at han mødte Jenny.

Han havde betalt indskud på ejerlejligheden, og han skulle flytte ind i februar 2019. Jonas glædede sig til at flytte, og da der en dag var rundvisning i lejlighederne, foreslog han, at Jenny tog med.

– Jeg var ikke så glad for min lejlighed inde i centrum, så jeg tænkte, at jeg lige kunne se, hvad det var for noget, forklarer Jenny, der straks kunne lide, hvad hun så. Lejligheden var lækker, og den lå tæt på naturen.

– Jeg er et rigtigt naturmenneske. Jeg elsker at vandre, og Jonas har vækket min interesse for at sejle kajak, fortæller Jenny, der besluttede, at hun gerne ville købe en lejlighed.

Kærligheden blomstrer i opgangen

Bare et par dage senere skulle hun dog på en planlagt rejse til Jamaica med sine døtre og deres far – en ferie, der havde været planlagt længe.

Derfor endte Jenny med at løbe frem og tilbage til receptionen på sin ferie for at snakke med banken og firmaet, der solgte lejlighederne. Endelig fik hun et lånebevis, og det endte med at blive en lejlighed i samme opgang som Jonas.

Ifølge dem begge var det aldrig aktuelt at få én stor lejlighed.

Ville ikke tvinge børnene sammen

– Det ville være mærkeligt, hvis vores næsten voksne børn skulle være tvunget til at flytte sammen med nogle nye mennesker, fortæller Jonas, der på det tidspunkt havde begge børn hver anden uge.

– Det er ikke sådan, at vores børn ikke er glade for at være sammen. Men de er store nok til at vælge, hvor de har lyst til at bo. Vores børn skulle ikke dele badeværelse, bare fordi Jonas og jeg mødte hinanden, fortæller Jenny, der har sin treværelses lejlighed på fjerde sal, og skråt over for ligger Jonas’ lejlighed.

– Jonas har morgensol på sin altan, og der spiser vi nogle gange morgenmad. Så er det mig, der har aftensolen, så der tager vi et glas vin i weekenderne, siger Jenny.

Hver deres boligstil

Jonas flyttede ind i sin lejlighed i august sidste år med sønnen Elis, og kort tid efter skulle han hjælpe Jenny med at flytte ind i sin lejlighed. De uger, hvor de ikke har børnene, bor de enten i Jenny eller Jonas’ lejlighed, og de trives begge med, at de hver især har sat deres forskellige præg på deres bolig.

Jenny har en mere feminin stil, hvor Jonas er en blanding af loppemarkedsfund, designmøbler og smarte løsninger, som han selv har designet. Parret fandt hurtigt rytmen med deres tætte beliggenhed, og de er glade for de mange fordele, der er ved at bo så tæt på hinanden.

– Hvis mine piger for eksempel vil have en aften for sig selv eller have venner med hjem, så flytter jeg bare hen til Jonas, siger Jenny.

Ud over deres boligsituation fungerer parret ligesom alle andre par, der handler og spiser sammen.

Fælles interesser

– Jenny er en rigtig madmor. Hun elsker at lave god mad, og der er altid rigeligt af det. Så jeg får altid rester med i madpakken, smiler Jonas, der ofte tilbringer weekenden sammen med Jenny.

Om sommeren boltrer de sig i naturen, hvor de sejler i kajak, kører lange ture og overnatter i telt.

De mener begge, at de har fundet den perfekte løsning på at være et par uden at bo sammen. De føler sig heldige ved at kunne få boliger så tæt på hinanden, men de har alligevel planer om at flytte sammen om nogle år.

– Det er tanken, men lige nu er det her det bedste, fortæller Jenny, mens hun samler gryderne for at bære dem tilbage til sit køkken.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på Allas.se.

Læs også