Den bedste måde at få dit baren til at falde til ro
Familieliv

Her er den bedste måde at få dit barn til at falde til ro

8. september 2015
Redigeret d. 16. marts 2018 (udgivet første gang d. 8. september 2015) - af Anne Romanelli, foto: Panthermedia
Hvad er egentlig det bedste trick, når du gerne vil have dit barn til at falde til ro om aftenen – eller i det hele taget? Hjerneforsker Peter Vuust er ikke i tvivl!

Nu skal du sove, lille skat. Put dig under den varme dyne. Så er du deeejligt frisk til i morgen.

Mange forældre prøver sikkert at tale beroligende til deres børn, når det er sengetid i håbet om, at junior hurtigt falder ned – og i søvn!

Men der er faktisk noget, som virker endnu mere beroligende på børnene end ord – og det er sang, forklarer hjerneforsker og musiker Peter Vuust.

Se også: Søvntrick storhitter - får baby til at sove på under 1 minut!

Sang giver mindre stress

Sang får nemlig stresshormonet kortisol til at falde:

- Hvis man måler kortisol-niveauet hos børn, så falder det langt hurtigere og langt mere hos børn, når mor synger for dem, end når mor taler til dem. Musikken går simpelthen direkte i følelserne, siger han til dr.dk.

Så syng løs for dine børn – også selvom du ikke er specielt god til at synge, råder hjerneforskeren:

- For det at synge en vuggevise er i lige så høj grad en stemning, man formidler til sit barn. En stemning af ro og tryghed, og ikke bare ord og musik.

Læs også: Sådan får du dit barn til at blive i sin seng

Syng gerne ’Solen er så rød mor’

Peter Vuust foreslår selv den klassiske sang ’Solen er så rød mor’ som en særdeles effektiv vuggevise:

- Den har jo faktisk en meget uhyggelig tekst om mørke og ræve og døre, man skal huske at låse. Men samtidig har den nogle andre karakteristika, der gør, at den er velegnet som vuggevise. For det første synges den i et langsomt tempo. Det betyder, at den går lige i det parasympatiske system, og dermed får den os – og barnet – og ned i gear. Samtidig synges den ikke for kraftigt, og det har også en beroligende effekt.

- Desuden har den en meget trinvis bevægelse i tonerne. Den bevæger sig ikke i et særlig stort register. Den strækker sig kun over 7-8 toner og udelukkende inden for dur-skalaen. Der er ikke nogle toner, der stikker ud hverken i den ene eller anden retning, og derfor bliver man rolig af den. Hvis der var for mange overraskelser undervejs, så ville man i langt højere grad komme op af stolen, fordi man ville tænke: ’Hvad sker der mon nu?’, og så ville man blive opstemt i stedet for rolig, forklarer han.

Tricket med at synge i stedet for at tale er måske også værd at prøve i andre sammenhænge end ved puttetid, hvis du har svært ved at få dit barn til at falde ned.

Læs også: Flydende sengetider: Sådan reagerer dit barn

Læs også