Familieliv

Sådan får du dit barn til at blive i sin seng

af Anne Romanelli 11. marts 2015
Foto: Pantherstock
Hvad gør du, hvis dit barn bliver ved med at stå op fra sin seng, når du har puttet det om aftenen? Det giver familierådgiver Katrine Werner sit bud på her!

Du kender det sikkert: Dit barn er kommet i seng, du glæder dig til lidt ro eller til at komme i gang med de ting, der kræver din opmærksomhed alene. Og så: 'MOAR - jeg kan ikke sove!'. 'MOAR - jeg vil ikke i seng!'.

Hvad gør du?

Det mest oplagte vil måske være at sige: 'Men det SKAL du! Du skal tidligt op i morgen, så du skal sove nu!' Og så fortsætter diskussionen måske nok et godt stykke tid ud på aftenen. Eller også orker du ikke konflikten, og du sidder ved siden af ham, til han falder i søvn - og får ikke den tid til dig selv, som du ellers havde behov for.

Men ingen af disse to løsninger er vel optimale hverken for dig eller dit barn?

Sådan skriver familierådgiver Katrine Werner på sit website WizeMeUp.dk - hvorefter hun opstiller 3 lette trin, der sikkert kan give en langt bedre løsning på problemet.

Du finder de 3 trin til at få dit barn til at blive i sin seng i galleriet nedenunder:

TRIN 1: Dit barns perspektiv   Vær nysgerrig på dit barn og stil spørgsmålet 'hvorfor'. 'Hvorfor' er et meget overset ord og et meget vigtigt ord. For ved at stille spørgsmålet 'hvorfor?', kan du få ting til at give mening.   Når du spørger dit barn hvorfor, betyder det ikke, at du giver slip og lader dit barn styre situationen. Det, du gør, er at vise dit barn, at du tager det alvorligt. Det er ikke bare pjat, og du viser, at dit barns perspektiv faktisk er vigtigt og dermed, at dit barn er vigtigt.   Hvis dit barn ikke umiddelbart kan svare, så hjælp det lidt på vej. Nogle gange kan du måske have en ide om, hvad der er galt. Så du kan fx sige: Er det fordi, du ikke er træt, fordi du stod sent op i morges? Er det fordi, her er for stille? Er det noget, du tænker på?   Når du vælger at lytte til dit barn og viser, at dit barns perspektiv er vigtigt, sker der ofte det, at du nedtoner den begyndende sovekonflikt. Kilde: Familierådgiver Katrine Werner, WizeMeUp.dk
TRIN 2: Dit perspektiv   Det næste, du gør, er, at du fortæller dit barn dit perspektiv.   Fortæl, at du har hørt dit barn, og du godt kan forstå, at det kan være svært. Og fortæl så, hvorfor det er vigtigt for dig, at dit barn skal blive liggende i sin seng. F.eks. hvorfor det er vigtigt at slappe af - hvorfor er søvnen vigtig. Fortæl, at grunden til, at dit barn skal blive i sin seng, er for dit barns egen skyld – ikke for din skyld.   Det er vigtigt for dit barn at kende årsagen til, at det skal blive i sin seng. Det giver mening – og meningsfuldhed er vigtig. Dit barn er ikke gammel nok til selv at give alting mening, så det må du hjælpe med.   Kilde: Familierådgiver Katrine Werner, WizeMeUp.dk
TRIN 3: Løsningen Det sidste, du skal gøre, er at finde et kompromis. Det betyder ikke, at du lader dit barn styre situationen – bare rolig. Det er stadig dig, der sætter grænsen her. Men hvis dit barn fx føler sig utryg, så lad evt. døren stå åben, så det kan høre dig rumstere rundt. Hvis dit barn er stået sent op, fordi det er søndag, og vitterlig ikke er træt, kan du aftale, at det må ligge og kigge lidt i en bog i 15 minutter. Hvis dit barn tænker på en bestemt episode, så vend den lige hurtigt og aftal et tidspunkt, I kan tale rigtigt om det. Eller gør det til en vane, at I har 'jeres stund' til at tale, læse, putte mv. hver aften, inden lyset slukkes fra nu af…. Løsningerne kan være mange, og du sætter rammerne for løsningen. Det er vigtigt, at løsningen er noget, du kan stå ved og holde fast i, så det ikke er dit barn, der træffer beslutningen om, hvordan det skal foregå, alene. Måske er dit barn stadig ikke helt enig – men det er ok. Ved at stå fast udviser du, at du er en person, dit barn kan stole på, og du trods alt stadig er den, der bestemmer. Det giver tryghed og respekt i sidste ende. Giv dit barn plads og hold fast i dit eget – det er muligt! Kilde: Familierådgiver Katrine Werner, WizeMeUp.dk Læs også: 7 søde sengerutiner - der virker!

Verdens mest effektive godnathistorie fås nu på dansk!

En lille godnathistorie om en kanin storsælger verden over. Ganske enkelt fordi dens teknikker får barnet til at falde i søvn på få minutter! Nu er den endelig oversat til dansk og kan købes til en overkommelig pris:

Her kan du købe bogen (set til 88,95 kr.) >>