https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2014/oktober/612x325boernloeber.jpg
Familieliv

Gør DETTE som barn - og få et større ordforråd som voksen!

10. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Forskning viser, at du som 40-årig får et langt større ordforråd, hvis du som barn gjorde DETTE i din fritid.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid De syv største synder i børneopdragelsen Få baby til at sove på 15 minutter

Britiske forskere fra UCL Institute of Education har foretaget en undersøgelse af ordforrådet hos mere end 9400 briter, som er født i 1970 - og har sammenholdt resultaterne med, hvor meget testpersonerne læste som børn.

Konklusionen er klar: De personer, der læste meget for fornøjelsens skyld som børn, har i 40'erne et markant større ordforråd end dem, der ikke brugte deres barndom på at læse i fritiden. Det skriver videnskab.dk

Læs også: Lær din dreng at læse og regne

Forskerne bad bl.a. personerne om at parre ord fra en liste med ord fra en anden liste, der havde en lignende betydning. F.eks. blev de bedt om at finde andre ord for 'lodden', 'grotesk' og 'intellektuel', og det havde 'læsehestene' altså langt større succes med.

Ikke ligegyldigt hvad man læser

Det er dog ikke kun mængden af bøger, man læser i sin barndom, som har betydning for ens ordforråd som voksen. Også genren lader til at spille ind.

- Dem, der læste 'højpandet skønlitteratur', fik de bedste ordforrådsforbedringer, siger leder af undersøgelsen, Alice Sullivan.

Læs også: 13 måneder gammel pige kan læse

Det er måske ikke så overraskende, at folk, der læser meget, og som læser bøger med et mere udfordrende sprog, også udvikler et større ordforråd. Men ifølge Alice Sullivan er undersøgelsens resultater alligevel værd at lægge mærke til, da de er med til at understrege præcis hvor stor betydning, det rent faktisk har, hvilken læsekultur vi gver videre til vores børn.

Bøger kan gavne dit barn resten af livet

For undersøgelsen påviste nemlig også sammenhænge mellem ordforråd og uddannelsesniveau: Dem, der (via læsning i barndommen) havde udviklet et stort ordforråd, var typisk også dem, der fortsat havde interesse for litteratur og for at videreuddanne sig som voksne.

Alice Sulivan opfordrer derfor forældre og andre voksne til at gøre, hvad de kan for at fremme børns kærlighed til læsning - uanset genre.

- Vigtigst af alt bør vi overveje, hvordan vi skal skabe forkærlighed for læsning hos børn, som kommer fra hjem med få bøger, da vi ved, at en mangel på bøger i hjemmet er en af de kraftigste indikatorer på uddannelsesmæssigt nederlag. Opmuntring til en kærlighed til at læse spiller en vigtig rolle, når man skal fremme læring, både i barndommen og voksenlivet. Fordelene ved at læse stopper ikke i barndommen, men hvis man udvikler en passion for at læse i barndommen, kan det have en langvarig positiv effekt på ordforrådets udvikling og give belønninger for livet, understreger hun.

Læs også:
Lær din dreng at læse og regne
13 måneder gammel pige kan læse

Læs også