https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/2014/november/precila612.jpg
Familieliv

13 måneder gammel pige kan læse

12. november 2014
af Anne Romanelli
En mor fra Esbjerg har lært sin 13 måneder gamle datter at læse (eller i hvert fald genkende) små ord ved hjælp af en meget simpel metode...

Precila Birungi-Kristiansen har sprogtrænet intensivt med sin lille datter Cataleya, fra hun var otte måneder gammel, og derfor kunne datteren allerede fem måneder senere læse en lang række korte ord.

Sprogtræning går ud på at vise Cataleya et kort med et skrevet ord og derefter tingen i virkeligheden.

- Vi har sådan en Kay Bojesen-abe af træ. Så hun ser både ordet på papir og tingen visuelt, fortæller Precila til dr.dk.

Læsning var aldrig et mål i sig selv

I køkkenet hænger bl.a. også en magnettavle med ord som 'Mælk', 'Vand', 'Æble' og 'Mad', og når mor og datter er på indkøb, ligger indkøbslisten i børneindkøbsvognen, så Cataleya kan se ordene og relatere dem til de ting, der skal købes.

- Det var aldrig meningen, at hun skulle lære at læse. Jeg fokuserede bare på at stimulere hendes sprog. Men så genkendte hun ordene på papiret, siger Precila.

Sprogtræning er både sjov og alvor

Precila Birungi-Kristiansen understreger, at datteren finder sprogtræningen sjov, men selv tager moderen den meget alvorligt.

- Jeg gør ikke det her for sjov. Jeg synes, det er meget, meget vigtigt, at vi stimulerer vores børns sprog. Men det er ikke, fordi jeg vil have, hun skal blive til noget særligt. For min skyld kan hun blive skraldemand eller balletdanser. Det vigtige er, at jeg støtter hende i den læringsrejse, hun er på, siger hun.

På Precilas blog kan du se flere billeder og videoer af Cataleya, der læser og leger med ord.

Læs også:
Mor taler mere med baby end far
Lær dit barn at tale

Læs også