far og søn
Familieliv

Fritidsaktiviteter: Lad være med at presse dit barn til at gå til noget

18. september 2019
af Anette Snarby, journalist på kk.no
Foto: Panthermedia
Mange forældre vil gerne have deres børn til at gå til en fritidsaktivitet, fordi de vil have dem væk fra skærmen og for at de ikke skal føle sig udenfor. Men hvad gør man, hvis ens barn ikke vil?

Efteråret er her, og med det følger også opstarten på mange fritidsaktiviteter. Der findes mange forskellige tilbud, men selv med mange valgmuligheder kan det for nogle børn være vanskeligt at finde noget, de gider.

Merete Lund Fasting, der er lektor i sundheds- og sportsstudier ved Universitetet i Agder i Norge, arbejder med bevægelsesglæde og motorisk kompetence og har blandt en doktorgrad i børns udeleg.

Hun fortæller, at nogle kommuner og idrætsforeninger tilbyder forløb, hvor børn kan afprøve flere sportsgrene.

- I dag er det blevet meget almindeligt at børn går til sportsgrene som håndbold og fodbold meget tidligt. Men hvis du er heldig og bor i et område, der tilbyder forløb, hvor børnene kan prøve kræfter med flere sportsgrene, vil jeg anbefale det. Alsidig leg og aktivitet er godt, især i de første år, siger hun.

- Ved at deltage i fritidsaktiviteter kan børn få mere selvtillid, fordi de får lov til at opleve, hvordan det føles at mestre ting. Nogle børn er gode i skolen eller til at spille musik, mens andre er mere fysiske. Kan man finde en aktivitet, hvor ens barn oplever, hvordan det føles at mestre noget, vil det være en positiv ting for deres udvikling.

LÆS OGSÅ: 5 kreative lege, du aldrig selv havde fundet på

Det er aldrig godt at presse børn

Merete Lund Fasting mener imidlertid, at man som forælder skal være forsigtig med at lægge for meget pres på sit barn.

- Det er helt fint at forsøge at motivere sit barn i 7-8-års-alderen til at begynde til en fritidsaktivitet, for eksempel ved selv at engagere sig i sporten som hjælpetræner. Gør du ting, der er sjove sammen med dine børn, er du med til at danne grundlaget for hvilke interesser, de vil have gennem livet.

- Men det er aldrig i orden at presse sit barn til at begynde til en fritidsaktivitet, og når det gælder børnehavebørn, synes jeg i det hele taget ikke, man behøver at stresse over fritidsaktiviteter, siger Merete Lund Fasting.

Hun synes, forældre bør tænke lidt over, hvilken barndom de ønsker at give deres barn, og hvilke minder, de skal tage med sig videre. Hun tror, at mange børn mest af alt har lyst til at være hjemme sammen med deres forældre, når de kommer hjem efter en lang dag i børnehaven eller skolen.

Flere steder er der desuden en masse aktiviteter på SFO’en, så børnene har måske ikke altid behov for at være mere sociale eller fysisk aktive, når de kommer hjem.

- Som forælder er jeg optaget af, at jeg selv kan gøre rigtig mange sjove ting sammen med mine unger. Jeg brænder for, at forældre og børn kan tage en lille cykeltur sammen og udforske deres nærmiljø. Ikke alle forældre tænker over, at bare det at være udendørs giver barnet ekstra meget i forhold til at lave en aktivitet indenfor. I tillæg til frisk luft får vi D-vitaminer og hormoner fra solen, som gør, at vi føler glæde og lykke, siger hun.

Vigtigt at skabe en sund balance

Anders Lindskog er psykolog hos det norske sundhedshus Villa Frisk og arbejder blandt andet som familieterapeut. Han synes ikke, der er noget galt i, at forældre stiller krav til deres børn om at deltage i fritidsaktiviteter.

Han mener imidlertid, at forældre skal være opmærksomme på at skabe en sund balance mellem de forskellige elementer af barnets hverdag, for eksempel mellem fritidsaktiviteter, computerspil og afslapning.

- Samfundet har ændret sig meget siden den nuværende forældregeneration voksede op. For 30-40 år siden var udbuddet af fritidsaktiviteter noget mere begrænset, end det er i dag, og det gjaldt om at tage de muligheder, man kunne få. De sidste år har vi skabt et samfund, hvor der findes flere tilbud, end vi har tid til. Det gør, at vi får en helt anden problematik, hvor vi må frasortere muligheder og prioritere.

- Fritidsaktiviteter ligger i skarp konkurrence med iPad’en, og mange vil gerne spille computerspil døgnet rundt. Men bevægelse er noget, vi har brug for for at trives både fysisk og psykisk, derfor er det naturligt at stille krav til børn om, at de bevæger sig nok i hverdagen, siger Anders Lindskog.

Ligesom vi skal spise varieret, skal vores hverdag også bestå af flere forskellige elementer, siger han.

Alligevel er han dog heller ikke fortaler for, at man presser sit barn til at deltage i en fritidsaktivitet.

- Det er en meget ineffektiv måde at gøre det på; vi ved jo fra os selv, hvordan vi reagerer på tvang. Det er bedre at snakke om de forskellige ting, der skal til, for at vi trives i vores hverdag, samt efterleve det, vi selv prædiker. Lad barnet selv tænke over, hvordan det skaber en balance i hverdagen, hvor fysisk aktivitet er et element; for at få nok bevægelse behøver ikke at betyde, at fodbold er bedre end for eksempel karate eller at gå en tur i skoven.

LÆS OGSÅ: 9 tips, der styrker dit barns udvikling

Lyt til barnets ønsker

Anders Lindskog tror, at forældre, der presser deres børn til at gå til forskellige aktiviteter, kan være for optagede af deres egne erfaringer og hvordan de selv havde det som børn.

For eksempel at de ikke selv fik lov til at deltage i en fritidsaktivitet på grund af økonomi eller lignende, og derfor er bange for, at barnet skal føle sig udenfor på samme måde, som de selv gjorde.

Forældre, der har et passioneret forhold til sport, kan ligeledes have et stærkt ønske om at barnet skal få samme interesse. Anders Lindskog mener, at det kan have både positive og negative sider.

- Det er lettere at støtte et barn i en aktivitet, som du selv går op i, det gør det nemmere at prioritere og følge barnet over tid. Også for barnet kan det at dele en interesse med sine forældre have en meget stor værdi.

- Men det er vigtigt, at man med kærlighed og engagement kan følge barnet, hvis det ønsker noget andet. Det bør ikke være sådan, at du stopper med at overvære træninger og konkurrencer, hvis barnet skifter fra fodbold til karate, fordi du selv er optaget af fodbold.

- Jeg synes, det er helt okay at lade barnet starte med at gå til det, du selv interesserer dig for, men du skal lytte til dit barn, hvis det så ikke passer barnet alligevel.

Bange for at barnet skal føle sig udenfor

Merete Lund Fasting tror, mange forældre har et stærkt ønske om, at deres børn skal gå til en fritidsaktivitet, fordi de vil have dem væk fra skærmen.

En anden grund kan være, at barnet skal få en fritidsinteresse, der kan gøre det sjovt at være sammen med andre, eller at forældrene er bange for, at barnet skal føle sig udenfor.

- Jeg ved, at især mange drenge kan føle sig udenfor, hvis de er de eneste i klassen, der ikke spiller fodbold, så jeg kan godt forstå, at mange forældre måske føler et ekstra pres på at sende ungerne til fodboldtræning.

- Men ofte er det ikke kun én dreng eller pige, der er ikke går til det ”alle de andre” går til. Mit råd er, at man som forældre tager kontakt til de andre forældre i klassen, hvis børn heller ikke interesserer sig for f.eks. fodbold, for at høre, om der findes en fritidsaktivitet, som kan skabe interesse i stedet. Måske kan man starte noget op sammen eller skiftes til at køre børnene til en fælles aktivitet.

LÆS OGSÅ: Sådan skaber du flere pauser i hverdagen for dit barn

For mange aktiviteter kan skabe stress

Selvom der er meget positivt forbundet med fritidsaktiviteter er Merete Lund Fasting skeptisk over for, at børns fritid hele tiden skal styres af voksne.

- Selvom det er godt for børn at få nogle oplevelser med mestring, er der også grænser for, hvor meget de kan klare. For nogle bliver det alt for meget at skulle køres det ene og det andet sted hen, og måske knapt få tid til at spise mad mellem aktiviteterne. For nogle kan det opleves negativt i stedet for positivt opbyggende, så det giver mere stress end glæde-

- Mange børn i dag føler et stort pres, og der er det vores opgave at vise dem, at livskvalitet handler om mere end at præstere på alle områder. Børn kan sagtens bare mødes for bare at være sammen – uden at skulle spille kamp eller konkurrere.

- For et par år siden så jeg en del, der åbnede gymnastiksale eller fodboldbaner op, hvor de inviterede børn til at være aktive. Men det er desværre ikke noget, der ligger lige for i idrætten, som hvis man skal have mere af det, skal der nogle ildsjæle til, siger hun.

Læs også