glad far og barn
Familieliv

Sådan skaber du flere pauser i hverdagen for dit barn

15. april 2019
af Michelle Løvstrup Thejls
Foto: Panthermedia
Vi har alle sammen brug for små pauser i hverdagen, og det samme gælder vores børn, men en undersøgelse viser, at mange børn ikke har nok pauser i løbet af dagen. En stressekspert mener, vi mangler værktøjer til at skabe pauser. Her giver hun sine råd til at skabe flere pusterum i hverdagen.

Vækkeuret ringer lidt for sent, den yngste vil ikke stå op, den ældste spilder havregrød på sit tøj, I bruger ti minutter på at diskutere, hvilken bluse han så skal have på – du er allerede sent på den og må virkelig gøre dig umage for at tælle til ti.

Dagen er ikke engang startet endnu, men du føler allerede, du har brug for en pause. De morgener kender vi vist alle sammen, og vi ved også, at cirkusset starter forfra, når vi skal hente børn, lave mad, køre den ældste til fodbold, alt imens vi tager os selv i at se frem til, at krapylerne er lagt i seng, så vi kan få bare fem minutter til os selv…

Men i vores egen travlhed, kan mange af os glemme, at det ikke kun er os forældre, der har brug for pauser, men også vores børn. En undersøgelse, som YouGov har lavet i samarbejde med fødevarevirksomheden The Whole Company, viser, at hvert femte barn i alderen 2-12 år har for få pauser i hverdagen.

Og netop morgenerne mener over halvdelen af forældrene er det absolut travleste tidspunkt på dagen, og det ryk, der påvirker børnene mest.

LÆS OGSÅ: 5 råd til at få dit barn ned i gear

Forældre mangler værktøjer (og skal lægge telefonen fra sig)

Undersøgelsen viser også, at 39 procent af os gerne vil have flere pauser sammen med vores børn. Den manglende ro skyldes altså ikke en manglende lyst, men snarere manglende værktøjer, mener stress coach Lotte Klink.

Lotte Klink arbejder dagligt med at forebygge og modvirke stress hos både børn og voksne, og for hende er pauser en meget central del af det daglige arbejde.

- Både børn og voksne skal væk fra tankeverden, skærm og alvor og få gang i nogle fantasipauser, siger Lotte Klink.

Samtidig fortæller hun, at mere tid og flere pauser med børnene ikke behøver betyde, at vi skal opfinde den dybe tallerken hver gang.

  • Ud og gå med hunden, genoptag strikketøjet, kør cykel, bag, tegn, spil på et instrument, find din gamle motorcykel frem eller køb nogle lækre farveblyanter. Det fordrer alt sammen, at man giver hjernen en pause. Jeg får tit at vide af mine klienter, at de ikke har tid nok. Og slet ikke til at genoptage en gammel hobby. Men de finder tiden, så snart de lægger telefonen fra sig, siger Lotte Klink.

Som en alternativ måde at skabe en pause på anbefaler Lotte Klink også at tage på såkaldte drømmerejser med sine børn, og her taler hun ikke om den dyre og krævende af slagsen, men tværtimod en ganske gratis fantasirejse – som ikke tager mere end ti minutter.

- Drømmerejser koster ikke noget og man kan tage dem sammen eller alene og næsten hvor som helst, siger Lotte Klink.

LÆS OGSÅ: Lær børnene at slappe af i ferien

Sådan tager I på en ”drømmerejse”:

1. Læg jer på gulvet eller ud i haven.

2. Kig op i loftet eller skyerne.

3. Forestil jer, at I: Vinder 30 millioner/Kan bestemme, hvor I skal hen på sommerferie/Kan blive/arbejde med, hvad du har lyst til

Læs også