legende barn
Familieliv

9 tips der styrker dit barns udvikling

Udgivet første gang 25. april 2016. Af Anne Romanelli 23. april 2019
Som forælder ønsker du naturligvis at hjælpe dit barns udvikling på vej, men man kan også være ’for’ hjælpsom. Her er 9 gode råd til, hvordan du bedst støtter dit barns udvikling.

Som forælder har du den vigtigste rolle i dit barns udvikling, og derfor er det godt at være bevidst om, hvordan du egentlig agerer over for barnet, når du vil lære det nye ting.

 

Men hvad enten det gælder sprog, selvhjulpenhed, huslige pligter eller andet, så er det afgørende, at du har tålmodighed og giver plads til, at barnet selv kan famle sig frem og fejle – uden at du overtager og retter ind. 

Sådan lærer man nemlig bedst!

LÆS OGSÅ: Stimulér dit barns sprog - 10 tips

Her er familievejleder Charlotte Højlunds bedste råd til, hvordan du støtter og styrker dit barns udvikling:

Ordet ’endnu’ er effektivt over for børn, der kæmper med noget, de ikke mener, de kan. Hvis du svarer ’Det kan du ikke endnu’, giver du dem troen på, at de nok skal komme.

 

Lad være med at rette det lille barns sproglige fejl – det gør barnet usikkert og dræber lysten til at lære. Svar i stedet sprogligt korrekt, så skal han nok finde ud af det med tiden.

 

Lad barnet prøve sig frem, selvom det tager længere tid, og lad være med at overtage, når barnet f.eks. selv vil tage sko og tøj på. Nøjes med at tilbyde din hjælp, hvis det bliver for svært. Hvis hun ikke øver sig, lærer hun det ikke.

 

Gå med på legen, hvis barnet f.eks. spørger, hvilket bogstav hans navn begynder med eller vil lære at tælle. Når du viser interesse for barnets initiativ, motiverer det barnet til at lære nyt og komme med nye ideer selv.

 

Drop bekymringerne om, hvorvidt dit barn er alderssvarende i udvikling. Langt de fleste børn når det, de skal, hvis de får lov til selv at blive klar.

 

Vær opmærksom på, hvad barnet vil hjælpe med, og lad hende gøre det. Selv små børn kan være med til f.eks. borddækning.

 

Lad barnet lege med både ældre og yngre børn. De forskellige aldersgrupper udfordrer dit barn på forskellige måder. Man kan have (og lære af) legekammerater i alle aldre.

 

Stjæl ideer fra vuggestuen og børnehaven. Det, barnet kan, når hun er i institution, kan han også øve derhjemme.

 

Hvis dit barn eksempelvis er en stærk læser og vil læse bøger beregnet til en ældre aldersgruppe, skal du endelig lade ham gøre det. Bøger, der er for lette, vil tage læselysten fra barnet.