https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/familielivbonusmorprim.jpg
Familieliv

Begår du denne (store) fejl i din børneopdragelse?

13. januar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panterstock
Mange forældre gør deres børn en bjørnetjeneste, hvis de bruger DENNE opdragelsesstil, mener psykolog...


Mest læste artikler på MAMA.dk

Det siger dit barns navn om dig 8 udbredte babyråd, der bare er myterFamilievejleder: Hold ferie med dine børn

Som forældre vil vi naturligvis gøre alt for at gøre vores børn glade - men kan man også gøre liiiidt for meget, så det rent faktisk giver bagslag?

Læs også: De 7 største synder i børneopdragelsen

Det mener psykolog Erla Højsted, der sammen med coach og børnefysioterapeut Katrine Werner står bag familierådgivningssitet WizeMeUp.dk.

Du gør dit barn en bjørnetjeneste ved at skåne det

- Hvis du er meget ivrig efter at behage, gøre glad og gøre rigtigt, puster du måske til en usynlig lyserød sky - en illusion af virkeligheden - der på en måde er med til at berøve dit barn det fundament, som det skal stå på i voksenlivet, skriver Erla Højsted p sitet og fortsætter:

Læs også: Børnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn!

- Ja, det lyder hårdt. Men sagen er nemlig, at livet ikke kun indeholder de behagelige, de sjove og de rare ting. Og hvor meget du end vil skåne dit barn fra virkelighedens grusomheder, gør du dit barn en bjørnetjeneste, hvis du lader som om, at den negative del ikke eksisterer. Fordi dit barn lærer nemlig ikke, hvordan det skal håndtere modgang og ubehageligheder - og så er hun på r…., når hun møder virkeligheden.

Men hvad skal du så gøre?

Skal godnathistorien så handle om Ebola eller den vaccine mod HPV-virus, din datter skal have, når hun bliver 12? Og skal snakken over middagen handle om alle de millioner børn, der ikke får mad hver dag?

Læs også: Her er hemmeligheden bag velopdragne børn

Nej, mener Erla Højsted.

- Der findes en balanceret måde at udfordre dit barn 'lige tilpas' - og det behøver overhovedet ikke at være svært. Det handler om at give dit barn passende udfordringer - udfordringer der ligger indenfor dit barns nærmeste udviklingszone. Det betyder, at du giver dit barn udfordringer, der ligger lige præcis imellem det, som dit barn allerede kan, og det, som dit barn overhovedet ikke kan. På den måde styrker du dit barns evne til at håndtere udfordringer (og sidegevinsten er et barn med tillid til sig selv), forklarer psykologen.

Du kan finde flere råd om børneopdragelse på WizeMeUp.dk, der desuden tilbyder kurset Førstehjælp i Børneopdragelse. Læs mere om kurset her

Læs også:
De 7 største synder i børneopdragelsen
Børnepsykolog: Forældre i dag svigter deres børn!
Her er hemmeligheden bag velopdragne børn

Læs også