udendørslege
Familieliv

20 sjove udendørslege i efteråret

13. oktober 2016
af Anne Romanelli
Det er efterår og MEGET fristende at pakke sig ned under den varme dyne foran tv-skærmen! Men det er godt at få sig rørt i den friske luft. Og det kan også ende med at være endnu sjovere end at se tv! Prøv f.eks. disse tips til udendørslege med ungerne.

Efteråret kan både være koldt og blæsende, men også smukt og farverigt. Selvom det kan være tillokkende at holde sig indendøre, kan det være en rigtig god idé at trække ungerne med ud i den friske luft. Vi har samlet en række aktiviteter, I kan gøre sammen som familie - og de fleste kræver ikke andet end natur og en god fantasi.

20 sjove udendørslege

1. Flyv med drage: Efteråret er traditionelt forbundet med blæst, så køb eller byg en drage, og tag ungerne med på stranden eller i parken. Børnene elsker det og får brugt en masse energi. Hvis I googler 'byg en drage', finder I masser af guides til, hvordan I selv laver jeres helt egen drage fra bunden.

2. Sejl rundt i regnpytterne: Tag ungernes Lego-mænd eller andre små figurer med udenfor, saml nogle nedfaldne blade og find en stor vandpyt. Når figurerne ikke vejer så meget, kan de sejle rundt i vandpytten i de nedfaldne blade. Hvis I har nogle korkpropper, kan I også skære dem over i halve og bruge dem som både i stedet. I kan dirigere bådene rundt med pinde, som I også kan finde udenfor.

3. Sæbebobler: Det er altid sjovt at lege med sæbebobler udenfor - især hvis det blæser. Så kan I nemlig se, om I kan fange boblerne, inden de flyver væk! Lav også en sæbeboblekonkurrence: Hvem kan blæse flest bobler ad gangen? Og hvem kan lave den største boble?

4. Vandpytterne er forgiftede: 'Jorden er forgiftet' kan blive til 'Vandpytterne er forgiftede'! Hop over vandpytterne - store som små. Hvor store vandpytter kan I hoppe over uden at røre dem med fødderne?

5. Plaske-konkurrence: Saml grene og sten fra naturen og lav en 'plaske-konkurrence', hvor I finder en stor vandpyt og kaster stenene og grenene ned i den én efter én. Hvem/hvad kan lave det største plask?

Vil du læse mere om udendørslege?: Naturen er verdens bedste legeplads

6. På tur i naturen: Uanset hvordan vejret er, er det skønt at tage i skoven eller på stranden med resten af familien. I skoven kan I samle flotte grene, blade og kastanjer, og på stranden kan I samle smukke sten og skaller. Så kan I male dem og lave jeres helt egen udstilling i vinduskarmen, når I kommer hjem.

7. Mudderleg: Tag gummistøvler på og tramp rundt i mudderet, som der dannes, når det regner. Hvis mudderet er lidt hårdt, kan du trampe et mønster ned i det med dine gummistøvler. Er det derimod blødere, kan I måske bygge et slot af det. Sandet i en sandkasse er også nemte at bygge tårne og slotte med, når det regner, og sandet er vådt. Lav et kæmpe sandslot og grav en voldgrav rundt om slottet, hvor regnen rigtigt kan få lov at dryppe ned.

8. Regnvejrsrestaurant: Tag nogle kopper og potter (evt. i legetøjsform) med udenfor og lav jeres egen restaurant, mens regnen siler ned. Servér suppe og lækre drikke (som selvfølgelig bare er regnvand). Husk ikke at drikke det - bare lad som om!

9. Vandkrig!: Start jeres helt egen vandkrig udenfor med vandpistoler eller vandballoner. Denne leg kan du selvfølgelig også lege, når det regner - så er man nemlig våd i forvejen og har derfor intet at 'tabe'!

10. Regndans: Dans rundt i regnen og syng 'Bamses regnsang' fra Bamses Billedbog. Hvis du ikke kan huske teksten og melodien, så kan du f.eks. finde den på YouTube på internettet. Du kan også se, hvor mange andre sange med regn, du kan komme i tanke om.

11. Kongens efterfølger: Stil jer i en række efter hinanden. Nu skal I gøre alt, hvad den forreste i rækken gør. Hvis han hopper, så skal I alle hoppe. Hvis han løber og svinger armene, skal I alle løbe og svinge armene osv. Når I har hoppet eller løbet rundt i nogen tid, så går den forreste om bag i rækken, og så er det den næstes tur til at finde på noget, som alle skal gøre.

LÆS OGSÅ: Undgå, at dit barn bliver et dovendyr

12. Dåsekast: Stil dåser eller tomme plastikflasker op i en pyramide eller på række - og se så, hvor mange kast med en bold, I skal bruge for at vælte dem alle. I kan også prøve at sparke dem ned med en fodbold i stedet.

13. Kridt banen op!: Find noget kridt og nogle fliser - og tegn så jeres egen snoede cykelsti, hvor der er fodgængerfelter, stoplys og mulighed for at dreje til højre og venstre flere steder på banen. I kan herefter køre banen igennem med en cykel - eller med et løbehjul, rulleskøjter eller legetøjsbiler. I kan også prøve at tegne en stor labyrint på fliserne.

14. Kram naturen: Find sammen to og to. Den ene af jer får bind for øjnene (eller lukker dem uden at snyde!), og den anden fører nu 'blindebukken' forsigtigt hen til et træ, en cykel eller noget andet i nærheden uden at sige, hvor I går hen. Blindebukken skal nu kramme den ting, I er gået hen til og gætte, hvad det er.

15. Haleleg: En klassisk selskabsleg, som dog ikke behøver en festlig anledning for at være sjov! Hver deltager i legen får en papirstrimmel sat fast i buksekanten som en lille hale, og I skal så se, om I kan snuppe hinandens haler. Den, der får snuppet sin hale sidst, har vundet. I kan selvfølgelig også bare lege almindelig fangeleg. Det er altid et hit!

16. Vandstafet: Del jer i to hold og stil jer bag en linje med hver jeres balje med vand. 10-5 meter fremme har hvert hold en skål, der er lige så stor som modstanderholdets. I skal nu se, hvem af holdene, der først får fyldt vand i skålen længere fremme - men i må kun fragte vand fra baljen i et lille krus, og der må kun løbe en fra hvert hold ad gangen.

17. Cirkus: Forbered jeres helt egen cirkusforestilling udenfor. I kan f.eks. lave et sjovt klovnenummer, hvor I lægger et klæde over en spand, sætter jer og falder med numsen ned i spanden. I kan også gå på line på en snor i græsset - måske imens I balancerer med en bog eller et stykke legetøj på hovedet. Hvad kan I ellers finde på af cirkusnumre?

LÆS OGSÅ: Ny gratis app motivere børn til at være aktive

18. Find 5 fejl: Lav jeres helt egen 'Find 5 fejl' udenfor! Placér 5 stykker legetøj i træer, buske, græsset osv. og tag et billede med en mobiltelefon. Fjern så legetøjet og tag et nyt billede samme sted uden legetøjet. Vis de to billeder til nogle andre - og se så om de kan finde de 5 forskelle!

19. Avanceret gemmeleg: I stedet for at gemme jer selv, kan I gøre det lidt sværere ved at gemme små ting som legetøjsfigurer i haven, som de andre så skal finde! Hjælp dem evt. på vej ved at sige 'varmere', når de nærmer sig tingen, og 'koldere', når de er på vej væk fra tingen.

20. Lav en bladbunke: Lav en stor bunke af efterårets nedfaldne blade og kast jer i den! Eller gem en lille sten i bunken - hvem finder stenen først?

12 sjove madanretninger - som dit barn vil elske:

Læs også