https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/boern/2011-06-mordatterprim.jpg
Familieliv

Undgå, at dit barn bliver et dovendyr

21. september 2010
af Redaktionen, Mama Slank,
Foto: Colourbox
Tv, computer og anden teknologi betyder, at børn bliver mindre og mindre aktive, og risikoen for overvægt stiger. Se her, hvad du skal gøre som forælder.

De fleste forældre kæmper med moderne teknologi. For flere og flere børn og unge vil hellere sidde på deres værelse og se tv eller spille computer, end de vil ud og lege med hinanden.

Men overvægt hos børn er et stadigt stigende problem med store konsekvenser for barnets trivsel og sundhed. På 30 år er antallet af overvægtige børn i Danmark tredoblet, og tendensen ser ud til at fortsætte.

Børn får mindre og mindre motion

Meget tyder på, at mangel på motion er den vigtigste årsag til, at flere børn bliver overvægtige. Ifølge tal fra Danmarks Fødevareforskning er børns energiindtag nemlig ikke steget. Deres aktivitetsniveau er derimod faldet. Gennem de sidste 50 år er det fysiske aktivitetsniveau blevet reduceret kraftigt på grund af tv, computer, video, fjernstyring og andet. Selvom rigtig mange børn dyrker sport i deres fritid, får de samlet set rørt sig mindre i deres hverdag.

Børn cykler også i langt mindre grad til skole - i stedet bliver flere og flere kørt i bil både til skole, kammerater og fritidsaktiviteter. I dag bliver børn kørt mere end dobbelt så mange ture i bil som for 10 år siden. Samtidig er tv- og videokigning og computerspil blevet en af de mest populære fritidsaktiviteter blandt børn og dermed den faktor, der har størst betydning for den stigende inaktivitet.

Vær aktiv mindst 60 minutter om dagen

Børn har i mindst lige så høj grad brug for motion som voksne, understreger personlig træner Mette Flindt Heisterberg og henviser til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn er aktive i 60 minutter om dagen.

- Det er bl.a. forældres ansvar, at børnene får den daglige motion. Den daglige aktivitet er også en god måde at være sammen med sine børn på, lav fx hoppekonkurrencer på trampolinen, tag i svømmehallen, spil Wii eller andre computerspil, hvor motion er gjort til en leg, foreslår hun.

Voksne, vær et godt eksempel!

Men det er ikke kun rent fysisk, at børn har gavn af motion. I hvert fald ikke hvis man skal tro psykologen:

- Fysisk velbefindende har samme effekt på børn som på voksne. Når man har det godt med sin krop er der også større sandsynlighed for, at man har mere selvtillid og er mere selvsikker i andre af livets aspekter, forklarer psykolog Kamilla Lange og peger på, at man som forældre desuden kan være et godt eksempel ved at vise sit barn, at man passer på sin krop, fordi man er glad for den.

- Et godt kropsforhold er utroligt vigtigt for mennesker, og jo før det bliver grundlagt, jo sværere er det for de mange ting, der sender negative kropssignaler i samfundet at trække glæden ved og omsorgen for ens egen krop ned.

Læs mere:
Overvægtige børn risikerer at dø tidligere

Læs også