Brevkasse
Brevkasse

Min kæreste har været mig utro, men han har det også svært. Hvad skal jeg gøre?

27. juni 2024
Af redaktionen
Illustration: Thit Thyrring
feminas skribenter svarer hver uge på ét brevkasse-dilemma om alt fra parforhold og dating til venskabsjalousi og familiefejder. Hvert udvalgt dilemma får to svar. Vi lover at svare kærligt og ærligt!

Kære brevkasse

Mine kæreste og jeg har været sammen i godt et års tid, men for tre måneder siden var han mig utro og igen for et par uger siden.

Jeg ved dog godt, at det overhovedet ikke er et angreb mod mig eller for at såre mig. Han siger, at han faktisk heller ikke ved, hvorfor det sker. Det eneste, han kan forklare, er, at han fik det megaskidt mentalt og følte sig nødsaget til lidt lykke, eftersom jeg ikke var hjemme eller i nærheden.

Jeg har altid godt vidst, at han har haft det mentalt svært, men jeg fandt først ud af efter, hvor svært han egentlig har det. Jeg pressede på, for at han skulle tage til lægen og fortælle om alle hans tidligere traumer, hans ikke eksisterende selvværd og de passive selvmords tanker, han har gået rundt med.

Lægen gav ham beskeden, at han har angst, OCD og depression.

Er du i krise?

Hvis du har selvmordstanker, er i en anden alvorlig krise eller er pårørende til en person i alvorlig krise, kan du kontakte Livslinien og få hjælp.

Det er muligt at få telefonrådgivning på 7020 1201 alle årets dage klokken 11.00-05.00.

Nu forstår jeg godt, at det ikke er handler om vores forhold, men nok er et råb om hjælp. Jeg ved bare ikke hvordan jeg skal komme videre fra tanken om, hvad der er sket, og hvordan jeg skal lære at stole på ham igen.

Jeg har prøvet at slå op, men hele min mave vendte sig og nærmest råbte, at det var forkert.

Hilsen en håbefuld, men fortvivlet læser

Send os dit dilemma

Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk

Svar 1

Kære dig

Hvor er jeg ked af det på dine vegne, at du står i så ulykkelig og svær en situation. Det er aldrig sjovt, når den man holder af - eller måske elsker - går bag ens ryg og i denne tilfælde er utro.

Du lyder som en utrolig sød kæreste, som på trods af at du er blevet såret, alligevel har overskud til at omfavne og bekymre dig om din kærestes psykiske problemer.

Det er altid svært at rådgive andre, når det handler om følelser, fordi det er så individuelt, hvordan en situation føles og opleves. Særligt når det gælder kærlighed. Så der er aldrig "ét korrekt svar". Umiddelbart tror jeg dog, at jeg vil råde dig til måske at tage en pause fra din kæreste.

Ud fra din kærestes psykiske lidelser lyder det som om, at han har brug for at søge professionel hjælp. Så en pause kunne måske for din kærestes vedkommende bruges til at søge professionel hjælp, mens du kan bruge tiden til at mærke efter helt nede i maven. Det kan være svært at beslutte sig og føle efter, når man stadig er i relationen med den person, der har såret en.

Held og lykke - jeg håber både at din kæreste får den hjælp, han har brug for, og at du får taget det valg, der er det rigtige for dig.

Hilsen Emilie Bech Zerlang 

Digital redaktør og mor til to under fem år. Elsker alle film og serier, der rimer på romantik eller forbrydelser og elsker at se mine yndlings igen og igen. 'Nikolaj og Julie' og 'Rejseholdet' ser jeg mindst én gang om året. Jeg misunder folk, der glæder sig til at løbe en tur og drømmer om at blive en af dem en dag.

Svar 2

Kære håbefulde, fortvivlede læser

Hvor har jeg bare lyst til at give dig et kæmpe kram - det er virkelig ikke en nem situation, som du står i.

For kan man tilgive utroskab, eller kan man ikke? Og hvad gør man, når den utro part oven i det også døjer med psykiske udfordringer? Jeg tror, at du vil få lige så mange forskellige svar, som det antal mennesker, du spørger, for der findes ikke et entydigt og almengyldigt svar på det spørgsmål. Det handler om personlige grænser og overbevisninger, om hvad man selv føler, at man kan og vil acceptere.

Når jeg læser dit brev, fornemmer jeg dog, at du laver en naturlig kobling mellem hans sidespring og psykiske udfordringer. Og det kan selvfølgelig spille ind, men samtidig tænker jeg, at det ikke nødvendigvis er hele forklaringen. Jeg synes derfor, at du skal spørge dig selv, om det at slå op føles forkert, fordi du reelt ønsker at være sammen med ham, eller om det er fordi, du føler, at du ikke kan “tillade” dig det grundet hans mentale tilstand.

For det er vigtigt for mig at understrege, at du altid kan “tillade” dig at slå op med din kæreste, hvis du ikke oplever, at det er et forhold, som du kan være i længere. Du har al ret i verden til at sige” jeg vil ikke mere” - også selvom han har det svært psykisk.

Mit vigtigste råd til dig er derfor: Husk at passe på dig selv og tænk over, hvad du vil, og ikke, hvad du føler, at du bør gøre, eller hvad andre synes, at du bør gøre. For der er ikke noget, der er mere rigtigt og forkert at gøre i denne situation, det handler om, at du skal lytte til dig selv og gå med det, du føler er rigtigt for dig.

Hilsen Kristina Forná

Journalist med forkærlighed for litteratur og ligestilling. Ser alle realityprogrammer, der kan opstøves og er meget lykkelig over, at datingprogrammer er i høj kurs i øjeblikket.

Læs også