https://imgix.femina.dk/media/36fd8bc5511941a7b647144c935ad7ac.jpg
Familieliv

Sådan hjælper du dit barn gennem skilsmissen

4. oktober 2016
Af Line Hvid og Anne Romanelli
Det værste for et barn er ikke, at forældrene går fra hinanden. Men er skilsmissen en krigsmark, vil hele barnets grundlag blive revet væk, forklarer familieterapeut John Halse, som giver gode råd til at hjælpe barnet gennem skilsmissen.

Ca. hvert tredje barn oplever på et eller andet tidspunkt i barndommen, at deres forældre bliver skilt. Det er ikke selve skilsmissen, der nødvendigvis er traumatiserende for børnene. Men det er håndteringen af skilsmissen, der er afgørende for, om børnene bliver mærkede for livet.

"Heldigvis lykkes det for de fleste, at håndtere en skilsmisse på en ordentlig måde. Det er vigtigt at huske på," fortæller familieterapeut John Halse. Men i sit arbejde møder han naturligvis mange par, som har problemer med at få det fælles forældreskab til at fungere, efter de er blevet skilt.

Brug ikke barnet som 'våben'

"Der er to aspekter, der er vigtige, når vi taler om børn og skilsmisse," pointerer John Halse. "For det første må børn aldrig blive inddraget i forældrenes konflikt. Man må ikke bruge barnet til at ramme den anden. For det andet skal man arbejde på, at skilsmissen ikke bliver ensbetydende med et tab af relationer for barnet."

I en skilsmisse skal man altid være ærlig over for barnet, mener John Halse. Ærlighed giver barnet den nødvendige tryghed. Uvisheden er langt værre for barnet. Men det betyder selvfølgelig ikke, at barnet skal have alle detaljer at vide. Er barnet omkring 2-3 år gammel er det utrolig vigtigt at tale på et niveau, som barnet forstår.

Man skal ikke forklare 'hvorfor' far og mor er gået fra hinanden. F.eks. skal man ikke begynde at sige, at det er, fordi far og mor hele tiden skændes. Det forstår det lille barn simpelthen ikke. Derimod skal man koncentrere sig om 'hvordan', 'hvornår' og 'hvorhen'. At det kommer til at betyde, at far f.eks. flytter hen i en lejlighed, hvor barnet vil komme til at være, når det ikke er hos mor.

Fortæl også om de ting, der ikke ændres

"Din opgave som forældre i en skilsmisse er at gøre barnet trygt. Gør det klart for barnet, at: 'Du kommer til at se mor og far lige så meget, du vil.' 'Du bliver i den samme børnehave' 'Du kan stadig besøge bedstefar lige så meget.'," forklarer John Halse og understreger, at man både skal fortælle om forandringerne og det, som forbliver, som det altid har været.

Ifølge John Halse er det vigtigt, at forældrene sammen fortæller barnet om skilsmissen. På den måde forstår det lille barn, at det er en fælles beslutning. Gør man det alene, bliver det nemt den, der fortæller det, der er den skyldige i barnets øjne.

"Heldigvis er de skrækscenarier af skilsmisser, vi hører om, dem der er mindst af. Folk kan i de fleste tilfælde godt finde ud af at være der for børnene trods den vrede og smerte, der i de fleste tilfælde desværre hører med en skilsmisse."

Hjælp dit barn gennem skilsmissen – 7 gode råd

* Vær ærlig over for barnet og fortæl i alderssvarende sætninger, hvad der skal ske. Fokusér her på tid og logistik (f.eks. at far flytter om en måned) – ikke årsagen til jeres skilsmisse.

* Fortæl pædagoger eller lærere om skilsmissen, så de kan have fokus på dit barn.

* Sørg for at barnets værelse hurtigt kommer i orden hos både mor og far.

* Sæt tid af til nærvær og fysisk kontakt med dit barn. Det har brug for at føle sig elsket.

* Lav også aktiviteter med barnet, som giver glæde og energi.

* Giv plads til barnets frustrationer. Vær dog opmærksom på, om de vedbliver, og om barnet trives over tid. Er du i tvivl, så søg professionel hjælp.

* Tal ALDRIG negativt om den anden forælder over for barnet. Børn elsker begge sine forældre og vil tage kritik af den anden forælder personligt. PRØV at skabe et tåleligt forhold til hinanden.

Undgå konflikter – 4 tip

* Hvis I i perioder har svært ved at tale sammen, kan I lave en "bog", der følger barnet. Her kan I så skrive de ting ned om barnet, som den anden har brug for at vide.

* En god idé er også at finde et forum, hvor I kan tale sammen (f.eks. et månedligt møde ude i byen), uden at jeres barn kan høre med – evt. med en tredje part, som I begge har tillid til.

* Foregår jeres kommunikation over mail eller sms, så vent om muligt med at svare på potentielt konfliktoptrappende beskeder, til du lige selv har taget en puster.

Læs også