Jordemodermangel
7. september 2021

Region H bad chefkonsulent om at tage vagter som jordemoder: ”Jeg kan jo ikke lave fødslen om, hvis det går galt”

Region Hovedstadens massive mangel på jordemødre fik dem i sommer til at spørge medarbejdere med jordemoderbaggrund i deres HR- og IT-afdeling om at tage vagter på fødegangen: ”For at sikre gode og trygge fødsler vender vi alle sten.”
Af: af Katrine Rosenbæk
https://imgix.femina.dk/2021-09-07/dicktetoft.png

Foto: Privat

I forsommeren fik chefkonsulent Dickte Noël Toft en usædvanlig besked fra sin arbejdsgiver, Region Hovedstaden.

De ville høre, om hun kunne tage et par vagter på en af regionens fødegange i løbet af sommeren, fordi de manglede jordemødre. De vidste, at Dickte Noël Toft er uddannet jordemoder og tidligere har arbejdet på fødegangen.

Det stoppede hun med for mere end ti år siden. Hun forlod fødegangen i 2010, fordi hun mente, arbejdsvilkårene var urimelige.

Siden da har hun blandt andet undervist, arbejdet med salg og som projektleder. Siden 2019 har hun arbejdet som chefkonsulent i Region Hovedstadens Center for IT, Medico og Telefoni, hvor hun er projektleder for kortlægning af behovet for og implementering af medicoteknisk udstyr i det nye akuthus ved Bispebjerg Hospital.

Men Dickte Noël Toft sagde ja til at tage vagter på fødegangen, og i juli stod hun for første gang i ti år på fødegangen som jordemoder og skulle hjælpe børn sikkert til verden.

- Jeg må tilstå, at jeg synes, det er en falliterklæring, når regionen tyer til disse midler.
- Dickte Noël Toft

Lønnen som chefkonsulent fik hun lov til at tage med på fødegangen. Ifølge IDAs lønstatistik, som Region Hovedstaden henviser til, tjener en chefkonsulent cirka 45.000-47.000 kroner.

Imens er den gennemsnitlige grundløn for en jordemoder, der er regionalt ansat, cirka 26.600 kroner ifølge Jordemoderforeningen.

- Jeg må tilstå, at jeg synes, det er en falliterklæring, når regionen tyer til disse midler, skriver Dickte Noël Toft i et LinkedIn-opslag:

- Region Hovedstaden har forsøgt at løse denne sommers brændende platform med massiv jordemodermangel på regionens fødegange ved at støve os gamle jordemødre af, som fortsat er ansat i regionen, dog i helt andre funktioner, og bede os om at gå ud og hjælpe til, skriver hun.

Dickte Noël Toft var nemlig ikke den eneste medarbejder med jordemoderbaggrund, som Region Hovedstaden kontaktede.

Femina har læst den mail, som regionen oplyser, at de sendte ud til cirka ti ansatte med jordemoderbaggrund i deres Center for HR og Uddannelse og Center for IT, Medico og Telefoni.

Gode og trygge fødsler

I mailen til medarbejderne med jordemoderbaggrund skriver de, at de står i ”en alvorlig situation” med mangel på jordemødre over sommeren. Jordemødre skal afvikle sommerferie, der er ”alt for mange” ubesatte jordemoderstillinger, og sommeren byder på mange fødsler.

”For at sikre gode og trygge fødsler vender vi alle sten, for at kunne dække vagterne over sommeren,” lyder det.

I sit opslag giver Dickte Noël Toft udtryk for, at hun var af den opfattelse, at det kunne blive hende pålagt at tage vagter på fødegangen.

I mailen fra Region Hovedstaden står der dog, at det er ”fuldstændigt frivilligt” at tage vagter, og at man selv kan være med til at beslutte, hvor man vil tage vagter.

Dickte Noël Toft skriver i sit opslag, at hun gerne vil hjælpe sine tidligere kolleger og give gravide og fødende en tryg og sikker fødsel.

Men hun kalder det for ”en ommer”, at regionen forsøger at løse manglen på jordemødre ved at indhente jordemødre, der for længst har forladt faget på grund af urimelige forhold.

Da hun betrådte fødegangen som jordemoder igen for første gang i 10 år, følte hun sig som ”en elefant i en glasbutik” på de første mange vagter.

En fødsel kan aldrig blive en ommer.
- Dickte Noël Toft

- Jeg kan jo ikke lave fødslen om, hvis det går galt. En fødsel kan aldrig blive en ommer, skriver hun.

Men afdelingens chefjordemoder og hendes team hjalp Dickte Noël Toft med at ”støve fagligheden af”, og efterhånden begyndte fødslerne at ”vokse” på hende.

Hun endte med at bruge tre uger på fødegangen i sommer, mens hendes ledere fritog hende for hendes opgaver som chefkonsulent.

- Ellers havde det virkelig været en falliterklæring at sende mig afsted i en enkelt vagt eller to, da ingenting var som for 10 år siden! Jo, at vilkårene ikke har ændret sig, skriver hun.

55 ledige jordemoderstillinger

Med sit opslag efterlyser hun en holdbar løsning på den store jordemodermangel, som femina har beskrevet ad flere omgange.

Hos græsrodsbevægelsen Jordemødre for Ligeløn har flere end 1.000 jordemødre og jordemoderstuderende skrevet under på, at de ikke vil lade sig ansætte i faste stillinger, før de er blevet lovet en bedre løn.

Før sommer fortalte femina om 22 på det tidspunkt nyuddannede jordemødre, der nægtede at tage faste stillinger.

Dengang havde Region Hovedstaden 59 ledige jordemoderstillinger og manglede at besætte 10 procent af deres stillinger – et tal, der normalt ligger på tre procent.

Den seneste opgørelse fra august viser, at regionen stadig har 55 ledige jordemoderstillinger. Det efterlader mange ledige vagter på regionens fødegange.

På en tirsdag i begyndelsen af august var der de følgende ti dage frem flere end 70 ledige jordemodervagter på Herlev og Hvidovre Hospitalers fødegange, som var i udbud til vikarer fra private bureauer – til en løn, der er mere eller mindre dobbelt så høj som den, en fastansat jordemoder tjener.

Dickte Noël Toft er desuden fortsat som vikar på fødegangen, og Region Hovedstaden skriver, at de glæder sig over, at den anden jordemoder, der endte med at tage vagter, også er fortsat som vikar.

femina har været i dialog med Dickte Noël Toft, som ikke har ønsket kommentere yderligere end det, hun skriver i sit opslag. Hun er dog indforstået med, at femina bringer denne artikel.

femina har også været i kontakt med Region Hovedstaden, som ikke har ønsket at lade sig interviewe til denne artikel.

Læs mere om:

Læs også