Medier
Samfund

Kim Walls kæreste har ikke læst danske medier i fem år: Det var, som om nogen andre tog ejerskab over en personlig tragedie

10. august 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
For fem år siden mistede Ole Stobbe sin kæreste, Kim Wall. Nu fortæller han om tiden bagefter og kritiserer mediernes dækning af sagen.

Ole Stobbe siger stadig godmorgen og godnat til sin kæreste, Kim Wall.

Også selvom det er fem år siden, han mistede hende.

- Det fylder stadig alting.

- Det er det, jeg står op til morgenen og det, jeg går i seng til om aftenen. Og i løbet af min nat fylder det også ikke så lidt.

Sådan siger han i DRs podcast ”Genstart”, hvor han fortæller om, hvordan tabet af Kim Wall har påvirket ham.

Han kommer også med en skarp kritik af mediernes minutiøse dækning af sagen og dens detaljer. For mens de gjorde det – og hans tragedie blev allemandseje – kæmpede han med at forstå, hvad der var sket.

Da han mistede hende, skulle de til for alvor at begynde deres fælles liv.

- Det føles virkelig som om, vi har det hele foran os, som om at hele den her verden bare er bygget til, at vi skal tage ud at kigge på den, siger Ole Stobbe.

Et par dage efter skulle de være flyttet til Kina. Som journalist skrev Kim Wall historier fra alle verdens hjørner til blandt andet New York Times og The Guardian.

Hvis den dag skal komme

Det var på aftenen for deres afslutningsfest, at Kim Wall havde fået tilbud om at komme på reportagetur på en ubåd.

Derfor gik hun tidligt fra festen klokken 19 for at tage på turen.

I løbet af aftenen spørger Ole Stobbe sine venner om, hvornår han må bekymre sig. Lidt over to om natten kontakter han myndighederne.

Og dagen efter begyndte mediernes dækning af sagen at rulle, og de voldsomme detaljer om, hvad Kim Wall var blevet udsat for, kom frem.

Ole Stobbe fortæller, at han har ”helt enormt svært” ved at tale om det eller høre om det. Han er blevet diagnosticeret med kompliceret PTSD og reagerer fysisk, når han hører om det.

Han mener, at det blandt andet skyldes mediernes intense dækning. Mens han selv skulle forsøge at forstå, hvad der var sket, blev han bombarderet med informationer om sagen fra alle kanter.

- Jeg føler, at en del af forklaringen kommer fra, at min egen proces om at prøve at forstå, erkende og måske endda på et tidspunkt acceptere – hvis den dag nogensinde skal komme – blev så hurtigt indhentet og overrumplet og overfaldet af pressen.

Pressen ville interviewe ham

Overalt blev han konfronteret med det. Sågar på skærmen i bussen, når han var på vej til sin psykolog. Han har svært ved at beskrive, hvor ubehageligt det var at se Kim Wall på en forside ved siden af et foto af ham, der havde slået hende ihjel.

Og at nogle medier spekulerede i, om det var for dumdristigt af Kim Wall at være taget med i ubåden.

Derudover forsøgte pressen også hele tiden at få fat i ham. Ofte fik han at vide, at hvis han ikke stillede op, ville den givne udsendelse ende med at fokusere mere på Peter Madsen.

- Det var, som om at der var nogen andre, der tog ejerskab på noget, der var så personlig en tragedie, siger Ole Stobbe.

De seneste fem år har han nærmest ikke orienteret sig i danske medier.

Han mener, at dækningen var ude af proportioner og fortsatte alt for lang tid. For ifølge ham er der ikke noget ved sagen, vi som samfund kan lære noget af den. Der er ikke noget, vi kunne have gjort for at forebygge det.

Læs også