Samfund
22. februar 2024

Efter hun delte sin historie, skrev 400 kvinder til hende. De har oplevet det samme

Ligesom folketingsmedlem Fie HÊkkerup (S) har kvinderne haft en smertefuld oplevelse med medicinsk abort. Men Fie HÊkkerup mener ikke, det faglige miljÞ tager kvindernes oprÄb alvorligt.
Af: Katrine RosenbĂŠk
fie

Foto: Marie Hald

Fie HÊkkerup beskriver det som traumer, der blev lÄst op.

- Kvinder har skrevet til mig om aborter, de har fÄet 15 Är tilbage, og at de havde grÊdt, da de lÊste min historie, fordi det gik op for dem, at de godt mÄ brokke sig over at vÊre blevet udsat for noget sÄ smertefuldt uden at blive ordentligt smertedÊkket.

Mange af kvinderne har haft en fĂžlelse af, at de bare skulle vĂŠre taknemmelige for, at det overhovedet var lovligt at fĂ„ en abort – og ikke brokke sig, fortĂŠller Fie HĂŠkkerup, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

I september 2023 fortalte hun til femina om sin egen oplevelse med medicinsk abort, som ifĂžlge hende var langt mere smertefuld, end hun var blevet stillet i udsigt, og som hun ikke oplevede at blive ordentligt smertedĂŠkket for.

Det var i den fÞlgende mÄned, at kvinder blev ved med at skrive til Fie HÊkkerup og dele deres historier. I alt har omkring 400 kvinder kontaktet hende, fortÊller hun.

- Det slÄr fast med syvtommersÞm, at det her er et alvorligt problem, som vi ikke kan blive ved med at negligere, siger hun.

Og problemet er ifÞlge Fie HÊkkerup netop, at kvinder ikke fÄr ordentlig information om smerteniveauet under en medicinsk abort, og at de heller ikke bliver ordentligt smertedÊkket.

Det er ogsĂ„ det, der gĂ„r igen i de fortĂŠllinger, hun har modtaget. Derudover ogsĂ„ oplevelsen af at blive negligeret – at blive mĂždt af et system, der ikke tog Ă©n alvorligt.

Hvorfor skal det gÞre sÄ ondt?

I Danmark er vi stolte af vores ret til fri abort. I 2023 har vi fejret, at det er 50 Är siden, at vi fik den, og politikerne undersÞger ogsÄ, om retten skal udvides. Men i mellemtiden er der noget, vi har glemt at snakke om. Hvordan er det egentligt at fÄ en abort?

Flere kvinder fortéller til femina, at deres medicinske abort var enormt smertefuld - langt mere smertefuld, end de fik at vide, den ville blive – og at de ikke fþlte sig ordentligt smertedékket. Imens ved forskerne forsvindende lidt om de smerter, kvinderne oplever.

I en serie taler femina med kvinderne og stiller spÞrgsmÄlet: Hvorfor skal det gÞre sÄ ondt?

LĂŠs Linea Bastholm Truelsens historie her, folketingmedlems Fie HĂŠkkerups historie her, Cecilies Bergs historie her, Kirstine Floranders historie her og Katrine Bergs historie her.

femina har set en af beskederne, som Fie HÊkkerup har modtaget, hvor en kvinde fortÊller, at hendes kÊreste ringede efter en ambulance, fordi hun besvimede af smerterne. Da ambulancefolkene kom, sagde de ifÞlge kvinden til hende, at hun sÄ ud til at have det fint. Hun beskriver, at hun fÞlte sig latterliggjort.

- Det ville vi ikke gĂžre med noget andet, siger Fie HĂŠkkerup.

Hun fortÊller, at hun hos Dansk Selskab for Obstetrik og GynÊkolog, som laver retningslinjer pÄ omrÄdet, er blevet mÞdt af, at man ikke tror, det er et sÊrligt stort problem.

Men der er jo sÄ mange andre omrÄder i sundhedsvÊsnet, der ogsÄ efterlyser flere penge og ressourcer. Hvorfor mener du, at lige prÊcis det her omrÄde skal tilfÞres flere ressourcer?

- Jeg kan ikke komme i tanke om andre behandlinger, hvor vi ikke anerkender, at det gĂžr sĂ„ ondt – selv fĂždsler forsĂžger vi jo at smertedĂŠkke.

Fie HĂŠkkerup kan heller ikke komme i tanke om andre behandlinger, hvor vi ikke har undersĂžgt smerteniveauet og forsĂžgt at dĂŠkke det ind.

Men man bliver jo tilbudt smertestillende – ibuprofen og paracetamol. Hvorfor mener du ikke, det er nok?

- Hvis man fÄr den slags smerter, som jeg og de kvinder, der har skrevet til mig, havde, sÄ batter det som en snebold i helvede. Kvinderne skriver til mig, at ipren og paracetamol, som de fik, var en joke.

Fie HÊkkerup efterlyser ogsÄ opdaterede retningslinjer for medicinsk abort.

Sidst, retningslinjerne blev opdateret, var i 2014. Dansk Selskab for Obstetrik og GynÊkologi har tidligere oplyst til femina, at de mangler forskning pÄ omrÄdet, og at det er derfor, de ikke har opdateret retningslinjerne hvert fjerde Är, som selskabet ellers efterstrÊber at gÞre.

Men lige nu findes der netop utrolig lidt viden om kvindernes smerte og smertedĂŠkning. Ville man ikke famle i blinde, hvis man opdaterede retningslinjerne nu uden mere viden?

- Jo, og det er ogsÄ derfor, vi fra regeringen og folketingets side har prioriteret at sÊtte 210 millioner kroner af i forskningsreserven til forskning i kvindesmerter, siger Fie HÊkkerup.

De 210 millioner kroner er afsat til ”styrket patientnĂŠr klinisk og uafhĂŠngig forskning”, og af aftaleteksten fremgĂ„r det, at indsatsen skal ”bidrage” til forskning i kvindesygdomme.

Men pĂ„ grund af armslĂŠngdeprincippet mellem politikere og forskningsverdenen er midlerne ikke ĂžremĂŠrket noget specifikt – og heller ikke medicinsk abort. Det krĂŠver, at nogle forskere vil sĂžge penge til projekter om netop medicinsk abort.

Hvad ved vi om smerterne?

  • Dansk Selskab for Obstetrik og GynĂŠkologi (DSOG) oplyser, at der ingen dansk forskning er lavet om, hvordan danske kvinder oplever smerter under medicinsk abort.
  • I deres seneste retningslinjer om medicinsk abort, som er fra 2014, er der et lille punkt om kvindernes tilfredshed. Selskabet skriver, at kvinderne er ”godt tilfredse” med medicinsk abort – og henviser til forskning fra 1990 og 2004.
  • Lise Lotte Torvin Andersen, som er overlĂŠge og formand for selskabet, oplyser, at de gerne vil forny retningslinjerne hvert fjerde Ă„r, men at der sĂŠrligt er Ă©n grund til, at de ikke har gjort det: De mangler ny viden.
  • I 2022 gennemgik en gruppe forskere al forskning om medicinsk abort fĂžr uge 14 – og konkluderede, at der mangler forskning.
  • Med den sparsomme viden, forskerne har i dag, anbefaler de ibuprofen suppleret med paracatemol som smertedĂŠkning.

Derfor hĂ„ber Fie HĂŠkkerup, at hendes oprĂ„b – og det, at flere hundrede kvinder har skrevet til hende, kan vĂŠre et wakeup-call for det faglige miljĂž.

Her har man ifĂžlge Fie HĂŠkkerup ikke betragtet medicinsk abort og smerterne, der kan fĂžlge med, som noget, der skulle forskes synderligt i.

- Jeg er bekymret for, om lÊgerne og det faglige miljÞ kommer til at forske i det, nÄr de ikke tror, det er et problem.

Men er det ikke op til forskerne at vurdere, hvad der er mest relevant at forske i?

- Jo, armslÊngdeprincippet hviler pÄ, at vi ikke blander os. Men det bliver lidt specielt, fordi jeg i denne situation har en dobbeltrolle. Jeg er politiker, men jeg er ogsÄ en patient, der har oplevet noget, der ikke fungerer. Og det er der i hvert fald 400 andre kvinder, der ogsÄ har.

OverlĂŠge Lise Lotte Torvin Andersen er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og GynĂŠkologi og Ăžnsker ikke at stille op til interview, men henviser i stedet til et interview, hun gav til femina i september 2023.

Hun skriver i en mail, at det er ”tréls”, at Fie Hékkerup kritiserer Dansk Selskab for Obstetrik og Gynékologi, fordi de ifþlge Lise Lotte Torvin Andersen prþver at vére anerkendende.

I interviewet i september sagde hun ogsÄ, at hun ikke ville underkende, at nogle kvinder opfatter smerterne som voldsomme.

- Men hvis det var et kÊmpe problem, tror jeg ogsÄ, vi ville hÞre mere fra kvinderne. MÄske siger de ikke noget, fordi det er tabu, sagde hun.

Hun sagde ogsĂ„, at ipuprofen og paracetamol kan ”tage toppen” af smerterne, men afviste ikke, at nogle kvinder kan have brug for morfin. Hun ville bare ikke anbefale det, fordi der ikke er lavet mere forskning. Det, mente hun, ikke var et udtryk for ligegyldighed over for kvinderne. De smertedĂŠkker ud fra den viden, de har, sagde hun.

Men dengang, som nu, understreger hun ogsÄ, at det er et omrÄde, der mangler forskning i.

”Vi kan som selskab ikke bestemme, hvad vores kollegaer forsker i, men jeg ved, der er mange, som ser en problematik, sĂ„ mon ikke det kommer pĂ„ et tidspunkt?” skriver hun i sin mail.

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.