https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/kvinde-i-et-moede/mor-tilbage-paa-job-prim.jpg
Familieliv

Flere danske kvinder får aldrig børn

16. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Markant flere danske kvinder runder i dag 50 år uden at have fået børn i forhold til for knap 20 år siden. Der er dog stor forskel på, hvor i landet man bor.


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravidDe syv største synder i børneopdragelsenFå baby til at sove på 15 minutter

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det pr. januar 2015 er omkring hver syvende danske kvinde (13,2 procent), der ikke fået børn, når hun runder 50 år.

Det er en markant stigning i forhold til 1996, hvor det var hver 10. kvinde, som aldrig fik børn (9,6 procent).

Tallene siger ikke noget om, i hvor høj grad 'barnløsheden' skyldes et bevidst fravalg af børn, eller i hvor høj grad det skyldes fertilitetsproblemer.

Bevidst fravalg af børn

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal ser dog en stigende tendens til, at kvinder vælger børnene fra.

- En del af dem, der ikke får børn, er selvfølgelig kvinder, som ikke kan få børn - enten fordi de ikke kan fra naturens side eller er blevet for gamle. Men samtidig er der også flere kvinder, som helt bevidst vælger børn fra, fordi de vil noget andet i livet. Hvis du gerne vil have karriere, være lækker, træne og få en masse oplevelser, så kan det være hensigtsmæssigt ikke at have børn, fordi du har en masse frihed til at gøre, lige hvad du vil, siger hun til dr.dk.

OK at vælge børnene fra

Hun peger samtidig på, at der i dag ikke er særlig stor status i at passe børn, og at det i højere grad er accepteret at vælge dem fra.

- Vil du have point i det moderne samfund, skal du avancere på karrierestigen, begå en ironman eller skrive en bog. Du høster ikke særlig mange point ved at være husmor og tage dig godt af dine børn. Vi lever i en tidsånd, hvor de unge mennesker er opvokset som individualister. Vi hylder friheden og begræder opofrelsen. Derfor vælger man sig selv til og familien fra, forklarer hun.

Stor forskel på københavnere og vestjyder

Værd at bemærke er det dog, at ovenstående tal fra Danmarks Statistik er et landsgennemsnit, mens der er store forskelle fra region til region - især på kvinder fra Københavnsområdet og Vestjylland.

I København er det således hver fjerde kvinde, der ikke har børn, når de fylder 50 år, mens det kun gælder for hver 10. kvinde i Vestjylland.

Københavnere udfordrer normerne

Den større procentdel af københavnske kvinder, der ikke får børn, kan bl.a. skyldes, at der også er forskel på, hvilken type mennesker der bor i storbyen, mener Birthe Linddal.

- Det er i de store byer, du ser de mest moderne mennesker, fordi det er der, uddannelsesinstitutionerne ligger. Det er dem, der tør stille spørgsmål til normerne. Det er dem, der træffer et refleksivt valg og bestemmer, hvad det er for et liv, de gerne vil leve, siger hun.

Læs også:
'Karriere er vigtigere end børn'
Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid
Drengefamilier vælger oftere at få endnu et barn

Læs også