https://imgix.femina.dk/media/7713e3b9cfa04903bf5b1afd28b986b3.jpg
Familieliv

Tvillinger og single?

15. september 2010
af Joan Tønder Grønning
Foto: Colourbox
Få at vide på socialforvaltningen i din kommune, hvad du eventuelt kan få af ekstra hjælp, hvis du bliver alene med tvillinger.

Hvis du er alene med babytvillinger, så er du formentlig mor. Måske har du selv valgt en mand fra i dit liv, så du er en SEM'er - en Selvvalgt Enlig Mor. Måske er forholdet til børnenes far gået skævt inden fødslen, eller måske er jeres parforhold bare gået til i hverdagen med små tvillinger.

Straks du ved, at du bliver alene om tvillingerne og eventuelle søskende, så kontakt socialforvaltningen i din kommune og spørg, hvad de kan hjælpe med. De færreste kommuner tilbyder tvillingehjælp, men enkelte gør en undtagelse, hvis du er alene-forsørgende.

Vær ikke for stolt til at sige 'Ja tak' til praktisk hjælp, hverken fra kommunen eller fra familie eller venner - heller ikke fra eks-svigerfamilien, hvis du har en sådan. Få simpelthen 'outsourcet' så mange praktiske opgaver som muligt, men forvent alligevel en tidlig sygemelding, da de færreste kan få andre til at påtage sig alle praktiske udfordringer.

Når du er eller bliver alene med tvillinger, så er det om muligt endnu mere vigtigt at sørge for faste rutiner. For at få mere tid, så overvej, om du kan gå ned i tid på jobbet, og/eller om du skal få hjælp af en au pair eller ung-pige-i-huset.

Når du får afsat nogle praktiske opgaver, har du tid til at knytte dig til børnene og føle kærligheden til dem begge. Og når du engang imellem har brug for at være dig selv - måske bare en time eller to - så få venner eller et par barnepiger til at se efter begge børn.

Brug dit netværk, naboer, venner og bekendte, og sig konkret, hvilken hjælp du har brug for. Forsøg selv at komme i kontakt med andre i samme situation. Spørg din jordemoder eller sundhedsplejerske, om de kender mødregrupper udelukkende for enlige (tvillinge)mødre i nærheden, sæt et opslag op i lokalområdet, eller tjek de mange chatsider på internettet.

Under alle omstændigheder, så er det lidt af en omvæltning at få tvillinger. Download den sjove, men også sarkastiske "Tvillinge-ABC"

Kilde: 2010-udgaven af "Bogen om Tvillinger 0-10 år"

Læs også