https://imgix.femina.dk/media/e0b0d9952437441ca763cf063510aed5.jpg
Gravid

Venter du tvillinger?

13. september 2010
af Ulla Johanne Johansson
Foto: Jackie Bertelsen
Ved du alt om at få tvillinger? Hvis ikke, så kan du begynde her.

Få styr på tvillingerne allerede fra undfangelsen, så er du klar til, at du selv får tvillinger i familien.

I Danmark forekommer tvillinger eller flerlinger af sig selv i cirka 1 ud af 80-85 graviditeter. Reelt venter cirka 1 ud af hver 40 gravide tvillinger eller flerlinger. De flere tvillinge- eller flerlingegraviditeter er en konsekvens af, at flere får hjælp til at blive gravide, men også fordi mødres alder stiger. Risikoen for at føde tvillinger stiger med kvindens alder indtil midten af 30'erne, hvorefter den falder igen. Og så er tendensen til at føde flerlinger også arvelig.

Læs også: At få tvillinger er noget andet

1/6 af flerfoldsgraviditeterne, som det hedder, gemmer på enæggede tvillinger, mens 5/6 er tveæggede. Enæggede tvillinger opstår, hvis det befrugtede æg deler sig tidligere end to uger efter befrugtningstidspunktet. Tveæggede tvillinger opstår som et resultat af, at flere æg er blevet befrugtet samtidigt. Mere end to fostre skyldes enten flere æg, eller en kombination af flere æg og ekstra deling.
Efter fertilitetsbehandling er mere end 95% tveæggede og skyldes, at man i en lang periode lagde to befrugtede æg tilbage i livmoderen, derfor anbefales det i dag, at der kun lægges et befrugtet æg tilbage.

Læs også: Du kan få hjælp til tvillinger

Kilde: Sundhed.dk

Læs også