Gravid
26. juni 2014

Tvillinger: Når der er to i maven

De fleste får sved på panden ved tanken om to spædbørn på én gang. Læs her, hvad der sker, hvis du skal have tvillinger – og bliv klogere på, hvordan en fødsel af tvillinger foregår.
Af: af Nanna Balslev
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravidmedtvillingerprim.jpg

foto: Pantherstock

Måske er det din største frygt. Måske er det din hemmelige drøm. Eller måske er du bare væltet omkuld ved den pludselige besked om, at der ikke kun er et, men to små fostre inde i din gravide mave. I så fald hører du til en udvalgt skare - nemlig de cirka to procent af danske kvinder, der får tvillinger. Faktisk starter en ud af otte graviditeter med to fostre. Men ofte aborterer kvinden den ene af de to tvillinger i løbet af det første trimester. Og ofte inden hun overhovedet har opdaget, at hun er gravid.

I Danmark er antallet af fødsler af tvillinger steget markant siden starten af 90'erne. Det skyldes blandt andet, at kvinder, der bliver kunstigt befrugtede, ofte får sat mere end et æg op. En anden årsag er, at vi får senere børn i dag end for 25 år siden. Alderen spiller nemlig en vigtig rolle, når det drejer sig om vores chance for at få tvillinger.

"Jo ældre kvinden er, jo større chance er der for at løsne mere end et æg ved ægløsning. Og de fleste fertilitetsbehandlinger øger også chancen, da man enten sætter to eller tre æg op i kvindens livmoder eller giver hende hormonbehandling, der øger chancen for, at kvinden selv frigiver flere æg ad gangen," fortæller jordemoder Birgit Thalwitzwer.
Har du tvillinger i din familie, kan det også være medvirkende til, at du selv venter tvillinger.

En- eller tveæggede?
Enæggede tvillinger opstår, når ægget befrugtes af én sædcelle, men udvikler sig til to selvstændige fostre, forklarer Birgit Thalwitzwer.

"Enæggede tvillinger kan både have fælles eller hver deres moderkage. De har helt ens arveanlæg og ligner derfor hinanden til forveksling. Det er æg-delingen, der afgør, hvor ens de enæggede tvillinger bliver. Jo tidligere ægget deler sig, jo mere forskellige bliver de to børn - og omvendt," forklarer Birgit Thalwitzwer.

Tveæggede tvillinger opstår, når kvinden løsner to æg ved ægløsningen, og æggene bliver befrugtet af hver sin sædcelle. Hos tveæggede tvillingepar udvikler fostrene sig forskelligt og kan også være af hvert sit køn.

Selve graviditeten forløber også anderledes, når du venter tvillinger. Det er hårdere for kroppen at 'producere' to fostre. Derfor kan der være flere graviditetsgener som vand i kroppen, hudkløe og træthed. Og livmoderen bliver ofte meget stor og udspilet hos kvinder, der er gravide med tvillinger. Du vil blive tilbudt en række undersøgelser hos din læge og jordemoder - antallet afhænger blandt andet af, om børnene deler fosterhinde (det gør nogle enæggede tvillinger) eller har hver deres. Flere hospitaler tilbyder i dag særlige forberedelsesforløb til kommende forældre til tvillinger.

Fødsel af to
Som udgangspunkt har du ret til barsel en måned inden termin, men hvis der opstår komplikationer som bækkenbundsløsning, plukveer eller lignende, kan du få en sygemelding fra din læge og få ret til barsels-dagpenge tidligere.

Omkring halvdelen af alle tvillinger fødes før termin - det vil sige før 37. graviditetsuge. Du kan dog godt føde normalt, hvis du og børnene har det godt. Men da en tvillingegraviditet er mere risikabel, er der altid både en jordemoder, en jordemoderstuderende, en børnelæge, en fødselslæge og eventuelt også en narkoselæge til stede under fødslen.

En tvillingefødsel er dog ikke det samme som en almindelig fødsel gange to. Udvidelsesperioden er fælles for begge børn, og det samme er pressefasen. Derfor behøver fødslen heldigvis ikke at tage lige så lang tid som to enkelte fødsler. Under hele forløbet bliver børnenes hjertelyde overvåget af jordemoderen. Hvis der opstår komplikationer under fødslen, kan lægerne vælge at foretage akut kejsersnit.

De fleste tvillinger vejer mindre end andre børn ved fødslen. Hvis du ikke har født, når du er fulde 38 uger, anbefales det, at fødslen sættes i gang. Jo længere tid, du går over de 38 uger, jo større er risikoen nemlig for komplikationer. Men du skal dog ikke bekymre dig unødigt, hvis du venter tvillinger, understreger Birgit Thalwitzwer og understreger, at 40 procent af alle tvillingepar fødes normalt.

"Resten fødes ved kejsersnit - enten planlagt eller akut. Det er en risiko, man må tage med, hvis man er gravid med tvillinger. Det vigtigste er jo, at både børn og mor har det godt."

Desuden er der god mulighed for at øve sig på sin nye rolle som mor til to, da alle tvillingeforældre får tilbudt at blive indlagt fem til syv dage på et barselshotel for at sikre, at alt er ok efter fødslen.

Læs mere om fødsel af tvillinger
'Bogen om tvillinger 0-10 år' af Joan Tønder Grønning, Forlaget Textpressen
'De første ti år med tvillinger' af Abelone Glahn, Høst & Søn
'Tvillingetips - fra tvillingeforældre til tvillingeforældre', Forlaget Amedia

Sandsynligheden for at få tvillinger er størst …
• Hvis du har tvillinger i familien
• Hvis du har fået tvillinger før
• Jo flere børn, du har i forveje.
• Jo ældre du er
• Jo højere BMI du har

Kilde: Tvillinger.info

Læs mere om:

Læs også