stegt and i hjemmelavet sauce
Mad

Stegt and i stegepose med hjemmelavet sauce

22. november 2021
af Louise Dandanell Ørsted og Josefine Gammelgaard
Foto: Bjørn Jakobsen, Columbus Leth, Anders Schønnemann og Betina Hastoft. Udgivet første gang den 19. december 2011.
Opskrift på den dejligste stegte juleand til julemiddagen med en lækker sauce – for sauce skal der til! Anden er stegt i stegepose, så den bliver sprød og undgår at blive tør.
Tid i alt 3 t og 0 min

DET SKAL DU BRUGE

  • 1 and, mindst 3 kg
  • 5 æbler, der ikke koger ud
  • 200 g svesker
  • Groft salt, peber

Sauce

  • 1 andelår, optøet
  • 1 porrer
  • 2 gulerødder
  • Hals og vingespidser fra anden
  • 1 suppevisk med persille, timian og 1 laurbærblad
  • 4 peberkorn
  • 1 dl piskefløde
  • Blåskimmelost
  • Ribsgele
  • Salt, peber

Opskrift: Sådan laver du stegt and med hjemmelavet sauce

  1. Tænd ovnen på 250 grader.
  2. Tag indmaden ud. Fjern de to kirtler, der er synlige inde i anden. Skyl den ind- og udvendigt. Tør den godt.
  3. Skær vingerne af og gem til sovsen.
  4. Halver æblerne, udkern og skær dem i kvarte. Udsten sveskerne, hvis det ikke er gjort.
  5. Gnid anden med groft salt og peber indvendigt og fyld med svesker og æbler. Luk evt. med et par kødnåle. Gnid den med salt udvendigt.
  6. Læg anden i en stegepose, klip hul i posen, hvor anden er højest - ved brystet - og luk posen. Klipper du i hjørnet, risikerer du, at kødsaften løber ud.
  7. Sæt anden i ovnen.
  8. Dæmp temperaturen til 180 grader efter 15 min. og steg anden mør i ca. 2½ time. For at se om anden er færdigstegt, kan du løsne et lår. Sidder det fast på skroget, skal anden have 15 min. mere i ovnen.
  9. Lad den hvile i 10-20 min. inden udskæring.
  10. Hæld skyen i en skål og stil den koldt, så fedtet samler sig på overfladen. Fedtet kan bruges bl.a. i rødkålen, resten er godt på rugbrød til julefrokosten.
  11. Hvis det er muligt, hældes skyen i sovsen, men pas på, der ikke kommer for meget fedt med.

TIP: Køb den største and i køleboksen, eller bestil den hos slagteren. Tø anden op i køleskab i mindst 2 dage.

Sauce (ca. 2 timer):

  1. Skær andelåret i mindre stykker med en skarp kniv. Er der meget synligt fedt, kasseres det.
  2. Halver porren og skyl den godt. Skær porre og skrællede gulerødder i mindre stykker.
  3. Brun lår, vinger, hals og grøntsager i en gryde. Hæld koldt vand på og kog langsomt op med suppevisk og peberkorn. Skum af undervejs. Lad det simre i mindst 1 time.
  4. Si skyen fra og lad den koge ind.
  5. Hæld piskefløde i og kog op. Smag til med blåskimmelost, ribsgelé samt salt og peber.

TIP: Gå i gang med sovsen, når du begynder på anden - eller gerne tidligere. Hav evt. de rensede grøntsager på køl i en pose, så er det nemt at gå i gang med.

Klassisk stegt juleand

I den søde juletid, har hver familie hver sin tradition, og det gælder ikke mindst på madfronten. Det kan være svært at blive enige om, især hvis man er en sammenbragt familie, om menuen skal bestå af flæskesteg, and, gås – eller måske et vegetarisk eller vegansk alternativ.

Mange familier vælger den stegte and som centrum for måltidet, og med god grund. En stor, saftig andesteg stegt i ovnen eller i stegeposen kan de færreste sige nej tak til.

Andestegens historie

Oprindelig blev dyr slagtet op til jul, fordi der ikke var ressourcer til at fodre dem i vintermånederne. Dermed var gris og gås noget, man spiste meget af til jul.

I 1900-tallet opstod kernefamilierne, og dermed blev familierne mindre. En familie på fire kunne måske ikke spise en hel gås juleaften, og derfor kom den noget mindre stegte and ind i billedet.

En Epinion-undersøgelse foretaget for Dyrenes Beskyttelse i 2019 om danskernes madvaner i juletiden viser, at otte ud af ti danskere vælger den stegte and juleaften. Så selvom flere og flere spiser vegetarisk, så vinder anden altså juleaften.

Kilde: Kristeligt Dagblad og Dyrenes Beskyttelse

And stegt i stegepose er et af de vigtigste elementer på mange juleborde i Danamrk

Mange har fået stegt and i juletiden gennem hele barndommen, men det er nok ikke alle, der har været med i køkkenet juleaftensdag, mens anden skulle i ovnen i eller uden stegeposen. Er du en af dem, der ikke har lært at stege anden hjemmefra, så har vi den perfekte lette opskrift på and stegt i stegepose til dig – selvfølgelig med masser af lækker sauce!

Det færdige resultat ser ud som på billedet ovenfor – perfekt stegt med sprødt skind og saftig indeni. Server den stegte and med brunede og kogte kartofler, syltet rødkål, en frisk rødkålssalat, og – hvis du er fra Jylland – sprøde franske kartofler.

Skift dit valg af julekød ud med en vegetarisk svampesteg til jul

Leder du efter et vegetarisk alternativ til en jule- eller julefrokostret, så prøv Timm Vladimirs opskrift på svampesteg med store, lækre portobellosvampe, der er bagt ind i butterdej. Du kan også servere den resten af året – og for den sags skyld også til nogen, der ellers plejer at spise kød. Du finder opskriften herunder.

PRØV OGSÅ: Svampesteg i butterdej

And stegt i stegepose er et af de vigtigste elementer på mange juleborde i Danamrk

Bliver stegt and og sauce lidt for meget, så spæd til med en lækker, frisk rødkålssalat. Den går nemlig rigtig godt til både den fede and og sauce og til den syrlige klassiske rødkål. Få opskriften herunder.

7 skønne julefrokostretter til dig, der gerne vil forny klassikerne

Skal du holde julefrokost, og ved du ikke, hvilken ret, du skal komme med? Vi har samlet 7 julefrokostretter, som tager udgangspunkt i klassiske retter, men er piftet op med noget nyt, så det ikke bliver alt for kedeligt. Se dem herunder.

Læs også