https://imgix.femina.dk/media/fdaa5ef2e11040548c881711f4004bf7.jpg
Gravid

Mænd får også graviditetssymptomer

19. april 2015
af Julia schmiegelow, alive.dk
foto: all over press
Nogle mænd er så involverede i deres partners graviditet, at de får graviditetssymptomer.

Kvalme, madlede og følelsesmæssige udsving. Man skulle tro, at graviditetssymptomer kun hørte den gravide kvinde til, men mange mænd får de samme symptomer som deres gravide partner.

En undersøgelse blemærket Pampers har lavet blandt 2.000 engelske mænd i alderen 16-65 år viser, at næsten én ud af fire mænd lider af de samme graviditetssymptomer som deres gravide partner.

Fædre får cravings
26 procent af de berørte mænd havde humørsvingninger, 10 procent fik cravings, som er en voldsom trang til bestemt mad, og 6 procent oplevede kvalme, som ikke havde tilknytning til nogen anden sygdom. 3 procent havde endda også graviditetssmerter.

At mænd kan opleve de samme følelsesmæssige symptomer som deres gravide partner bekræfter jordemoder og udviklingskonsulent i Jordemoderforeningen, Pernille Lottrup.

- Det er ikke et ukendt fænomen. Når man lever i et parforhold, lever man sig ind i hinandens liv, og det kan betyde følelsesmæssige forandringer. Man kan som mand også på forskellige måder blive påvirket af at skulle blive forælder, siger Pernille Lottrup til alive.dk.

På Mammanett.no kan du se tidlige symptomer på at du er gravid >>

Tager på i sympati
At vordende fædre også får fysiske graviditetssymptomer er dog ikke noget, hun kender til.

- At mænd ligefrem får kvalme og madlede, ved jeg ikke om er tilfældet. Men jeg har oplevet, at mænd i sympati med deres gravide partner havde taget på i vægt. Men måske var det for disse mænd bare en undskyldning for, at de havde taget på, siger Pernille Lottrup.

Ikke et nyt fænomen
Og det er slet ikke noget nyt fænomen, at mænd involverer sig i deres partners graviditet.

- Det har været moderne de sidste 25-30 år, at mænd er meget involveret i deres partners graviditet. Det er i dag et fælles projekt at få et barn, og derfor er de fleste mænd med til f.eks. scanninger og fødselsforberedelse. Det er dog ikke som i 70´erne og 80´erne, hvor mænd var med i badekaret, når kvinden skulle føde, siger Pernille Lottrup.

Læs også