https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/foer-april-2013/2011-15-bedste-barnprim.jpg
Familieliv

Lær dit barn at håndtere konflikter - 5 tips

4. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Konflikter i børnefamilier er umulige at undgå 100 procent - og måske skal ambitionen da slet heller ikke være at undgå dem 100 procent. Det mener i hvert fald psykolog Erla Højsted, der her giver sine 5 bedste råd til, hvordan man hjælper sit barn med at håndtere konflikter...


Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid De syv største synder i børneopdragelsen Få baby til at sove på 15 minutter

Konflikter i børnefamilier er umulige at undgå 100 procent - og måske skal ambitionen da slet heller ikke være at undgå dem 100 procent.

Istedet bør ambitionen hellere være at blive bedre til at håndtere dem!

Det mener i hvert fald psykolog Erla Højsted, der på familierådgivningsbloggen WizeMeUp.dk kommer med følgende råd til, hvordan vi som forældre lærer vores børn at håndtere konflikter på en god måde.

5 tips, der gør dit barn bedre til konflikthåndtering

1.
Lær dit barn at bevare roen
Det gør du ved at bevare din egen ro - også selv om du bliver vred, ked af det eller såret. Kort og godt: Øv at tælle til 10 (eller måske 1000), så lærer dit barn det også.

2.
Lær dit barn at lytte
Det gør du ved selv at lytte til det, som dit barn udtrykker i situationen. Hør dit barns argumenter og giv udtryk for, at du har hørt dem.

3.
Lær dit barn at skelne imellem følelser og handling
Det gør du ved at anerkende dit barns følelser - vis at det ok at være utilfreds, ked af det eller frustreret - men at det ikke er ok at spytte, slå eller kaste med ting osv.

4.
Lær dit barn at udtrykke sine synspunkter
Det gør du ved at 'gætte' og reflektere over hændelsen. Fortæl dit barn, hvad du ser: 'Jeg kan se, at du bliver vred. Var det fordi, du lige leger så godt og derfor ikke har lyst til at gå i seng…..?' eller: 'Du synes, det er uretfærdigt, at du skal have hue på, når jeg ikke behøver?'….

5.
Lær dit barn at stå ved sine ønsker (på en god måde)
Det gør du ved at stå fast ved dine beslutninger (på en god måde). Så i stedet for at 'trumle' dit krav igennem, kan du sætte f.eks. en tidsramme eller tilbyde valgmuligheder. Flyt fokus fra, om barnet skal efterleve dit krav til, hvordan det skal gøres - Giv en elastik, så barnet får mulighed for at efterleve dit krav, med lidt medbestemmelse inkluderet.

Kort sagt....

Du er dit barns forbillede.

Dit barn vil i en konflikt se på dig og have brug for, at du viser vejen til en bedre måde at håndtere den situation på, hvor du vil noget, og dit barn vil noget andet.

Læs også:
Sådan siger du nej til dit barn - uden at sige nej
Tæm dit barns raserianfald - 12 tips

Læs også