https://imgix.femina.dk/media/2aaba3f98a434c64a0cb95d80a3b861b.jpg
Familieliv

Tvillinger? Se hvor meget hjælp du kan få

15. september 2010
af Joan Tønder Grønning
Foto: Colourbox
Drop al stolthed og tak ja til den hjælp du bliver tilbudt. Det er det bedste råd en tvillingeforælder kan følge.

Som forældre til tvillinger må I ikke være for stolte til at modtage praktisk hjælp. Hvis familie, venner eller naboer tilbyder praktisk hjælp, så sig "Ja tak". Regn simpelthen med, at hvis de spørger, så mener de det også!

Acceptér samtidig i en periode en lavere standard for husarbejdet. Også selvom nullermændene er ved at blive større end katten. Opvask og rengøring løber ingen steder, men tiden med to spæde tvillinger kommer aldrig igen.

Læs mere: Fakta om tvillinger

Undersøg gerne inden fødslen, om I kan få tvillingehjælp af kommunen - men gør jer ikke de store forhåbninger.
Brug i stedet energien på en af følgende muligheder:

• En 'god gammeldags barnepige'

• Frit-valg-ordningen. Mange kommuner giver op til 70% i tilskud, hvis I ansætter en privat børnepasser til at passe jeres børn fx 37 timer om ugen under Frit-valg-ordningen. Personen får en almindelig månedsløn med bl.a. feriepenge. Fordelene er, at I får hjælp til både de praktiske ting i hjemmet og I bestemmer selv, hvem I vil ansætte. Ulemperne er, at ikke alle kommuner tilbyder ordningen og at det i starten kræver en del papirarbejde.

• Reservebedste kan også være en løsning, selv om de ikke hænger på træerne. Tænk derfor kreativt - en reservebedste behøver ikke at have nået pensionsalderen. Det kan også være et modent par uden børn, som gerne vil agere 'far og mor' med jævne mellemrum.

Læs mere: Alene med tvillinger?

• Ung-pige-i-huset eller au pair-ordningerne fungerer for mange - men en del bliver også skuffede, fordi det kræver meget af alle at få et fremmed menneske til at flytte ind i hjemmet. Inden I kaster jer ud i at få et fremmed menneske til at blive en del af jeres familie, så overvej, om vedkommende skal bo hos jer eller 'komme og gå', og regn ikke med, at hun bliver et helt år - så bliver I ikke skuffede. Hav eventuelt en nødplan, hvis vedkommende bliver syg, får hjemve eller siger op.

Under alle omstændigheder, så er det lidt af en omvæltning at få tvillinger. Download den sjove, men også sarkastiske "Tvillinge-ABC"

Kilde: 2010-udgaven af "Bogen om Tvillinger 0-10 år"


Læs mere om tvillinger:
Fakta om tvillinger

At føde tvillinger er noget andet

Det er en udfordring at amme to

Få hjælp til hverdagen med tvillinger

Hvad har du ret til som forælder til tvillinger?

Læs også