sovende baby
Gravid

10 tricks til få baby til at sove

4. maj 2017
Af Niels Jørgensen og Lilla Toft
Foto: Pantherstock
Din baby har vækket dig 117 gange i løbet af natten, og når der endelig er lidt ro, er det tid til at stå op. Vi kan desværre ikke love, at du får dine otte timers nattesøvn tilbage, men vi kan give dig et par tips med på vejen.

1. En tryg søvn

Det er vigtigt at lære din baby, at det trygt kan lægge sig til at sove. Læg mærke til, hvad der får dit barn til at føle sig godt tilpas. Kan det lide fysisk kontakt, eller trænger det til ro? Brug tid på at lære jeres baby at kende, så I hurtigt kan læse den.

2. Gode godnatvaner

Find et fast putteritual - for eksempel en sang - og hold fast i det! Børn er trygge ved gentagelser, og derfor vil de helst have det ens hver aften, når de skal falde i søvn. Som forældre kan I fint have hvert jeres ritual, men den ene må ikke blande sig, når den anden putter.

Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

3. Blid babymassage

Undersøgelser viser, at blid massage til børn under seks måneder får de små til at sove mere og græde mindre. Varm dine hænder op ved at gnide dem mod hinanden, og massér din baby, så du hele tiden har mindst den ene hånd på barnet.

4. Skab en hyggelig hule

Selve sengen skal forbindes med noget rart og med søvn, så brug den ikke som skammekrog i løbet af dagen. Gør det hyggeligt og rart med for eksempel puder, tæpper, sovedyr og sengehimmel. Uden at der dog er alt for mange stimuli.

Derfor er det godt, når baby ikke sover igennem om natten

5. Tag dig tid

Dit barn har behov for at se og mærke sine forældre for at vide, at det ikke er forladt. Derfor skal du bruge tid og være rolig og omsorgsfuld, når du putter din baby. Din ro gør, at barnet ikke føler sengen som en straf. Prøv også at vente lidt med at tage barnet op af sin seng, hvis barnet bare er en smule utilfreds med at blive puttet, og gå istedet ind (og hurtigt ud igen af værelset) med jævne mellemrum for f.eks. at ae barnet kort (og evt. uden at sige noget til barnet). Så ved barnet, at du ikke er gået helt væk, men stadig er i nærheden.

6. Et lille lys i mørket

Mange børn er bange for at falde i søvn alene i mørket. Lad eventuelt en natlampe brænde, men husk at tjekke dens placering, så den ikke skaber en masse skræmmende skygger.

7. Sov på skift

Rigtig mange småbørnsforældre klager over, at de aldrig får en ordentlig nattesøvn. Men prøv for eksempel at lave en plan, hvor den ene "får lov" til at sove igennem den ene nat, og den anden den næste, eventuelt i hvert jeres rum, så I begge kan få søvn.

8. Drop hyggeamningen

Du kan overveje, om det er tid til at vænne din baby af med at vække dig for at få mad om natten. Det skal dog afhænge af barnets alder og generelle appetit, og du er som forælder den, der kan vurdere det bedst. Ellers tal med din sundhedsplejerske. Afskaf f.eks. måltidet, når det kun er en hyggetår, og sørg for at give barnet mere mad i løbet af dagen, så det ikke er sultent om natten. Lad i disse tilfælde far tage tjansen om natten, hvis du stadig ammer, for så dufter du af ammemælk.

Læs Helen Lyng Hansens råd om natamning her >>

9. Gør natten kedelig

Væn baby til, at alt er kedeligt om natten: Undlad at tænde lys, hvis barnet vågner. Undlad at lege og tale med det. Hvis din baby skal skiftes, så skift den med så lidt ståhej som muligt.

10. Nattebesøg

Når jeres barn begynder at gå og måske tuller ind til jer om natten, så følg det tilbage i seng igen. Sig kærligt godnat, og gå tilbage i seng. Kommer barnet igen, så følger I det tilbage på samme måde, uden at snakke eller tænde lys.

Få din baby til at sove med De 5 S'er

Jordemor og babyhvisker Heidi Meyer Vallentin giver dig her en simpel metode til at få din baby til at falde til ro (og i søvn). Metoden kaldes De 5 S'er.

Heidi Meyer Vallentin har via sit arbejde som jordemor specialiseret sig i at afkode babyers usagte behov, men hun mener samtidig ikke, at det skal være den helt store raketvidenskab at få spædbørn til at føle sig veltilpasse.

Selv ikke, når de er 'oppe at køre' og har svært ved at falde ned igen - eller i søvn.

Få baby til at sove med De 5 S'er

På sin blog fortæller hun bl.a. følgende historie fra sin egen mødregruppe:

Helles baby blev sur i dag. Sådan rigtigt sur og stakkels Helle prøvede alt hvad hun kunne, men den lille frøken var ikke tilfreds. Efter en rum tid var både bebs og mor godt opkogte så jeg tilbød at tage over. Lige give Helle en pause, måske skulle lillepigen bare have lidt "change of scenery" og komme lidt væk fra mors lugt for at snappe ud af sit skrige-spree..

Jeg gik lidt væk med frøkenen, svøbte hende stramt i dynen og kunne mærke at hun reagerede godt på det allerede. Lagde hende på mit skød, sidelæns med numsen ind mod min mave og hendes hovede på mine knæ. Imens jeg rystede med benene så hendes lille hovede nikkede frem og tilbage, sagde jeg SHH SHH SHH og gav hende faste rytmiske klap på numsen. DET VIRKEDE! hun faldt til ro med det samme. Efter et par minutter kunne jeg sætte mig ind til bordet og fortsætte rutinen derinde. Baby lå og kiggede roligt rundt. helt baby-doped på min gode behandling af hendes stimulicentre i hjernen.

Mødrene kiggede også lidt overraskede på os, det var noget af en quick fix -og så faldt putten i søvn!Jeg kunne så fortælle de damer, at det ikke var trylleri men en simpel teknik, der hedder De 5 S'er:

Svøb, Sut, Svinge, Sidelæns og SHHHHHHHH!

Øvrige råd til at få baby til at sove

Heidi Meyer Vallentin råder desuden til følgende, når man vil have sin nyfødte til at sove:

* Varm et svøb eller blødt babytæppe i tørretumbleren, ovnen eller på radiatoren og pak din nyfødte stramt ind i et lunt svøb, læg baby sidelæns på dit skød i svøbet.

* Tag snippen af dynen op omkring hovedet, så der er et let tryk på toppen af hovedet.

* Skærm din babys øjne fra stimuli med din hånd, undgå øjenkontakt.

* Skub babys hånd op til munden.

* Tænd for en køkkenmaskine eller hårtørrer eller download en app med whitenoise.

Fakta om Heidi Meyer Vallentin

* Jordemor på Herlev Fødegang.

* Har desuden i 4 år arbejdet med graviditet, fødsel og barsel hos Annerley Midwives i Hong Kong, hvor hun blev introduceret for fagområdet 'babyhvisken' og specialiserede sig i dette.

* Heidi Meyer Vallentin beskriver babyhvisken som en måde 'at søge en dybere forståelse for det usagte behov hos babyen. Hvad er det, baby forsøger at fortælle os med sit kropssprog eller med sin opførsel i form af rutiner og vaner?'.

* Evnen til at babyhviske skyldes en kombination af en særlig medfødt evne og bred faglig erfaring med babyer.

* Læs mere om babyhvisken her

* Du kan følge Heidi Meyer Vallentin på hendes blog, Meyermor, som du finder her.

* Heidi Meyer Vallentin er i øjeblikket på barsel og blogger med aktuelle historier fra sin egen hverdag. Hun kombinerer fakta med dagligdag i en ærlig og humoristisk stil uden filter.

Få baby til at sove på 15 minutter

1. Vær sikker på, at dit barn er træt
Hvis du ønsker at putte jeres barn fast hver aften klokken otte, nytter det ikke noget, at barnet har sovet en lang eftermiddagslur til efter klokken fire. Et frisk og veludhvilet barn falder ikke i søvn på 15 minutter og vil naturligvis protestere højlydt mod at blive lagt i seng. Det er derfor værd at se på, hvordan dit barns søvn er i løbet af dagen. Al søvn, der ligger efter klokken 16, vil ofte "æde" af nattesøvnen. Hvis jeres barn sover en lur sidst på dagen, vil det derfor ofte også skulle puttes lidt senere til natten.

2. Undgå, at dit barn er overtræt
Ligeså svært det er at få et frisk barn til at sove, ligeså umuligt er det at få et overtræt barn til at sove. Læg mærke til jeres barns signaler. Nogle børn viser tydelige træthedstegn, hvor man ikke er i tvivl, andre børn er sværere at aflæse. Hvis du oplever, at jeres baby ofte bliver overtræt og derfor har svært ved at falde i søvn, så kan det være en god idé, at du prøver at putte barnet 20- 30 minutter før, du egentlig synes, barnet viser træthed.

3. Lad dit barn falde i søvn i sin seng
Det er helt i orden at lulle et seks måneder gammelt baby til ro ved at amme det, vugge det frem og tilbage eller give det en flaske mælk. Men det, der er vigtigt, er, at baby ikke falder i søvn, mens det bliver ammet eller har sutteflasken i munden, eller at det falder i søvn i favnen på mor eller far. Sover baby inden det kommer ned i sengen, vil det føle sig utryg og græde, hvis det vågner op senere på aftenen eller natten. Jeres baby skal med andre ord vænne sig til at falde i søvn i sengen, men må gerne være lullet til ro inden.

4. Sørg for, at dit barn føler sig trygt
Jeres baby skal kunne sove i tryg forvisning om, at du er der, og at der ikke sker det noget. En lille baby kan have svært ved at forstå, at du er i stuen lige ved siden af, hvis ikke det kan se eller høre dig. Derfor bør du højst gå ud af værelset tre minutter af gangen og sørge for, at baby kan høre dig, hvis du er i rummet ved siden af. Lad aldrig jeres baby græde sig i søvn, men trøst det i stedet ved at holde det i hånden eller nusse det på ryggen. Er barnet trygt og træt, vil det hurtigt falde i søvn.

Lær dit barn at sove om natten

5. Vær ikke bange for at tage dit barn op
Hold fast i, at det ikke bør tage mere end 15 minutter at få jeres baby til at sove. Hverken du eller jeres baby er tjent med timelange seancer, der ikke fører til andet end skrig og skrål. Tag om nødvendigt barnet op af sengen, hvis det ikke lykkes at få det til at sove i første omgang, og det virker frisk og i hopla, og prøv at putte det igen en halv time senere. Det handler om at springe på søvntoget, når det holder ved perron. Vi skal alle føle os trætte og parate til at gå i seng, ingen af os kan sove på kommando.

Slip bekymringerne, og baby sover bedre

Er du bekymret for din babys søvn, får du sandsynligvis også et barn, der har svært ved at sove. Det viser en ny undersøgelse i hvert fald.

Det er nok først, når man står med et barn, der skriger og bare ikke vil falde i søvn, at man for alvor begynder at tænke i løsninger. Men ifølge en ny undersøgelse er det faktisk alt for sent. Hvis du under din graviditet har følt dig overbevist om, at du nok får et barn, der ikke vil sove - jamen, så får babyen også problemer med søvnen.

Læs mere: Hjælp baby til at sove - 10 tricks

Man fandt på Tel-Aviv Universitet samtidig ud af, at hvis den gravide kvinde troede på, at det var vigtigt at sætte grænser og ikke blive for pylret ved sengetid, så ville den nyfødte ofte sove bedre. Undersøgelsen fulgte 85 kvinder under og efter graviditeten. De kvinder, der var mest bekymrede, endte altså op med børn, der havde svært ved at sove. Årsagen til dette er naturligvis, at det, en mor tror før fødslen, påvirker hendes opførsel og følelser efter fødslen. Og det kommer så til at påvirke babyen.

Læs mere: Baby lærer at sove bedst i sin egen seng

Indstillingen om at man bør trøste sit barn meget om natten, førte til mødre der holdt dem meget om natten og sov med dem i deres egen seng. Og det gjorde altså, at børnene sov dårligere. Så ifølge disse resultater er opskriften på et barn med et godt sovehjerte altså: Tro på at sætte grænser allerede inden fødslen og vær positiv og tænk, at det nok skal gå. Men, men nu er det her jo altså en generel undersøgelse. Står du lige som millioner andre kvinder med et barn der skriger og skråler og ikke vil sove, så KAN der også være andre årsager end din personlige indstilling under graviditeten.

Læs mere: Barnets søvnbehov

Få nattesøvnen tilbage

Lær dit barn at sove - følg de fem gyldne råd fra søvnforsker Søren Berg.

Alle børn kan lære at falde i søvn og sove igennem! Men mange begår den fejl, at de luller, vugger eller ammer barnet i søvn, og så lærer barnet ikke at falde i søvn selv. Har I først har fået indøvet dårlige mønstre, så kan det være et langt, sejt træk at ændre dem. Søvnforsker Søren Berg fortæller her, hvad du skal gøre for at få dit barn til at sove.

Dit barn skal være mæt for at sove igennem
Populært sagt kommer søvnen, når modermælken stopper. Jo længere tid moren ammer, jo længere tid vil man have et barn, der vågner om natten. Modermælken mætter nemlig ikke lige så længe som for eksempel vælling. Børn kan derfor lære at falde i søvn og sove igennem, fra de er omkring et halvt år gamle og ikke længere har brug for modermælk.

Læs også: Massage giver nattero

Læg barnet tidligt i seng
Alt for mange børn kommer for sent i seng og får for lidt søvn. Sandsynligvis fordi forældrene også lige vil nå at være lidt sammen med dem efter en lang dag på arbejde. Men små børn, der skal tidligt op og i pasning næste morgen, har brug for at komme i seng allerede ved syv-tiden om aftenen, så de kan udvikle sig.

Lad jeres barn sove til middag, så længe det vil
Væk ikke børn fra deres middagslur. Hvis barnet har behov for at sove to timer middag, så er det, fordi det ikke har sovet nok om natten. Børn falder ikke senere i søvn, fordi de har sovet længe til middag. Og de er ikke sværere at få i seng om aftenen. Lad dem sove og tag hensyn til deres søvnbehov.

Læs også: 10 tricks - få baby til at sove

Hold øje med, om jeres barn sover tilstrækkeligt
Når jeres barn er glad og udhvilet og har ro til at spise og lege og udvikle sig, så får det søvn nok. Er det blegt, pylret og vokser det ikke helt, som det skal, tyder det på søvnunderskud. I øvrigt er søvnen altafgørende for barnets vækst. For det er om natten, kroppens produktion af væksthormoner stiger. Det er altså om natten, barnet vokser.

Lær barnet selv at falde i søvn
*Snak med barnet, læs eller syng, til det er roligt og søvnigt. Sig så godnat og forlad stille rummet.
*Når barnet kalder, går du ind, beroliger og går igen. Sådan bliver du ved aften efter aften, uge efter uge. Efterhånden skal du sidde derinde i kortere tid.
*Hvis børn lærer at sove igennem, fra de er helt små, går det nemmere. Har I først fået indøvet andre vaner, tager det tid at ændre dem.

Læs også: Massage giver nattero

Læs også