fastelavnsboller
Brød

Fastelavnsboller med vaniljecreme, marmelade og flødeskum

Fastelavnsboller smager himmelsk - også når det ikke er fastelavn. Her får du opskriften på lækre hjemmelavede fastelavnsboller med vaniljecreme, marmelade og flødeskum. Mums!

FASTELAVNSBOLLER

(25 stk. fastelavnsboller med hjemmelavet vaniljecreme, marmelade og flødeskum)
 

TIL FASTELAVNSBOLLER SKAL DU BRUGE

500 g mel
2½ dl kold sødmælk (el. letmælk)
1 æg
50 g gær
1 spsk. sukker (evt. som hjemmelavet vaniljesukker)
250 g stege- el. bagemargarine
Kagecreme
Evt. glasur af flormelis og past. æggehvide
Marmelade
Flødeskum
 

VANILJECREME TIL FASTELAVNSBOLLER

100 g økologisk rørsukker
6 økologiske æggeblommer
20 g majsstivelse
¼ l piskefløde
¼ l sødmælk
1 stang vanilje
 
PRØV OGSÅ: Fastelavnsboller med remonce og syltetøj
 

Opskrift - sådan laver du fastelavnsboller med vaniljecreme, marmelade og flødeskum 

 
Vaniljecreme
I en skål piskes æggeblommerne luftige sammen med 50 g rørsukker og majsstivelse. Hæld en ¼ l piskefløde og ditto sødmælk i en gryde med 50 g rørsukker samt skal og marv fra en vaniljestang. Kog det op under opsyn. Fisk vaniljestangen op og hæld det i en tynd stråle ned i æggemassen, mens du pisker det sammen. Hæld massen tilbage i gryden og kog den forsigtigt op, mens du pisker i den. Når cremen tykner og lige knap koger, tages den straks af varmen og hældes over i en skål, dækkes med film og sættes til afkøling.
 

Fastelavnsboller

Mel, mælk, æg, sukker og gær (smuldres direkte i blandingen) røres sammen til en fast og ensartet dej. Dejen til dine fastelavnsboller rulles ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 3 mm. Vend dejen til dine fastelavnsboller nogle gange under udrulningen og sørg for, at bordet hele tiden er meldrysset - ikke i store mængder, men blot så dejen til dine fastelavnsboller hele tiden har en tør overflade og ikke hænger fast i bordet. Melet kan også stryges direkte på dejen til dine fastelavnsboller med en let hånd. Når dejen er rullet ud, lægges der tynde skiver af margarine oven på 2/3 af dejen. Herefter lægges den 1/3 af dejen uden margarine ind over en 1/3 af stykket med margarine. Den sidste 1/3 af dejen med margarine på lægges ind over stykket uden margarine. Dejen til dine fastelavnsboller ligger nu i 3 lag. Dejen rulles ud igen - denne gang med margarinen inde i. Dette gentages yderligere to gange, hvor dejen til dine fastelavnsboller hver gang lægges sammen i tredjedele inden udrulning. Den tredje og sidste gang rulles dejen til dine fastelavnsboller ud til ca. 2 mm tykkelse, hvorefter den skæres i firkanter på ca. 10 x 10 cm med en kniv eller et pizzahjul.
 
1. Pensl alle kanterne på dine fastelavnsboller med mælk eller vand, inden der lægges en tsk. vaniljecreme midt i firkanten. Bollen samles hjørne mod hjørne og klemmes sammen til en lille "pose". Tag lidt mel i hænderne og form den forsigtigt til en lille bolle.
 
2. Sæt fastelavnsbollerne på en bageplade (smurt eller med bagepapir) og bag dem gyldne midt i ovnen i ca. 10 min. ved 250°.
 
3. Når fastelavnsbollerne er færdigbagte, bør de afkøle indtil de kun lige er lune, inden du kommer glasur på og evt. fylder dem med marmelade og flødeskum pisket med vaniljesukker.
 
4. Skal der "syndes" med sukker og fede sager i dine fastelavnsboller, så gør det med gode råvarer - det mætter sanserne bedre, kræver mindre mængder og er en langt større nydelse, der holder længere.
 
PRØV OGSÅ: Slå-katten-af-tønden-kage
 
Familiejournalen.dk/Opskrift: Karsten Kroman
Læs mere om: