Må barnet sove i seng med mor og far. Sovende barn
Sundhed

Må barnet sove hos mor og far?

16. oktober 2015
af Redaktionen
Foto: Panthermedia
Det er op til din egen mavefornemmelse, om dit barn må sove hos mor og far, og hvor gammelt det skal være, før det bliver for stort til det. For der er ikke forskningsmæssigt belæg for, at det skulle være hverken sundt eller usundt for barnet at sove hos sine forældre.

Det er en vurderingssag for de enkelte forældre, om barnet må sove i deres seng om natten. For barnet tager ikke skade af at sove med forældrene, men omvendt er der heller ikke noget, som peger på, at det er langt bedre for barnet end at sove i sin egen seng.

Man kan således godt sove sammen med barnet, fra det er helt spædt og mange år frem - men det er klart, at hvis dit barn på 17 stadig gerne vil sove hos jer, skal I måske gøre noget for at ændre dets adfærd.

Sådan skriver trivsels- og sunhedseksperterne Thomas Milsted og Ida Enghave i deres nye bog 'En god start - giv dit barn gode vaner for livet'. En bog som giver gode råd om bl.a. børneopdragelse, børns livsstil og mentale udvikling - og altså også børns søvnvaner.

Hvis barnet gerne vil sove sammen med jer...

... handler det mere end noget andet om tryghed og det at være i fysisk kontakt med den voksne. Og den fysiske kontakt er vigtig for barnet, understreger eksperterne.

Undersøgelser viser, at venlig og kærlig berøring:

* sænker dit barns blodtryk samt stresshormonproduktionen (barnet falder til ro)

* højner barnets smærtetærskel, altså øger tolerancen over for smerter

* øger tilknytningen mellem barn og voksen

* gør, at barnet vokser

LÆS OGSÅ: Her er den bedste måde at få dit barn til at falde til ro

- Så det giver faktisk god mening, at barnet er i fysisk kontakt med den voksne så mange af døgnets timer som muligt. Derfor skal du måske ikke have så travlt med, at det absolut skal sove væk fra mor og far. Og i stedet for de lange og til tider opslidende kampe om natten, så tag da barnet op og læg det mellem jer. Men husk at købe en dejlig stor seng, så I alle sammen kan være der, skriver forfatterne.

Hvis I ikke orker dette og mener, at jeres nattesøvn bliver forstyrret...

... så lad være med at tage barnet op, når det vågner om natten. Det er helt normalt, at mindre børn vågner i løbet af natten, og ofte er der ingen grund til at drøne ind og tage barnet op, forklarer Thomas Milsted og Ida Enghave:

- Hvis barnet er utrygt, vil det blot blive bekræftet i, at der er noget at være utryg for, når du skynder dig at fjerne det. Du må til gengæld gerne vise omsorg for dit barn, når det vågner om natten, men det betyder ikke, at du behøver at give efter for barnets ønske om at sove hos jer. Det bestemmer du. Lad i stedet barnet være i sin egen seng, men gå ind til det og trøst det. Hold det eventuelt i hånden. Du kan godt uden den store kamp lære barnet, at det faktisk godt kan falde i søvn igen i sin egen seng. Når barnet lærer, at det ikke bliver 'belønnet' med at få lov til at sove hos mor og far, vænner det sig på sigt til at sove på sit eget værelse.

LÆS OGS^: I DISSE perioder sover baby mere uroligt

Lad aldrig dit barn græde sig i søvn

Det allervigtigste er, at du aldrig lader sit barn græde sig i søvn, understreger forfatterne:

- Hvis et barn skal græde sig i søvn, kan det være traumatiserende. Det er vigtigt at forstå, at man ved at lade det græde svigter barnet på et mere grundlæggende plan.

Konsekvenserne vil typisk her være:

* at barnet bliver usikkert på sig selv

* at barnet bliver aggressivt og trodsigt

* at barnet biver trist og deprimeret

* at barnet mister appetitten og nysgerrigheden på livet

* at barnet mister den basale tilid til forældrene

Husk, at når det kommer til at give sit barn gode sovevaner, kan det i nogle tilfælde kræve stor tålmodighed. Børn er jo ikke ens, slutter Thomas Milsted og Ida Enghave.

LÆS OGSÅ: Derfor vågner dit barn stadig om natten

At sove sammen med et spædbarn

Hvis I sover sammen med jeres spædbarn, er der dog nogle vigtige ting, I skal være opmærksomme på, skriver sygeplejerske Ulla Rode i sin bog 'Graviditet, fødsel og den nye familie':

- Blandt raske forældre og sunde spædbørn er der ikke risiko for at klemme barnet og lægge sig på det. Det væsentlige er, at I får sovet så godt som muligt alle sammen. Men hvis den voksne er syg, medicin- eller spirituspåvirket, kraftigt overvægtig, eller hvis barnet er immobiliseret (f.eks. i skinne), kan det ikke anbefales at sove med barnet. Der er desuden en let øget risiko for vuggedød ved samsovning, når forældrene er rygere. Ligeledes frarådes det at sove med barnet i vandseng, på sofa eller sovesofa. Når man sover med barnet, skal det ligge på ryggen, og det anbefales, at soveunderlaget er fast. I skal også være opmærksomme på, at barnet har et sikkert område at sove på, hvor det ikke kan få noget hen over hovedet (som f.eks. jeres dyne, pude, tæppe eller lignende) eller er i risiko for at falde ned eller komme i klemme. Vær også opmærksomme på, at barnet ikke får det for varmt. Lad det derfor have sin egen dyne på.

LÆS OGSÅ: Her kan du læse mere om at sove i samme seng som et spædbarn

Her får du tips til, hvordan du får dit STØRRE BARN til at sove:

LÆS OGSÅ: 7 søde sengerutiner - der virker!

LÆS OGSÅ: Sådan får du dit barn til at blive i sin seng

Læs også