https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/barn.jpg
Sundhed

Video: Sådan oplever autistiske børn verden

8. april 2016
af Anne Romanelli
Se denne tankevækkende video, der simulerer, hvordan et autistisk barn oplever verden. Og få gode råd til, hvordan du kan hjælpe autistiske børn.

National Autistic Society i England har lavet en tankevækkende video, der simulerer, hvordan et autistisk barn ser, hører, føler og lugter verden omkring sig, mens han går rundt i et stormagasin.

Hvert eneste lysglimt, raslen med indkøbsposer og blikke fra forbigående kommer forstærket ind på barnets radar, og selvom han prøver at bevare roen, får han til sidst et sammenbrud af de mange overvældende indtryk.

Se også: Sådan ser verden ud med en nyfødt babys øjne

Videoen er tænkt som en hjælp til andre, der har autistiske børn derhjemme eller i deres omgangskreds. Dens mål er at få omverden til bedre at forstå og acceptere det autistiske barn og de reaktioner, barnet måtte have:

Sådan hjælper du autistiske børn

udeoghjemme.dk har famileekspert Charlotte Højlund samlet en følgende gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe det autistiske barn:

1) Husk først og fremmest, at barnet netop er et barn. Det har autisme - men er ikke primært 'autistisk'. Autismen er kun én side af barnets karakter. Den definerer ikke barnet som person. Se, styrk og hyld også barnets andre sider. Ret opmærksomheden på det, barnet kan, og byg videre på det i stedet for at fokusere på, hvad barnet ikke kan.

Se også: Derfor bør du ikke sende dit vrede barn ind på værelset

2) Vær opmærksom på, at barnets bearbejdning af sanseindtryk foregår ikke hensigtsmæssigt. Den måde, sanserne reagerer på alt, hvad der kommer ind udefra, er det sværeste aspekt at forstå ved autisme, men uden diskussion det mest kritiske. Giv barnet plads til at reagere og få sanseindtrykkene gennem kroppen. Elsk barnet ubetinget, og stop tanker som: 'Hvis bare han ville...' og 'Hvorfor kan han ikke...'. Du opfyldte nok heller ikke hver eneste af dine forældres forventninger til dig.

Se også: Skældud skader - gør dette i stedet

3) Husk, at der er forskel på ikke at ville og ikke at kunne. At modtage og udtrykke ord kan være væsentlige udfordringer for barnet. Det betyder ikke, at barnet ikke hører efter - barnet kan måske ikke forstå dig. Barnet opfatter sproget bogstaveligt, så vær derfor konkret. Det er forvirrende, hvis du siger: 'klap lige hesten, makker', når du i virkeligheden mener 'hold op med at løbe'. Bær også over med barnets begrænsede ordforråd.

Se også: Hjælp dit særligt sensitive barn

4) Da sprog er så vanskeligt for barnet, er det meget visuelt indstillet. Vis barnet, hvordan man gør ting, i stedet for at fortælle det. Og vær forberedt på at skulle vise barnet det mange gange. Tålmodighed er en af de vigtigste dyder, når man har med autistiske børn at gøre.

5) Hjælp barnet med sociale relationer. Det ser måske ud som om, at barnet ikke vil lege med de andre børn på legepladsen, men somme tider skyldes det, at barnet ikke ved, hvordan man kommer med i legen. For børn med autisme kan det være svært at gennemskue og aflæse sociale koder og tankemønstre, som ligger bag andre menneskers handlinger og reaktioner.

Se også: Sådan kan naturen hjælpe autistiske børn

6) Prøv at finde ud af, hvad der fremkalder barnets 'nedsmeltninger'. De er mere ubehagelige for barnet end for dig, og de opstår, fordi en eller flere af barnets sanser er overbelastede. Er der et mønster - så prøv om muligt at undgå, at barnet kommer i disse situationer.

26 unisex-navne fra A-Z:

Læs også