https://imgix.femina.dk/media/article/1419-trx_0.jpg
Træning og kost

TRX - superhot træningstrend

14. maj 2014
af Lene Rode
TRX er et af de store træningstrends i år. Træningsformen, som oprindeligt er udviklet af amerikanske soldater, kombinerer det bedste fra styrketræning, yoga og pilates. Det giver supereffektiv træning - på den udfordrende og sjove måde. Bliv meget klogere på TRX lige her.

TRX er noget af det hotteste inden for træning lige nu. Forkortelsen står for Total body Resistance Excercise, og TRX er kort fortalt et stroppesystem, hvor man bruger sin egen kropsvægt til at træne styrke, smidighed, balance og kondition. Konceptet blev oprindeligt udviklet til og af soldater på mission, som havde brug for at holde sig i form og måtte bruge hvad de havde ved hånden. Hurtigt opdagede de, at de med meget få remedier kunne etablere et meget alsidigt funktionelt træningsprogram.

- Jeg tilrettelægger altid træningen, så den er tredimensionel. Det vil sige, at man arbejder både med bevægelser til siderne, fremad og rotation. Det er sådan, vi har brug for at vores krop virker ude i livet, og når vi er stærke ude i yderstillingerne, undgår vi bedre skader. Og så synes jeg faktisk også, at en funktionelt trænet krop er pænere at se på end en, der bare er pumpet, siger Anders Deenfeldt, som er medejer af TRX Århus og desuden uddanner andre TRX-instruktører.

TRX egner sig for stort set alle, som ønsker at træne og blive udfordret på styrke, stabilitet, mobilitet og balance. Træningen kan bruges af alle – fra eliteatleter til begyndere eller folk under genoptræning.

LÆS OGSÅ: Hindbæris uden sukker

Personligt tilpasset træning

Alle øvelser foregår med din egen kropsvægt som eneste belastning. Ved at indstille, hvor højt remmene hænger, og hvor stejl en vinkel du ligger eller står i, kan du få din krop til at veje mere, så øvelserne hele tiden kan gøres sværere og mere fysisk krævende, eller lettere, hvis du har brug for det.

Det betyder, at du hele tiden kan tilpasse træningen til netop dit niveau og hele tiden udvikle og forbedre dig. Uanset om du har årelang træningserfaring eller lige har besluttet dig for at komme i form, kan du med TRX udfordres på det fysiske niveau, du befinder dig på. Men fælles for alle øvelser er, at de involverer flere muskelgrupper og altid har core-muskulaturen i spil. Man kan simpelthen ikke lave øvelserne rigtigt, hvis man ikke er helt spændt op i sin core. Det er også et gennemgående træk for hovedparten af øvelserne, at de kræver en lang bevægelse, så man strækker musklerne helt ud, før man spænder dem op.

Balance

Et træningspas varer 45-60 minutter, og det er rigeligt til, at du bliver udfordret på både balance, styrke, mobilitet, fleksibilitet og udholdenhed. Du får pulsen op, øger muskelmassen og forbrænder fedt.

TRX er godt for alle. Men det er særlig godt, hvis du har særlige udfordringer – for eksempel skader i ryg, skuldre eller knæ. Det er også godt, hvis du – udover en stærk og smuk krop – gerne vil have større bevægelighed, balance og lethed i din krop og dine bevægelser.

Træn TRX derhjemme

Du kan også dyrke TRX hjemme i stuen, kælderen eller haven, så snart du har selerne. På nettet finder du diverse gode instruktionsdvd’er. Et TRX-hjemmekit koster mellem 1.500 og 2.000 kr. Du kan købe godkendt, originalt TRX-udstyr hos TRX Århus, TRX CPH, på bodystore.dk og activeaid.dk.

LÆS OGSÅ: Løb - 3 undskyldninger du ikke kan bruge

Læs også