https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1323_sandheden_om_stenalderkost.jpg
Træning og kost

Sundhedsekspert: Det synes jeg om stenalderkost

6. juni 2013
Af Mia Quist Scheelsbeck og Lise Grosmann 06/06/2013 - 14:00
Han har skarpe holdninger til, hvordan man lever sundt – få hans holdning til de populære kostretninger.

Han kaldes for America’s Doctor og løfter gerne pegefingeren over for usunde medmennesker og for strikse diæter.

Læge Andrew Weil, der netop har stået bag lanceringen af en hudplejeserie hos Origins, vil gerne lære os, at vi selv har nøglen til et længere liv og har mulighed for at bekæmpe det, han kalder ’ilden indeni’, forklarer han til FEMINA.

’Ilden indeni’ er lig med inflammation, altså den kroniske betændelsestilstand i kroppen, som ælder os før tid og fører til alvorlig sygdom.

Det er den, han prøver at bekæmpe via kost og følelser, og til FEMINA giver han her sin ærlige mening om de til tider lidt ekstreme kostretninger, der er blevet ganske populære i dag:

Stenalderkost
– Det helt store i USA lige nu er paleodiæt (stenalderkost), fortæller Weil, og han synes selv, visse af principperne er fornuftige. Det forekommer ham dog tosset, at bønner og fuldkorn ikke indgår i stenalderkosten, og han mener også, at nogle spiser for meget kød og i visse tilfælde endog råt kød, hvilket ikke er sundt.

Læs Thomas Rodes gode råd til, hvordan du let kan følge stenalderkosten, her

Rawfood
- Rawfood giver til gengæld ingen mening, lyder kommentaren til en anden hypet trend. Argumentet om, at opvarmning ødelægger vigtige enzymer i maden, er dr. Weil uenig i, fordi disse enzymer ikke spiller nogen rolle i vores kost – de ødelægges ligeså effektivt under fordøjelsen som under opvarmning.

Low carb
- Low carb er en trend, der er kommet for at blive, idet det er yderst fornuftigt at skære ned på sukker i kosten. Her hentyder Weil til tilsat sukker og de hurtige kulhydrater og ikke til de fiberindpakkede kulhydrater i f.eks. bær og frugter, som breder sig i bunden af hans antiinflammatoriske kostpyramide.

Taber du dig ikke, selvom du er på kur? Her får du 6 fatale slankebrølere

Mindful spisning
Mindful spisning får Weil til at smile og sige, at selvfølgelig er det indlysende positivt, eftersom
der er så megen mindless spisning i dag, hvor folk spiser foran fjernsynet, og mens de kører bil osv.

Detox-kure og anden udrensning
– Vores krop er selv i besiddelse af stor naturlig detox-kapacitet, og vi kan hjælpe den ved at holde op med at fylde giftige stoffer i os, lyder Weils kommentar. Man kan evt. speede den naturlige detox-proces op ved at drikke mere vand, sørge for, at man har god fordøjelse, og dyrke aktiviteter, der får én til at svede.

Læs også