https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1330_saadan_smider_du_de_sidste_kilo_om_taljen.jpg
Træning og kost

Sådan smider du de sidste kilo om taljen

30. juli 2013
af Linn Fjeldstad Bergheim
foto: Panthermedia
Det er svært at komme af med de sidste genstridige kilo, som ofte sidder rundt om maven og generer

Du har en vægt, du trives med, synes både du får rørt dig i hverdagen og spiser relativt sundt. Alligevel sidder de små irriterende kilo rundt om maven helt fast.

- Det er genetisk bestemt, hvor du lagrer fedt, og det er ofte sådan, at dér, hvor du først lagrer det, dér forsvinder det også sidst, siger den norske ernæringsfysiolog Vegard Lysne.

LÆS OGSÅ: Få et træningsprogram, så du let kan træne dig til flad mave

Mange oplever også, at det er omkring taljen, det sætter sig, efterhånden som man nærmer sig overgangsalderen. Men er du langt fra den, kan det være, du stresser dig til en ekstra lille delle om maven.

For taljemål og stress hænger faktisk sammen. Mavefedtet påvirkes nemlig i høj grad af stresshormonet kortisol, som vi bliver udskilt, når vi bekymrer os over jobbet, regningerne, vægten og alle de andre ting.

Her er to områder, du skal lægge en indsats for at slippe af med mavedellen:

MADEN

Til syvende og sidst handler det om at bruge mere energi, end du tilfører. Alle kan klare at gå ned i vægt bare ved at begrænse madindtaget over kortere tid, men før eller siden vil trangen til at spise mere vinde over viljen til at gå ned i vægt, og man får det berygtede tilbagefald, siger Vegard Lysne.

- Løsningen er at lave ændringer, der varer, altså livsstilsændringer! Der er ingenting galt i at lave ændringer ét skridt af gangen. Husk, at midlertidige diæter også giver midlertidige resultater, siger Vegard Lysne.

Og selvom der findes utallige reklamer og produkter, som hævder, at de kan forbrænde fedtet akkurat dér, hvor du ønsker det, er det slet og ret ikke muligt. Punkt-slankekure er desværre bluff.

- Derfor må målet være at reducere fedtprocenten generelt, så vil mavefedtet også forsvinde med tiden, siger han.

TRÆNINGEN

At træne maven specifikt vil rigtig nok styrke mavemusklerne, men desværre ikke gøre noget ved fedtprocenten. For at få has på ”kærligheds-håndtagene” må man tænke større – og tungere. Den tunge styrketræning, man forbinder med rigtig stærke fyre, er faktisk velegnet. I kombination med konditionstræning vil det give en stor effekt.

Ligner du én, der er gravid i 5. måned, hver aften? Læs her, hvorfor du får oppustet mave

Tomas Fjeldberg er personlig træner og træningsfysiolog, og han forklarer, at studier viser, at kombinationen af træning og færre kalorier er mere effektivt med hensyn til at reducere mavefedtet frem for bare at reducere kalorieindtaget. Der er altså ingen grund til at sidde i sofaen og sulte sig.

Tomas Fjeldberg anbefaler tre timer per uge med moderat til høj intensitet oven i betydelig øget hverdagsaktivitet.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også