https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/december/traening-p.jpg
Træning og kost

Optimer din træning og smid fedtet inden jul

11. december 2013
af Redaktionen, SlankeDoktor.dk
foto: shutterstock
Dét som er afgørende for at du taber fedt, er ikke kun, hvad kroppen forbrænder under en træning, men også hvad der sker i timerne efter endt træning.

Ofte antages det, at hvis man har et ønske om at tabe sig og smide noget fedt, skal træningen foregå ved lav intensitet og udføres over længere tid. Det er korrekt at energien ved træning ved lav intensitet primært kommer fra kroppens fedtdepoter, og at du hermed forbrænder mere fedt fremfor kulhydrater. Men dét som er afgørende for tab af fedt, er kroppens totale energiforbrug i timerne efter endt træning. Så hvorfor træne med lav puls, når du får mere ud af at træne med høj puls?

> kickstart din vægttab med fokus på fordøjelsen

Den optimal fedtforbrænding

En undersøgelse foretaget af bl.a. professor Angelo Tremblay, der til daglig forsker i hvilke faktorer der påvirker ens energibalance for forebyggelse af fedme, viser at træning ved høje intensiteter medfører et samlet højere tab af fedt i forhold til træning ved lavere intensiteter.

Du bør derfor udføre træning ved høje intensiteter, til trods for at den primære energikilde til musklerne her stammer fra forbrændingen af kulhydrater. Forklaringen skyldes at ved træning med høj intensitet, vil størstedelen af kroppens energiomsætning blive dækket ved forbrænding af fedt. Der sker en større efterforbrænding, da dit stofskifte er øget i timerne efter.

Du kan altså godt tabe fedt, selvom du træner ved høj intensitet, der under selve træningen medfører et stort forbrug af kulhydrat. Det totale energiforbrug er vigtigere for at du taber fedt uanset hvilken energikilde, der forbruges under træningen.

> Slank inden julefrokosten - behandlingen lover et centimeter tab på 15 cmFordele ved høj intensitetstræning

  • Du sparer tid - jo højere træningsintensitet, desto kortere tid går der for synlige resultater.
  • Øget kalorieforbrænding - jo højere træningsintensitet, desto mere fedt forbrænder du også efter træningen.
  • Træningseffekt - jo højere træningsintensitet, desto hurtigere kommer du i god form.

Pres dig selv

Så hvis du gerne vil tabe dig og komme i bedre form, kan viden om denne træningsproces medvirke at du tilrettelægger din træning således, at du maksimerer dine resultater og forhåbentlig hurtigere ser en øget træningseffekt.

Det er dog vigtigt at gøre klart, at hvis du er utrænet eller svært overvægtig og har et ønske om et vægttab, bør du ikke starte ud med træning ved høj intensitet, da du vil være mere udsat for skader. Hvis din krop ikke er vant til denne form for træning, bør du i stedet starte op med at få opbygget en vis grundform. Efter noget tid kan du med fordel udbygge din træning, så der både indgår træning ved lav og høj intensitet.

> Kom i dit livs form og brug kun 15 min om dagen

Kilde: A. Tremblay, et al., "Impact of exercise intensity on body fatness and skeletal muscle metabolism," Metabolism 43 (1994): 814-818

Læs også