https://imgix.femina.dk/media/94fe289199fa4be8b232c12869b82b96.jpg
Træning og kost

Kan motion være farligt?

14. juni 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Vi ved jo godt, at vi skal motionere for at holde os sunde og raske, men nu peger ny, amerikansk forskning på, at det ikke er lige sundt for alle at motionere. Ja, det kan ligefrem være skadeligt …

Det er jo ikke bare for sjov, når vi kæmper os gennem løbeturen i parken eller slider os trætte og i form i fitness-centret. Bevares, det gør da ikke noget, at den uundværlige motion retter lidt op på looket og bikiniformen, men vi gør det også for at holde os raske og sunde og leve længere. Så det er lidt en kæp i (spinning)hjulet, når Videnskab.dk skriver om de nye undersøgelser, der viser, at motion kan have decideret skadelige effekter på ellers raske og sunde mennesker.

Motion for (og imod?) hjertet
Og det er hjertet, det går ud over, antyder forskerne bag undersøgelsen. Og så har man da hørt dét med. Forskerne selv har da heller ingen idé om, hvorfor der kan opstå skader, men de hævder altså, at motion kan øge risikoen for hjertesygdomme. Den ledende forsker bag den opsigtsvækkende undersøgelse, Claude Bouchard, kalder da også selv resultatet bizart, skriver Videnskab.dk. Men faktum er, at 10 procent af de omkring 1700 sunde og raske deltagere i forsøget blev påvirket negativt at motionen - på enten deres blodtryk, insulinniveau, kolesteroltal, fedtstoffer i blodet - eller flere af de nævnte på samme tid.

Gør som du plejer!
Men nej, du skal ikke springe mavebøjningerne, spinning-timen, løbeturen eller yoga-kurset over. Hverken forskerne i udlandet eller herhjemme føler sig overbeviste om, at der på nuværende tidspunkt skal ændres noget som helst i anbefalingerne af din daglige motion, og de råder os til at gøre, som vi plejer. Men debatten om effekten af motion er i hvert fald i gang, og imens må vi forsøge at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 30 minutters god motion hver eneste dag. Rigtig god løbetur.

Læs også "Hold dig ung med chokolade!"

"Kom i dit livs form" - læs artiklen!

Vi mangler dig i debatten - klik her


Fik du tjekket shoppen?

Læs også