Træning og kost

Hold vægten i julen

af diætisterne Lisa Bolting og Ellis Tauber-Lassen 3. december 2009
Juletraditioner er hyggelige og skal ikke laves om, men vil du holde den slanke linje, skal du huske at tænke over, hvad du spiser.

Det kan være svært at undgå søde og fede fristelser i juletiden. Men hvis du er i gang med en livsstilsomlægning betyder det også, at du er nødt til hele tiden at have de sunde principper i baghovedet.

Det betyder ikke, at det er nødvendigt at lave speciel ris á la mande til juleaften, men det betyder, at du ikke fuldstændig lader stå til flere dage/uger i træk og dermed sætter for meget over styr. Julen starter ikke i november, og skulle du falde i ind imellem, er det bare med at komme videre med det magre og fiberrige dagen derpå.

Her kommer nogle sunde forslag til, hvordan du kommer gennem alle festlighederne:

Lad være med at købe alt for meget ind - eller tilberede og bage for store mængder. Der er kun de samme til at spise resterne… Kan du nænne at smide ud?

LÆS OGSÅ: 5 trin til en sund jul

Når du skal i byen til aften eller til frokost, er det vigtigt fortsat at følge din daglige rytme, indtil du skal af sted - altså fx også spise dit måltid om eftermiddagen - og måske endda 3 ekstra store gulerødder eller en god råkost. Det bevirker, at du bliver mindre fristet, og det er nemmere at sige nej tak.

Når du fx sidder ved et stort frokostbord, så spørg værtinden, hvad du kan forvente. Det vil de ofte gerne fortælle - og på den måde kan du i dit stille sind beslutte dig for, hvilke retter du vil smage - og holde dig til det.

Ofte er et ostebord meget fedt - så nøjes med lidt frugt, når det bliver tid for ost. Er det hos din familie, du skal til frokost, så tag nogle grøntsager med selv og forklar dem, at du godt kan lide maden, men at det lige nu også er vigtigt for dig at tabe dig.

Er det tag-selv-bord, kan du tage et stort overblik og beslutte, hvilke af retterne du vil spise.

Spis stille og roligt - det mætter bedre, og du får ikke spist for meget. Lad de andre om at løbe mange gange. Nyd maden langsomt og roligt. Husk at det smager ikke bedre af, at du tager mange gange.

Til de traditionsrige middage som fx andesteg og flæskesteg, kan du sagtens spise kødet med glæde. Hvis sovsen er fedtfri, kan du spise, som du har lyst til, men ellers tager du lidt mindre.

Skal du selv have gæster, så husk at servere grøntsager også - det bliver helt sikkert positivt modtaget og spist. Måske kunne en af disse råkoster gøre glæde:

1. Rødkål, gulerod, valnødder og lidt sød saft.

2. Reven rå rødbede, selleri med fintsnittet grønkål

 

LÆS OGSÅ: Juleguf - det bedste og det værste